Gleidshop
Eshop

Netradiční recepty pro postní období

Ve středu 6. března začalo jarní postní období, které bude trvat až do soboty před Velikonocemi do tzv. Bílé soboty. V tento čas se hodí ulevit svému trávicímu traktu a uvařit si tyto odlehčené dobroty.

pixabay.com

 

Jak může dodržení postního období prospět našemu zdraví?

Jednoduše řečeno - pokud jíme lehčeji stravitelné jídlo, má tělo šanci se zbavit odpadu.

Strava by měla být bezmasá, plnohodnotná a lehce stravitelná. Měli bychom omezit i smažené jídlo, přílišné používání mléčných výrobků, pšenice a sladkostí. V Čechách se hojně vařily ječné kroupy, které mají méně lepku, jejich vlhkost zlepší suché vnitřní sliznice, pomohou pročistit játra a ledviny. Výborné jsou i luštěniny, jáhly a pohanka. Velmi dobře stravitelné jsou polévky. Při půstu má nevyužitý vnitřní (trávicí) oheň čas likvidovat škodliviny v těle, nemusí trávit jídlo a má prostor na úklid.

 

Jarní půst a kloubní obtíže

Pokud máme kloubní obtíže, je vhodné omezit brambory, místo nich použít například jako přílohu zelný salát s mrkvičkou, nebo tuřín (uvařený). Je zajímavé, jak po měsíčním vypuštění brambor ze stravy může dojít ke zlepšení hybnosti.

 

Jarní půst a alergické potíže

Jarní pročištění může pomoci snížit alergické obtíže, které nastupují zejména při plném rozkvětu jara. Pročistí se ledviny a játra, z těla se uvolní dostupný odpad. Je důležité vyřadit ze stravy při půstu obiloviny s vysokým obsahem lepku - zejména pšenici a to i celozrnnou.

Místo housky ke snídani můžeme použít jemné ovesné vločky s klíčky, a to jak ve formě kaše, nebo z nich dělat jednoduchou a velmi dobrou polévku, či jen zalít například mandlovým mlékem a přidat trošku medu.

 

Co pít při jarním půstu?

Je možné podpořit, či lépe řečeno zvýšit účinnost půstu, použitím zeleninových nebo i ovocných šťáv. Je však potřeba vybírat takový druh zeleniny popřípadě ovoce, které nebude plné chemie a plísní. Je vhodnější tyto šťávy pít v malých dávkách a na vytrávený žaludek. Více se hodí dopoledne.

Velmi vhodné je popíjení teplé převařené vody. Popíjí se po troškách a napomáhá odplavit z těla uvolněný odpad. Po ukončení dlouhodobějšího půstu není vhodné okamžitě přejít na normální stravu. Vyvarovat se příliš těžkého a smaženého jídla a alkoholu. Místo masových karbanátků si můžeme udělat zeleninové a smažení jich můžeme zaměnit za upečení v troubě.

 

 

Zeleninové karbanátky

Recept je asi na 3 až 4 porce.

 

1 mrkev, ½ petržele, ¼ celeru – krátce povařit,

1/3 brokolice, 1/3 kapusty – spařit,

1 hrnek jemných vloček s klíčky,

2 vejce, trochu mletého kmínu, pepře, majoránky, saturajky, sůl.

 

Povařenou očištěnou zeleninu nastrouháme, spařenou nakrájíme, vmícháme vločky a ostatní ingredience, dle potřeby dosolíme a necháme chvilku odležet. Je možné přidat nastrouhaný uzený sýr.

Tvoříme karbanátky, ty dáme na plech (vymazaném ghí) a nezapomeneme je také potřít ghí.

Přílohou je zelný salát.

 

 

Velmi rychlý zelný salát

1 středně velké bílé zelí, trocha soli, olivový olej.

Zelí nakrájíme na tenčí plátky, posolíme a přidáme olivový olej.

Tento salát se hodí nejenom v chladném počasí, ale i na jaře či v létě. Vždy má trošku jinou chuť, která se mění podle použitého olivového oleje a zelí, které je buď pozdní, nebo jarní.

 

 

Kaše z jemných ovesných vloček

Jemné ovesné vločky zalijeme kvalitním a čerstvým mlékem, které jsme naředili vodou, přidáme skořici, kardamom, hřebíček a plátek zázvoru a krátce vaříme. Sladíme tmavým tř. cukrem, je možné přidat ghí (přepuštěné máslo). Místo kravského mléka je možné použít mandlové mléko.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Současnou hlavní potravinou na stáncích je artyčok, jehož nafialovělý květ oslní nejedno oko. Tak trochu zapomenutý druh zeleniny se díky stále populárnějším farmářským trhům pomalu vrací i na český trh. V Itálii je artyčok naopak dlouhodobě surovinou číslo jedna v tomto období. A jak na něj? Římané to ví nejlépe, proto jsem si pro vás připravila recept Carciofi alla romana!
16.3.2018
Hodnocení:

Už nevíte, co udělat z cukety? Zkuste noky, které doplňte pečenou červenou řepou a vaše játra vám poděkují.

8.9.2018
Hodnocení:

Užijte si tento voňavý a láskyplný adventní čas i s dobrým pokrmem na stole. V článku na vás čeká recept na polévku, hlavní chod, sladká tečka, zázvorový voňavý čaj a nechybí ani oblíbená vláčná bezlepková vánočka. 

17.12.2019
Hodnocení:

Podzimní čas a nástup zimy může pro některé z nás znamenat nástup únavy, bolesti zad a kloubů a psychickou nestabilitu. Dám vám několik tipů na podporu celkové vitality a zdraví.

16.11.2018
Hodnocení: