Bezplenková komunikační metoda - základní výbava pro dítě do šesti měsíců

Zlaté pravidlo péče o malé dítě říká, že jeho potřeby jsou vždy oprávněné. Pokud se je snažíme naplnit, místo abychom s dítětem bojovali, vytváříme vztah, ve kterém vládne snaha si vzájemně vyhovět. A velkým benefitem bezplenkové komunikační metody je, kromě suchých plen, především lepší porozumění potřebám dítěte i způsobům, kterými je vyjadřuje.

Obrázek: 862ef14894df5d27c5298f89876b584609e4b926
Zdroj: freepik.com

Osobně se dokonce domnívám, že řada výchovných a psychických problémů starších dětí může mít své kořeny právě v kojeneckém období, kdy se z důvodu používání jednorázových plen ztratila nutnost reagovat na tělesné pochody související s vylučováním. Pocity a projevy kojenců se však nezměnily a rodiče na ně tím pádem nutně reagují špatným způsobem, což postupně k vede ke vzájemnému zmatení a vzniku chronického stresu.

O tom, proč začít s bezplenkovou komunikační metodou, jsem psala minule...

Pokud se tedy maminka během šestinedělí rozhodla, že zabojuje a pustí se do BKM, je čas pořídit hrneček určený pro BMK, popřípadě jinou nádobku, která splňuje požadavky pro využití k tomuto účelu. Ideálním materiálem je plast, okraj by měl být široký a oblý a celá nádobka by měla být spíš vyšší a užší. Některé nádoby určené ke šlehání jsou naprosto dostačující a jejich cena je zanedbatelná i pro napjatější domácí rozpočet.

Zpočátku není nutné miminko svlékat a strkat pod něj hrneček pokaždé, když zakňourá. Valná většina vyprazdňování proběhne během krmení nebo bezprostředně po něm, takže stačí si najít výhodnou polohu pro krmení na hrnečku. Obvykle si hrneček maminka umístí mezi nohy a dítě pak může držet klasicky v náručí, aniž by docházelo k nějaké extrémní ztrátě pohodlí. Aby se předešlo nervozitě z převržení hrnečku, což se nevyhnutelně sem tam přihodí, může se do něj vložit toaletní papír, který tekutý obsah nasaje.

Zásadní je pak volba dětského oblečení!

Vysoukat miminko pokaždé ze zavinovačky, dupaček a plenky se nikomu nebude chtít, takže je třeba tento proces zásadně zjednodušit. Prvních pár měsíců, kdy se miminko pohybuje jen minimálně, je asi nejvýhodnější zabalení do jednoduché deky. Ideální je vlněná merino pletenina, která je pružná, takže se miminko dá pevně, ale příjemně zavinout. Vlna zajišťuje teplotní komfort téměř v každém ročním období, snad kromě tropických veder a pokud je ošetřená lanolinem, není až tak nasákavá, takže není nutné ji dlouze sušit a pokud už navlhne, stačí ji lehce vyfoukat fénem. Stejnou službu udělá například i deka z fleecu, v ní se ale těžko udržuje optimální teplotu dítěte, takže ji lze s úspěchem využít spíše jako náhradní, pokud je třeba vlněnou přikrývku vyprat.

Bodýčka se dají použít nezapnutá, ale jakmile dítě začne lézt, už jsou vhodnější klasická trička. Dupačky se budou hodit jen k jednorázovým plenám, například mimo domov. Nejrychleji se dají sundat klasické kalhotky na gumu nebo punčocháče. Na doma jsou také oblíbené návleky na celé nožičky doplněné ponožkami. Pak není nutné měnit punčocháčky pokaždé, když plenka trochu prosákne. 

Při BMK lze používat i jednorázové plenky s trochou zručnosti a zvyku. Odepnutí pouze jedné strany stačí k tomu, aby se mohl pod miminko přistrčit hrneček. Znovu ji zapnout, aniž by bylo nutné miminko pokládat, také jde. Pokud však budete využívat látkové plenky, jsou příjemnější odklápěcí kalhotky určené speciálně pro BMK. Určitě je užitečné vyzkoušet co nejvíce variant a nebát se vyzkoušet vlastní nápady.

Úspěch BMK závisí na mnoha maličkostech a drobných úkonech, které pro maminku tvoří celý její pracovní den. Každý knoflíček, který nejde snadno zapnout, může přinést nechuť vyvíjet takové úsilí. Metoda jako taková není obtížná, obtížnou ji mohou udělat okolnosti, a proto je potřebné s nimi kreativně pracovat... O tom ale zase příště.

Reklama

Podobné články

Obrázek: single vánoce
Obrázek: 007f251632e36356160e5249cf9e02883c17827c
Obrázek: c17d9a95577aefceab7598aa85dd01525966ca3f
Obrázek: 1d4286c99ac191cf47bb7c6a6af99078c405f6db
Vitamín C v kosmetice