Boj s malým prostorem

Na krásný domov má nárok každý, bez ohledu na příjmy a sociální zařazení a za druhé, že čím nižší rozpočet člověk má, tím víc potřebuje před rekonstrukcí přesný plán. Každá rada má pro něj o to větší cenu.

Obrázek: e5bedcc164c7fb715ee8ddaf5a6bf506584efab4

Designér, aneb „Dobrá rada nad zlato"

Ačkoli obor interiérový designér je v podstatě velmi mladý, už je opředen mnoha mýty. Pojďme si je tedy vyvrátit:

Názor, že je „pouze pro bohaté" je velký omyl.

Na krásný domov má nárok každý, bez ohledu na příjmy a sociální zařazení a za druhé, že čím nižší rozpočet člověk má, tím víc potřebuje před rekonstrukcí přesný plán. Každá rada má pro něj o to větší cenu. Klientům se většinou designér zaplatí už tím, že jim včas vymluví nesprávné kroky a investice, nebo že najde levnější řešení daného problému. Nejen, že není ostuda mít nižší rozpočet, ale dobrého návrháře taková situace vede k větší kreativitě a často lepším a zajímavějším výsledkům.

Dalším mýtem je názor, že bytový architekt je třeba jen při zařizování nového a velkého domu. Zase omyl. Čím stísněnější prostor, tím víc je třeba promyslet každý úsek místnosti, najít způsob, jak využít každý cenný centimetr. Ideální je v takovém případě samozřejmě nábytek navržený a vyrobený na míru.

Další představa, že najmout designéra je zbytečné, když každé studio poskytuje návrh a vizualizaci zdarma, je opět nesprávná.

Dokonalý domov nevytvoříte jen novou kuchyňskou linkou, nábytkem a barevnou výmalbou. Kvalitní design zahrnuje mnohem víc, do posledního detailu musí být promyšlen a sladěn, ale především musí vycházet z duše svého uživatele. Zaměstnanci truhlářských a koupelnových studií se svými klienty nebudou dlouze promlouvat a hledat jejich styl, většinou ani do onoho prostoru nejdou osobně. A hlavně – svému klientovi neodporují, i když vědí, že se klient mýlí, chtějí především svůj produkt prodat. Zodpovědnost pak zůstává jen na zadavateli.

Bytový návrhář nese svou kůži na trh

Je zde pro to, aby svému klientovi nedovolil udělat nějakou zásadní chybu. Vždy se snaží mu jí vymluvit a hledá nejlepší řešení i za tu cenu, že klient zpočátku nechápe a třeba se i zlobí.

Také přesvědčení, že jen člověk sám ví nejlépe, co se mu líbí a v čem mu bude dobře, je mylné. Design má mnoho podob a najít styl, který bude opravdu ten pravý na dlouhou dobu, není vůbec snadné. Většina klientů nedokáže předem přesně definovat svá přání a přicházíme na ně společně až při rozmlouvání nad kávou. Někteří díky časopisům předběžné představy mají, ale většinou je již nedokážou správně skloubit se svým prostorem. Nezanedbatelnou roli hrají rozměry místností, výšky stropů, velikost, umístění a nasměrování oken, věk a zájmy uživatelů, způsob každodenního fungování celé rodiny… Každý faktor je stejně důležitý a je třeba jej brát v úvahu.

Obzvlášť potřeba je designér v situacích, kdy bydlí společně víc lidí s rozdílnými názory na vzhled a funkci místností. Pak je třeba hledat ideální cestu, jak vkusně oba styly skloubit, své klienty dovést k drobným, vzájemným kompromisům.

Bytový architekt sleduje neustále se měnící trendy, respektuje je, ale zároveň se snaží o co největší nadčasovost tak, aby byl jeho klient co nejvíce a co nejdéle spokojený a jeho „dílo", aby bylo co nejdéle aktuální.

Reklama

Podobné články

Obrázek: psychická rovnováha v šestinedělí
Obrázek: c04dadd1d565f334fb713686d6a808bb78bf6e61
Obrázek: 249e7d919fdf12638e0b0f5c0e08c69277e87899
Obrázek: 9c9912e68f9ca21d5fdff76fb6868ae77b391d33
Obrázek: 3af5365467f3dc0439eb096e1d48d9dbbc2cf43d