Gleidshop
Hlavní baner

Malinové sušenky bez lepku a rafinovaného cukru

Každý z nás má čas od času chuť na něco sladkého. Když se rozhodnete začít hubnout a jíst zdravě, tak máte chuť na "zakázané ovoce" ještě víc. Dopřejte si sladkost bez výčitek a vyzkoušejte tyhle malinové sušenky.

 

pixabay.com

 

Co budete potřebovat? 

Hrnek a půl mandlové mouky smíchejte s půl lžičkou jedlé sody a špetkou soli.

Do robota dejte půl hrnku pasty tahini (koupíte ji ve zdravé výživě, je to pasta ze sezamových semínek), půl hrnku Erythritolu (má o 95% méně kalorií než klasický cukr nebo med, lze použít i stevii nebo čekankový sirup), přidejte pár kapek vanilkového extraktu. Umíchejte dohladka a pak přidejte připravenou směs s mandlovou moukou. Pokud se bude těsto drobit, je dobré přidat trochu vody.

Z těsta tvarujte kuličky o průměru 3cm, obalte je v sezamových semínkách, utvořte malé koláčky a vyložte na pečící papír. Střed koláčků promáčkněte a dejte péci do trouby na 170°C asi na 10 - 15 minut. Po vychladnutí můžete na sušenky dát džem nebo čerstvé maliny rozmíchané s čekankovým sirupem.

Doporučuji dát malinový džem na sušenky až před konzumací. Pokud je nesníte ještě týž den, jsou pak nasáklé džemem.

 

Proč používám v receptu Erythritol?

Možná jste doposud používali jako zdravější variantu cukru med nebo agávový či javorový sirup. Přestože je to cukr nerafinovaný a obsahuje minerály a vitamíny, pořád je to cukr s vysokým procentem fruktózy. Fruktóza je sacharid, který se v těle metabolizuje jinak, než ostatní cukry. Pomocí jater se mění na viscerální (vnitřní neboli orgánový) tuk.

Tím neodsuzuji přírodní cukry ani ovoce, ve kterém je fruktóza hojně obsažena. Jen se do receptů snažím klasický cukr nedávat, abych jeho příjem snížila.

 

Přeji vám dobrou chuť při zdravém mlsání.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Mgr. Jana Korejtková

výživový poradce

Jana je lektorkou zumby, spinningu, alpiningu, aerobiku, Port de bras... zkrátka všeho, co se dá v tělocvičně provozovat s davem lidí při hudbě.
K tomu všemu se už více než deset let věnuje výživovému poradenství.
K němu se dostala díky otázkám, které jí klienti kladli po skončení cvičebních lekcí. Proto začala studovat a získala certifikát od firmy Nutris. Pracuje na sobě dál a učí se s každým novým klientem.
V jejích příspěvcích najdete nejen návody a doporučení pro redukci hmotnosti, ale také recepty na chutná zdravá jídla a inspiraci k formování postavy.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Využití sezónních potravin je pro náš organismus přesně to pravé. Právě v sezónních potravinách se ukrývají cenné a potřebné látky, které máme do těla dodávat. Proto vzdáváme hold dýním, cuketám, patizonu, červenému zelí, jablkům a vlašským ořechům.

17.10.2019
Hodnocení:

Avokádo - má životní láska. Jaký na něj vlastně máte názor? Polovina republiky jej adoruje a druhá nezná, nebo se spíše nesetkali s jinou formou avokáda, než s quacamole. Já si k němu však dlouhou cestu hledat nemusela, jelikož mě okouzlila zejména univerzálnost této zdravé formy tuku a tudíž mi začalo postupně nahrazovat vejce, pudinky, tuk do pečení a pomazánky. Nehledě na to, že při sportování avokádo zasytí na delší dobu, než ke snídani běžně používané sacharidy (kaše, ovoce, obiloviny). Dnes se budu tedy věnovat snídaňové variantě avokáda.

6.10.2017
Hodnocení:

Podzimní listí skrývá nejeden plod z přírody. Vyrazte na jedlé kaštany a udělejte si doma voňavou dobrotu, která vás zahřeje nejen v žaludku.

19.11.2020
Hodnocení:

Z římského hrachu neboli cizrny lze připravit tato úžasná zdravá pomazánka, se kterou si můžete zkrátit těšení na letošní dovolenou.

17.6.2019
Hodnocení: