Netradiční recepty pro postní období

Ve středu 6. března začalo jarní postní období, které bude trvat až do soboty před Velikonocemi do tzv. Bílé soboty. V tento čas se hodí ulevit svému trávicímu traktu a uvařit si tyto odlehčené dobroty.

Obrázek: b7f0d4ae190d57a44e8dff01d5ccbca7c0c55e9b
Zdroj: pixabay.com

Jak může dodržení postního období prospět našemu zdraví?

Jednoduše řečeno - pokud jíme lehčeji stravitelné jídlo, má tělo šanci se zbavit odpadu.

Strava by měla být bezmasá, plnohodnotná a lehce stravitelná. Měli bychom omezit i smažené jídlo, přílišné používání mléčných výrobků, pšenice a sladkostí. V Čechách se hojně vařily ječné kroupy, které mají méně lepku, jejich vlhkost zlepší suché vnitřní sliznice, pomohou pročistit játra a ledviny. Výborné jsou i luštěniny, jáhly a pohanka. Velmi dobře stravitelné jsou polévky. Při půstu má nevyužitý vnitřní (trávicí) oheň čas likvidovat škodliviny v těle, nemusí trávit jídlo a má prostor na úklid.

Jarní půst a kloubní obtíže

Pokud máme kloubní obtíže, je vhodné omezit brambory, místo nich použít například jako přílohu zelný salát s mrkvičkou, nebo tuřín (uvařený). Je zajímavé, jak po měsíčním vypuštění brambor ze stravy může dojít ke zlepšení hybnosti.

Jarní půst a alergické potíže

Jarní pročištění může pomoci snížit alergické obtíže, které nastupují zejména při plném rozkvětu jara. Pročistí se ledviny a játra, z těla se uvolní dostupný odpad. Je důležité vyřadit ze stravy při půstu obiloviny s vysokým obsahem lepku - zejména pšenici a to i celozrnnou.

Místo housky ke snídani můžeme použít jemné ovesné vločky s klíčky, a to jak ve formě kaše, nebo z nich dělat jednoduchou a velmi dobrou polévku, či jen zalít například mandlovým mlékem a přidat trošku medu.

Co pít při jarním půstu?

Je možné podpořit, či lépe řečeno zvýšit účinnost půstu, použitím zeleninových nebo i ovocných šťáv. Je však potřeba vybírat takový druh zeleniny popřípadě ovoce, které nebude plné chemie a plísní. Je vhodnější tyto šťávy pít v malých dávkách a na vytrávený žaludek. Více se hodí dopoledne.

Velmi vhodné je popíjení teplé převařené vody. Popíjí se po troškách a napomáhá odplavit z těla uvolněný odpad. Po ukončení dlouhodobějšího půstu není vhodné okamžitě přejít na normální stravu. Vyvarovat se příliš těžkého a smaženého jídla a alkoholu. Místo masových karbanátků si můžeme udělat zeleninové a smažení jich můžeme zaměnit za upečení v troubě.

Zeleninové karbanátky

Recept je asi na 3 až 4 porce.

1 mrkev, ½ petržele, ¼ celeru – krátce povařit,

1/3 brokolice, 1/3 kapusty – spařit,

1 hrnek jemných vloček s klíčky,

2 vejce, trochu mletého kmínu, pepře, majoránky, saturajky, sůl.

Povařenou očištěnou zeleninu nastrouháme, spařenou nakrájíme, vmícháme vločky a ostatní ingredience, dle potřeby dosolíme a necháme chvilku odležet. Je možné přidat nastrouhaný uzený sýr.

Tvoříme karbanátky, ty dáme na plech (vymazaném ghí) a nezapomeneme je také potřít ghí.

Přílohou je zelný salát.

Velmi rychlý zelný salát

1 středně velké bílé zelí, trocha soli, olivový olej.

Zelí nakrájíme na tenčí plátky, posolíme a přidáme olivový olej.

Tento salát se hodí nejenom v chladném počasí, ale i na jaře či v létě. Vždy má trošku jinou chuť, která se mění podle použitého olivového oleje a zelí, které je buď pozdní, nebo jarní.

Kaše z jemných ovesných vloček

Jemné ovesné vločky zalijeme kvalitním a čerstvým mlékem, které jsme naředili vodou, přidáme skořici, kardamom, hřebíček a plátek zázvoru a krátce vaříme. Sladíme tmavým tř. cukrem, je možné přidat ghí (přepuštěné máslo). Místo kravského mléka je možné použít mandlové mléko.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 603761d17518815d90175a1c743829012cd1e0dd
Obrázek: 3e74c3a120238b19c131f852cca2fefc1e76d569
Obrázek: c2d3220e1891ed05adcc2afcaaef40f914bdd593
Obrázek: a0af2555ae20590d5d5b2313047dd1c786dbe3fe
Obrázek: 8967a81af87bffbaa6c8976cec0f1d68596b4f8b