Duševní pohodu si můžete udržet i teď, dovolte si ji

Při aktuálním dění není nic neobvyklého, když na člověka dopadne tíseň, neklid a splín. To vše se teď může stát a nabízí se, že se to nakonec jistojistě stane. Stane se to vám, mně, paní prodavačce, panu pošťákovi, nebo paní Novákové z protějšího bytu. Při takto vleklé a náročné situaci se holt nějaká ta slabost na duchu a duševní rovnováze dostaví. A není to žádná ostuda! Paradoxně tak platí, že vám bude ihned lépe, když si splín odžijete. V žádném případě jej v sobě neživte! Naopak se mu nebraňte a nepotlačujte emoce, které z něj pramení.

Obrázek: 5a3ec149853385278db0b3044b8bb33451860ad3

Dobrá nálada NONSTOP? Nesmysl

Existuje mnoho nejrůznějších návodů a receptů, jak si udržet dobrou náladu a duševní pohodu. Některé fungují, jiné vás přivedou na protialkoholní. Ale když to vezmeme kolem a kolem, i permanentní fantastická nálada nemusí být tím pravým ořechovým. Ano, vím, už teď se mračíte, ač to nikdy neděláte. Jenže i když to zní strašně, absurdně a snad i trestuhodně, ani s dobrou náladou by se to nemělo přehánět. Hledáte předmět, kterým byste mě vzali přes prsty? Vyčkejte s tím.

Permanentní optimismus, děj se co děj, může zkreslit správný úsudek, který je v životě velmi potřebný. Rozhodně je v pořádku, když berete vše s lehkostí a úsměvem, ale když míru přešvihnete, nemáte šanci prožít si i duševní nekomfort, který vás mnohému naučí. Když sami sobě občas dovolíte přiznání, které poodkryje to, že je něco opravdu v háji, obohatí vás to. Ne hned, ale později určitě. Když si pak, jednou, navíc vzpomenete, jak vám bylo, když vše nebylo zalité sluncem, vzejde z prožitku i empatie, soucit, pochopení pro druhé, zájem o starosti jiných. A to vůbec není málo.

Přemíra dobré nálady snadno zakalí mysl a máme tendenci se na svět kolem dívat přes růžové brýle. Tyto pak snadno způsobí, že se odstřihneme od druhých. Nedokážeme se do nich vcítit. Ať se nám to tedy líbí, nebo ne, příště se nám se svými starostmi nesvěří. Samozřejmě, že je skvělé někoho povzbudit, ale maminku, která zůstane sama s nemocným dítětem, nepodržíte poukázáním na to, že dnes hezky hřeje slunce.

Chcete li si tedy udržet skutečně dobrou náladu v pravém slova smyslu, bez občasného mraku to nepůjde.

Nezatěžujte se tím, co nemůžete změnit

Už rok jedeme v úsporném režimu. Školy bez dětí, děti bez školy, lidé bez práce i známých jistot, liduprázdné ulice, avšak plné nemocnice a internet hemžící se katastrofickými zprávami. Nechme extrémy stranou a pojďme teď mluvit o drtivé většině lidí. Tato velká část populace dodržuje vše, co se dá, byť si třeba myslí svoje, soucítí s lidmi, kterých se pandemie dotkla v těch nejčernějších barvách a koronavirové situaci se snaží přihlížet z bezpečné vzdálenosti.

Jste-li člověk empatický, nemůže vás nastalý stav nechat chladným. Vše je jinak, než tomu bylo za dob krásně normálních. Jen tak mimochodem, všimli jste si teď někdy, jak se nám začalo stýskat po slově - normální? Před dobou covidovou bylo slovo NORMÁLNÍ velmi ožehavé. Různě jsme jej ohýbali, kroutili a snažili ses jej nacpat i tam, kde už to normální nebylo. Dnes jednotně za normální považujeme bez rozporu to, co jsme znali dřív. Alespoň to nás spojuje.

Na jednoho v těchto dnech tak snadno padne myšlenka, že si přece nemůže udržet duševní pohodu a dobrou náladu, když se děje, co se děje. Zdá se, že si dobrou náladu nemůžete dovolit. Je to vůči ostatním pořádně nevhodné. Když víte, že tolik lidí marodí, někteří přicházejí o práci, dětem chybí kamarádi, přece nebudete jásat. Altruismus je nesmírně důležitý, ano, ale nezabývejte se věcmi, které nemůžete změnit. Když přestanete řešit problémy celého světa a budete se soustředit na to, co vyřešit a změnit můžete, pomůžete sobě a nakonec opravdu i okolí.

Jednoduché tipy pro dobrou náladu

Když si poskládáte priority, uleví se vám, uvidíte. Zjistíte, že nemusíte řešit všechno a to k dobré náladě hodně přispěje. Suma sumárum, jak se tedy té dobré nálady přece jen dopídit?

  • Dejte si dobrou kávu a udělejte si čas na knížku
  • Vsaďte na příjemnou vůni aromalampy. Víte přece, že vůně s psychikou umí divy
  • Vypněte televizi i internet. Přehlcení informacemi vás jen vyčerpá a navíc v hlavě snadno vznikne guláš, který nás opět svádí k tomu, abychom se snažili rozklíčovat všechno
  • Dobře a hodně spěte. Dopřejte si před spaním třeba mléko s medem, na které nedaly dopustit naše babičky
  • Pusťte si komedii, na kterou se celá léta nedostalo
  • Mluvte se svými blízkými. Každý máme telefon a tak možnosti jistě jsou. A nemluvte jen o nepříjemném viru, nastolte i jiné téma
  • Dovolte si mít dobrou náladu. Není to vůči ostatním nic nevhodného, či nemístného

Reklama

Podobné články

Obrázek: 67ee2fcb89b4fd09e3b32509ba5ee96fe984907c
Obrázek: 2e84095a86177181b1a66b27d3073c4c1a0eace3
Obrázek: dace0ab3ff1c1e5172e8f53b7a2be10a856e778d
Obrázek: Recept na horkou čokoládu
Obrázek: 74e3d30b16ab36942c93b9c092fe777f58a8c299