Gleidshop
Eshop

Knedlíčky z muškátové dýně a smažená jablka

Zdravím vás z kouzelné Anglie, kde se nám letos urodilo opravdu hodně jablek a dýní nevídaných rozměrů. A tak jsem spojila pár věcí dohromady a vznikl z toho následující recept na knedlíčky, které se dají použít také jako příloha.
Lucie Sedláčková

 

Jelikož jsem knedlíčky připravovala pro 30 hladových krků, poměry prosím volte podle vlastního zdravého rozumu.

Orientačně však budeme potřebovat:

 

Knedlíčky

muškátová či máslová dýně → uvařit a rozmixovat na husté pyré (hrnek by vám mohl stačit)

žitná či jiná mouka → 3/4 hrnku

koření Garam masala → 1/2 čajové lžičky

sůl

 

Omáčka

velká cibule → na půl-měsíčky

dva bobkové listy

čerstvá šalvěj → hrst listů

sojová omáčka → lžíce

olivový olej

 

Jablečné pyré

dvě jablka

olivový olej

pepř

 

V menším hrnci přivedeme k varu zhruba dva hrnky vody a vložíme nakrájenou cibuli. Necháme ji, spolu s bobkovým listem, vyvařit cca 15 minut. Uvařenou cibuli nevyhazujte a použijte ji do knedlíčků.

Dýňové pyré smíchejte s moukou, uvařenou cibulí, kořením a solí. Přidejte asi lžíci olivového oleje a vytvořte husté těsto tak, aby se dalo lehce nabírat na lžíci a tvarovat do menších knedlíčků. Tyto knedlíčky pak vkládejte do hrnce s vroucí vodou. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové, což trvá asi pět minut. 

 

Mezitím: Do menšího rendlíku vlijte cibulový vývar a přidejte šalvěj, bobkový list, olej a sojovou omáčku. Vařte asi 10 minut na menším ohni. Tuto zálivku poté vlijte částečně na plech, na kterém budete knedlíčky dopékat. Nechce však něco málo i k servírování.

Hotové knedlíčky vkládejte na vymazaný plech a nechce péct na 180 stupňů po dobu 10 minut. Po chvíli a dle uvážení knedlíčky podlijte trochou výše uvedené cibulové "marinády" aby nasákly chuť. 

 

A teď ona jablka na pepři! Na rozpálené pánvi s olejem osmažte na kostičky nakrájená jablka, podlijte trochou cibulové marinády, aby se nepřichytly a opepřete. Nebojte se toho. Jablka budou rozvařená za necelých deset minut. Vypněte oheň, vhoďte pár lístků šalvěje a vzniklou směs přikryjte. 

Knedlíčky už se během toho upekly a můžeme servírovat. Pro došperkování můžete opražit ještě hrst dýňových semínek, vytvořit libovolný salát nebo spolu s knedlíčky upéct podzimní brambory. To už je na vás.

Kyselost jablečného pyré spolu s uzemňující podzimní chutí knedlíčků je opravdu příjemně zpestřující kombinací a já věřím, že si tyto chutě užijete podle svého.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Sedláčková

veganka s láskou k jídlu

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Čím se v létě ochladit? Třeba svěží vodou s dobormyslem! Co dobrého sníst a přitom nestát hodiny u plotny? Třeba brokolicovou polévku s ovesnými vločkami! A pokud máte chuť na něco sladkého, pečené jáhly s jablky a skořičí vás jednoznačně potěší. 

19.7.2019
Hodnocení:

Dneska bych vám chtěla představit jak může být veganské jídlo rozmanité a nádherně barevné. Buddhova miska je o fantazii, o tom na co máte chuť, o tom co máte doma k dispozici. Pokaždé můžete mít svojí misku úplně jinou. Vždycky tu svojí. 

28.3.2019
Hodnocení:

Dýňová sezóna už se nám pomalu, ale jistě blíží a určitě se nevyplatí si ji nechat ujít. Dýně je totiž velmi prospěšná pro naše zdraví. Patří mezi velmi zásadité potraviny s vysokým obsahem vlákniny, a tak přispívá ke zdraví střevní mikroflóry a správnému zažívání.

4.9.2020
Hodnocení:
Plánujete narozeninovou oslavu nebo posezení s přáteli u grilu a nevíte co připravit na stůl? Rychlý recept na lososové jednohubky je téměř bez práce a výsledek všechny ohromí!
27.5.2016
Hodnocení: