Jak najít správné místo a vhodného kouče pro vzdělávání vás a vašeho psa? A kolik vás to bude stát?!

Co vás bude stát pohodový vztah a šťastné partnerství s pejskem? Čas, peníze, úsilí? Nad tím se spolu zamyslíme v tomto článku.

Obrázek: 168afda097cfdb09e9a9ed3399717c75d074011f
Zdroj: Michaela Drábková

 Věřím, že všichni, kdo milujeme zvířata, se snažíme dát jim to nejlepší. Každý jednotlivec (pes i člověk) je jedinečná, unikátní a neopakovatelná bytost.

Každý vztah a každé partnerství je jedinečné

Právě z těchto důvodů vím, že žádný vztah nelze srovnávat s jiným vztahem! Velmi si zakládám na respektování každého partnerství tak, jak se odehrává. Každý z nás, kdo se učí a vyhledává nové informace, je na dobré cestě více věcem a situacím porozumět. Ne každá informace je ale pro nás ta správná.

Jak poznat, co je konkrétně pro vás a vašeho psa vhodné

Když je pejsek mladý, snažíme se ho vychovat správně. Vyhledáváme místa, kde se můžeme setkat s dalšími pejsky kvůli socializaci, tréninku či výchově. Často se setkávám s lidmi, kteří mají negativní zkušenosti z tréninkového místa, kam chodili. Ve své nevědomé víře věřili, že místo, kam chodí, je pro ně dobré, protože je nejblíže nebo tam třeba chodí známá se svým psem. Každému partnerství vyhovuje něco jiného! Na místech pro psy se mnohdy odehrávají situace, které bychom raději opakovaně nechtěli zažít. Je mi z takovýchto zpráv smutno, ale vím, že každý si musíme projít svou vlastní cestou poznání.

V případech, kdy nechcete své partnerství se psem dostávat opakovaně do nemilých situací, vnímejte okolí i své partnerství. Vnímejte, jak se na místě cítíte. Popřemýšlejte jaké informace dostáváte a zda-li jsou to informace, které chcete promítnout i do budoucna do vašeho vztahu se psem. Zvažte zda-li vám vyhovuje přístup lidí a projevy jejich chování. Pokud ano, tak jste našli to správné místo pro vás. Pokud ne, tak existuje nezměrný počet dalších míst a příležitostí, kde můžete najít, co hledáte. Uchopte proto své partnerství správně a nepřinášejte do něj věci, které si nepřejete v něm uchovat. Váš společný úspěch se psem vás v této situaci stojí pouze chvíli pozornosti a čas na zkoumání, co je pro vás vhodné a co ne. 

V našem lidském rozhodování mnohdy převládají také kalkulace nákladů za získání vědomostí či nových informací. Mnoho z lidí, které jsem potkala, mi říká, že je pro ně ten či onen trenér či kouč drahý. Nekoukejte pouze na částku za hodinu. Ve zvažování kladů a záporů jednotlivých nabídek doporučuji hlouběji se podívat na to, co za uvedenou částku dostáváte. Můžete si položit například otázky: Projevuje člověk, kterému jste se rozhodli dát důvěru, chování, které chcete mít také? Jsou slova, která pronáší, v souladu s jeho přístupem a činy? Pro sebe si zvažte, kolik vás skutečně stojí jedna hodina času a hlavně, co za tuto cenu získáte. Porovnejte zisky a vloženou hodnotu.

Mnohdy zjistíte, že vaše zisky jsou úžasnější, i když na první pohled se může jevit, že náklady na danou hodinu jsou vyšší. Z mých kalkulací vyšlo, že vyšší náklady jsou v pořádku, když se hodina vyznačuje následujícími pozitivy:

  • plná pozornost a čas je věnován pouze vám
  • trenér/školitel/učitel respektuje vás i vaše partnerství se psem 
  • prostředí se vyznačuje bezpečím a klidným přístupem
  • řeší se pouze vaše dotazy, nedorozumění či překážky
  • vše si můžete nastavit podle toho, jak vám to v partnerství vyhovuje
  • máte možnost si nové věci promyslet, prožít, zažít, a tím umět a nikdy nezapomenout

V dnešní době máte možnost volby. Můžete si vybírat. Existují různá a různě zaměřená tréninková místa, přednášky, individuální setkání či další akce. Věřím, že uvedená drobná kalkulace vám pomůže pro vaše partnerství se psem udělat více za méně nákladů. Přeji vám, ať na své cestě k poznání máte možnost poznat ty správná místa, správné lidi i partnerství, která vám budou vzorem.

Reklama

Podobné články

Obrázek: d0579f84d559de761e11a6ede44e7b78fd811d49
Obrázek: 0a2e5780a54480c076a1f9ad26e3f057f39ddfe5
Obrázek: ab65af7477e1f27ab7dc9aa68e2d9a1e1744ed26
Obrázek: 7bcd06b05c9e1239e6d8528103bb3ab23e0da313
Obrázek: a7d84fb483be90f15b61df87f46085c09a358805