Jak si splnit tajná přání pomocí Sankalpy?

V józe existuje prastará technika nazývaná sankalpa, která pracuje s vědomou myslí, směřováním pozornosti a proměňováním myšlenek do reality. Pravidelným opakováním svého cíle, přání či záměru vaše podvědomí posléze uvěří... Význam slova sankalpa je podle sanskrtského slovníku - záměr, rozhodnutí, přání, tužba. Jak na tuhle techniku?

Obrázek: b45e49b23fdbd7122e1ed0901e345cac2fd605ff
Zdroj: pixabay.com

Jako byste se naprogramovali na pozitivní řeč a jejím pravidelným opakováním vaše podvědomí uvěřilo, že tento program nyní prožíváte.

Ano, sankalpa je pozitivní afirmace, kterou vytváříte dění okolo i uvnitř sebe. Pravidlem sankalpy je jasná formulace cíle, přání nebo záměru. Je nutné ji vyslovit v pozitivním významu vůči sobě tak, aby její součástí nebyl zápor (ne, nechci, nebudu, nesmím), manipulace s prospěchem nebo podmínkou (budu zdravý, když...) a aby vše, kromě přání, probíhalo v přítomném čase. Jedná se o přesnou formulaci cíle, který jako by v současné chvíli byl již splněn, a ten, kdo ho vyslovuje, ho právě prožíval. Sílu sankalpy umocňuje opakování a pravidelnost, stejně jako prožití emocí souvisejících s již uskutečněným cílem. Sankalpu je vhodné vkládat po relaxaci, když je tělo uvolněné a mysl klidná. Mysl je v tuto chvíli schopna přijímat a vytvářet v podvědomí program, který se postupně stane realitou života. Metodika sankalpy je prostá. Zjistěte, co je vaše největší životní přání! /záměr, tužba/, případně jaký máte problém /nevyřešenou otázku/. Naformulujte si otázku či přání a tuto formulku si denně třikrát v duchu opakujte jako poslední aktivní myšlenku před usnutím.

Na jakém principu  funguje Sankaplpa?

Když usnete, jistá část našeho vědomí vypne. Špička ledovce nad hladinou naší mysli usne, ale obrovská ponořená část pokračuje v aktivitě dál. Je lhostejné, jaké pro ni zvolíme slovo. Je jen věcí vnějšího popisu, řekneme-li západním hlasem „podvědomí“ anebo třeba „čitta šakti“ hlasem východu. Rozhodující je, že něco v naší mysli skutečně je i za spánku činné, a to činné velmi čile, jak vidíme z divotvorných fresek našich snů. A teď to hlavní. Síla, která v nás za spánku funguje, má k dispozici nesmírné informační bohatství. Těží s ohromné vědomostní jímky, kterou je naše paměť. Bdělý intelekt z ní zná jenom části, tato síla dosáhne až do dna. Má přístup k dávno zavátým vjemům, které kdy vůbec paměť přijala. Trik sankalpy spočívá v tom, že tuto sílu lze aspoň částečně nasměrovat. Lze jí dát příkaz, aby pracovala pro nás. Tělo už usíná, podvědomí se chystá ujmout vlády a na poslední chvíli zachytí jasný signál.

Deset zásad pro správnou Sankalpu:

1. Sankalpu v duchu vyslovíme jako poslední aktivní myšlenku bdění. Přicházejí-li samovolně další myšlenky i potom, nebráníme se jim, ale už je vědomě nerozvíjíme.

2. Sankalpa je formulována jasně, stručně a jednoznačně. Formulace se nemění.

3. Žádné ze slov nemá dvojí možný výklad. Pozor na homonyma a jiné slovní žerty! Slova co možná nejprostší.

4. Žádné ze slov není v gramaticky negativním tvaru. Žádné nesmím, nechci, nebudu“. Alkoholik si neříká „Nechci pít alkohol“, ale třeba „Přestávám pít alkohol“.

5. Žádné ze slov nemá zraňující emoční náboj. Člověk, jehož problém je úzkost, neformuluje „Chci se bavit úzkostí“, ale (příklad) „Jsem vyrovnaný a klidný“.

6. Sankalpa není lež. Úzkostný člověk netvrdí „Jsem klidný“ (lež), ale: „Chci být klidný“ (pravda).

7. Jedna noc = jedna sankalpa.

8. Krátkodobé, aktuální sankalpy lze střídat podle potřeb. Sankalpu životního plánu (první místo v hierarchii hodnot) měníme jen po nejzralejším uvážení, nikdy lehkomyslně!

9. Řešíme-li sankalpou úvahový problém, pokud možno ho v ten čas neřešíme v bdění rozumem.

10. Sankalpa se nikomu nesděluje. Je to věc nejhlubšího soukromí.

Přeji vám, ať se splní vaše touhy a přání proměněné v Sankalpu!

Reklama

Podobné články

Obrázek: e67b75b6dbdd5e2f52c8964619d6fddb207aeef2
Obrázek: f049c2c242465c467f373d658dba1d822f888fc6
Obrázek: 34caf54f2dfc3d3a06e1975e8d116a88e07e01c6
Obrázek: 09423c2c0dd5eda3984f8a432bd37ab0b1694c7b
Obrázek: 635ac461137eae4ac18d3aa063e0bcdaa81e3337