Gleidshop
Eshop

Netradiční recepty pro postní období

Ve středu 6. března začalo jarní postní období, které bude trvat až do soboty před Velikonocemi do tzv. Bílé soboty. V tento čas se hodí ulevit svému trávicímu traktu a uvařit si tyto odlehčené dobroty.

pixabay.com

 

Jak může dodržení postního období prospět našemu zdraví?

Jednoduše řečeno - pokud jíme lehčeji stravitelné jídlo, má tělo šanci se zbavit odpadu.

Strava by měla být bezmasá, plnohodnotná a lehce stravitelná. Měli bychom omezit i smažené jídlo, přílišné používání mléčných výrobků, pšenice a sladkostí. V Čechách se hojně vařily ječné kroupy, které mají méně lepku, jejich vlhkost zlepší suché vnitřní sliznice, pomohou pročistit játra a ledviny. Výborné jsou i luštěniny, jáhly a pohanka. Velmi dobře stravitelné jsou polévky. Při půstu má nevyužitý vnitřní (trávicí) oheň čas likvidovat škodliviny v těle, nemusí trávit jídlo a má prostor na úklid.

 

Jarní půst a kloubní obtíže

Pokud máme kloubní obtíže, je vhodné omezit brambory, místo nich použít například jako přílohu zelný salát s mrkvičkou, nebo tuřín (uvařený). Je zajímavé, jak po měsíčním vypuštění brambor ze stravy může dojít ke zlepšení hybnosti.

 

Jarní půst a alergické potíže

Jarní pročištění může pomoci snížit alergické obtíže, které nastupují zejména při plném rozkvětu jara. Pročistí se ledviny a játra, z těla se uvolní dostupný odpad. Je důležité vyřadit ze stravy při půstu obiloviny s vysokým obsahem lepku - zejména pšenici a to i celozrnnou.

Místo housky ke snídani můžeme použít jemné ovesné vločky s klíčky, a to jak ve formě kaše, nebo z nich dělat jednoduchou a velmi dobrou polévku, či jen zalít například mandlovým mlékem a přidat trošku medu.

 

Co pít při jarním půstu?

Je možné podpořit, či lépe řečeno zvýšit účinnost půstu, použitím zeleninových nebo i ovocných šťáv. Je však potřeba vybírat takový druh zeleniny popřípadě ovoce, které nebude plné chemie a plísní. Je vhodnější tyto šťávy pít v malých dávkách a na vytrávený žaludek. Více se hodí dopoledne.

Velmi vhodné je popíjení teplé převařené vody. Popíjí se po troškách a napomáhá odplavit z těla uvolněný odpad. Po ukončení dlouhodobějšího půstu není vhodné okamžitě přejít na normální stravu. Vyvarovat se příliš těžkého a smaženého jídla a alkoholu. Místo masových karbanátků si můžeme udělat zeleninové a smažení jich můžeme zaměnit za upečení v troubě.

 

 

Zeleninové karbanátky

Recept je asi na 3 až 4 porce.

 

1 mrkev, ½ petržele, ¼ celeru – krátce povařit,

1/3 brokolice, 1/3 kapusty – spařit,

1 hrnek jemných vloček s klíčky,

2 vejce, trochu mletého kmínu, pepře, majoránky, saturajky, sůl.

 

Povařenou očištěnou zeleninu nastrouháme, spařenou nakrájíme, vmícháme vločky a ostatní ingredience, dle potřeby dosolíme a necháme chvilku odležet. Je možné přidat nastrouhaný uzený sýr.

Tvoříme karbanátky, ty dáme na plech (vymazaném ghí) a nezapomeneme je také potřít ghí.

Přílohou je zelný salát.

 

 

Velmi rychlý zelný salát

1 středně velké bílé zelí, trocha soli, olivový olej.

Zelí nakrájíme na tenčí plátky, posolíme a přidáme olivový olej.

Tento salát se hodí nejenom v chladném počasí, ale i na jaře či v létě. Vždy má trošku jinou chuť, která se mění podle použitého olivového oleje a zelí, které je buď pozdní, nebo jarní.

 

 

Kaše z jemných ovesných vloček

Jemné ovesné vločky zalijeme kvalitním a čerstvým mlékem, které jsme naředili vodou, přidáme skořici, kardamom, hřebíček a plátek zázvoru a krátce vaříme. Sladíme tmavým tř. cukrem, je možné přidat ghí (přepuštěné máslo). Místo kravského mléka je možné použít mandlové mléko.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Vítejte v Espelette, v Baskitcké vesničce, která produkuje nejdražší chilli papričku na světě - Piment d'Espelette. V tomto článku vám barvitě vylíčím její chuť, prozradím tajemství, proč je tak drahá a obohatím vás o recept na Baskitskou specialitu.

20.11.2019
Hodnocení:

Dochází vám nápady na jednoduchá jídla? Propadli jste také v tomto období pečení domácího pečiva? Zkuste si se mnou upéct tradiční španělské tapas, tedy rychlé občerstvení, bocadillos. Pokud nemáte čas na pečení, zkuste recept alespoň z kupované bagetky.

18.5.2020
Hodnocení:

Recept, který vás zahřeje při chladnějších podzimních večerech.

8.10.2019
Hodnocení:

Jak na přípravu italského krémového risotta s dýní jako s hlavní surovinou? Výsledek pokrmu bude delikatesní a příprava lehčí, než se zdá! Stačí si nakoupit ty správné ingredience s vysokou kvalitou, pohlídat si hmotnost surovin a pak už jen nepřestávat míchat!

12.10.2018
Hodnocení: