Nejezte míň, jezte líp! #5 a dejte si knedlik!

Nadpis dělá článek. Dobré vědět. Není to úplně informace, díky které zhubnete (ani vy ani já), nicméně bez knedlíku by v tomto případě možná nebylo čtenáře. A dnešní povídání by o ně nemělo přijít jen kvůli tomu, že bych se vás snažila lákat na salát.

Obrázek: 5185f685efb7612abf94ac996d03549c5c246505
Zdroj: pixabay.com

DEJ SI KNEDLIK! (čtete dál? Super!) Tento postup při snaze shodit pneumatiku či dvě silně nedoporučuji. Účelem dnešního článku je vyvrátit předsudky, které se nám dostaly pod kůži kvůli mylným informacím a špatným dietám, které toho byly důsledkem. Dneska už dávno všichni víme, že ta pneumatika se nás nepustí, když budeme zobat listy hlávkového salátu místo pořádné snídaně. Nicméně, slovo salát v nás často evokuje spíše negativní pocity, vlastně už skoro dostáváme hlad a jsme pro jistotu podráždění z nedostatku sacharidů, a to jsme si ještě ani žádný nenaordinovali. Ono je to tak – není salát jako salát. Pokud chceme vzít rozum do hrsti, začít jíst tak, aby naše tělo kvetlo a nestávala se z něj guma stejně jako z uleželých hranolek od Mc, musíme se naučit, že salát není sprosté slovo.

salát, magazín gleid

Co si představíte vy, když se řekne salát? Hlávku zeleniny nebo misku plnou různobarevných zelených listů, kousky ovoce, ořechů, zálivku z olivového oleje a plátky mozzarelly? První možnost prostě vypusťte :) Salát je super skvělé, rychlé jídlo, do kterého se vejdou všechny makroživiny, barvy a vůně a kromě fast foodů ho nemůže nikdo zprznit a udělat z něj kalorickou bombu.

Když vaříte svíčkovou, moc se na ní vyřádit nemůžete. Jakmile ale děláte salát, můžete nekonečně improvizovat, kombinovat nezkombinovatelné a neustále objevovat nové chutě. Nejsou to přece jen listy... a není to přece jen zelené.

Nevytvořím vám recept na sobotní salátek a nedělní slavnostní zeleninovou mísu. Od toho je tu google, kde najdete milion receptů. Chtěla bych vám jen podat pomocnou ruku – aneb co dát do domácího knedlíku, to asi víte (já teda asi ne).

– a co do domácího salátu?

Základ je jasný: listy salátů – v každém obchoďáku nebo zelenině najdete nejrůznější možné saláty, které stojí za to mezi sebou kombinovat. A nejsou jen zelené!

Ovoce a zelenina – jasně, papriky, rajčata a okurky, to jsou stálice (čerstvá? grilovaná? Pokaždé jiná!). Zkuste ale sáhnout po něčem hravějším – nastrouhejte mrkev, červenou řepu, přidejte artyčok, chřest, klidně hrušku, granátové jablko, hroznové víno, jablko nebo mandarinku. Nejen zelenina do salátu patří.

Bílkoviny jsou kámoš! To už ví každé malé dítě. Takže po čem sáhnout dál je jasná volba – sýry, šunky, maso, tofu, tempeh, cizrna, fazole, ořechy, ryby, vejce.

Tuky jsou taky kámoš. Olivy, další ořechy, zakapat olivovým olejem (nebo jak by chutnal kokosový?).

Jakou přílohu zvolíte, je na vás. Ale pravdou je, že k salátu hned nemusíte přikusovat jen kaiserku. Klidně tam vmíchejte rýži (na thajský způsob?), čočku, jáhly, pohanku, brambory... co jen máte rádi. Hlavně si ho pak ozdobte, třeba klíčky, ať si můžete udělat stylovou fotku na instagram. To pak vůbec chutná!

salát, fík, recept, magazín gleid

Kolem a kolem – salát není sprosté slovo, salát plný bílkovin a zdravých tuků, a navíc... děsně dobře chutná!

Dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: ed21f001e522f8eb75c9559b6ceadc0ab9619481
Obrázek: 24046382faaacc7833887cb2f14615187b192969
Obrázek: 9e3677b2be17f72f8dcc7c1c39088f35be99933c
Obrázek: 78d24c12dd0fffc2ccc16e2d31c420a50513bc2b
Kosmetické ošetření mezoterapie