Knedlíčky z muškátové dýně a smažená jablka

Zdravím vás z kouzelné Anglie, kde se nám letos urodilo opravdu hodně jablek a dýní nevídaných rozměrů. A tak jsem spojila pár věcí dohromady a vznikl z toho následující recept na knedlíčky, které se dají použít také jako příloha.

Obrázek: 0bc2b8246b9e212b81ecfc26e5789ee8b3a04f61
Zdroj: Lucie Sedláčková

Jelikož jsem knedlíčky připravovala pro 30 hladových krků, poměry prosím volte podle vlastního zdravého rozumu.

Orientačně však budeme potřebovat:

Knedlíčky

muškátová či máslová dýně → uvařit a rozmixovat na husté pyré (hrnek by vám mohl stačit)

žitná či jiná mouka → 3/4 hrnku

koření Garam masala → 1/2 čajové lžičky

sůl

Omáčka

velká cibule → na půl-měsíčky

dva bobkové listy

čerstvá šalvěj → hrst listů

sojová omáčka → lžíce

olivový olej

Jablečné pyré

dvě jablka

olivový olej

pepř

V menším hrnci přivedeme k varu zhruba dva hrnky vody a vložíme nakrájenou cibuli. Necháme ji, spolu s bobkovým listem, vyvařit cca 15 minut. Uvařenou cibuli nevyhazujte a použijte ji do knedlíčků.

Dýňové pyré smíchejte s moukou, uvařenou cibulí, kořením a solí. Přidejte asi lžíci olivového oleje a vytvořte husté těsto tak, aby se dalo lehce nabírat na lžíci a tvarovat do menších knedlíčků. Tyto knedlíčky pak vkládejte do hrnce s vroucí vodou. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové, což trvá asi pět minut. 

Mezitím: Do menšího rendlíku vlijte cibulový vývar a přidejte šalvěj, bobkový list, olej a sojovou omáčku. Vařte asi 10 minut na menším ohni. Tuto zálivku poté vlijte částečně na plech, na kterém budete knedlíčky dopékat. Nechce však něco málo i k servírování.

Hotové knedlíčky vkládejte na vymazaný plech a nechce péct na 180 stupňů po dobu 10 minut. Po chvíli a dle uvážení knedlíčky podlijte trochou výše uvedené cibulové "marinády" aby nasákly chuť. 

A teď ona jablka na pepři! Na rozpálené pánvi s olejem osmažte na kostičky nakrájená jablka, podlijte trochou cibulové marinády, aby se nepřichytly a opepřete. Nebojte se toho. Jablka budou rozvařená za necelých deset minut. Vypněte oheň, vhoďte pár lístků šalvěje a vzniklou směs přikryjte. 

Knedlíčky už se během toho upekly a můžeme servírovat. Pro došperkování můžete opražit ještě hrst dýňových semínek, vytvořit libovolný salát nebo spolu s knedlíčky upéct podzimní brambory. To už je na vás.

Kyselost jablečného pyré spolu s uzemňující podzimní chutí knedlíčků je opravdu příjemně zpestřující kombinací a já věřím, že si tyto chutě užijete podle svého.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 7307d996c0d7ba16f2d8ae7e1a865065e0cdb8a1
Obrázek: 3eb5d767d00da1ce38c0be552ee055297939f749
Obrázek: c9af036019d63e90d70f5f96d4a7fa90995e5519
Obrázek: c516950d7b441d47cba45ea91a2d7e9ec176b64a
Obrázek: d07bc9f9daed1f954e0b4ed771e22b7316c59565