Gleidshop
Eshop

Malinové sušenky bez lepku a rafinovaného cukru

Každý z nás má čas od času chuť na něco sladkého. Když se rozhodnete začít hubnout a jíst zdravě, tak máte chuť na "zakázané ovoce" ještě víc. Dopřejte si sladkost bez výčitek a vyzkoušejte tyhle malinové sušenky.

 

pixabay.com

 

Co budete potřebovat? 

Hrnek a půl mandlové mouky smíchejte s půl lžičkou jedlé sody a špetkou soli.

Do robota dejte půl hrnku pasty tahini (koupíte ji ve zdravé výživě, je to pasta ze sezamových semínek), půl hrnku Erythritolu (má o 95% méně kalorií než klasický cukr nebo med, lze použít i stevii nebo čekankový sirup), přidejte pár kapek vanilkového extraktu. Umíchejte dohladka a pak přidejte připravenou směs s mandlovou moukou. Pokud se bude těsto drobit, je dobré přidat trochu vody.

Z těsta tvarujte kuličky o průměru 3cm, obalte je v sezamových semínkách, utvořte malé koláčky a vyložte na pečící papír. Střed koláčků promáčkněte a dejte péci do trouby na 170°C asi na 10 - 15 minut. Po vychladnutí můžete na sušenky dát džem nebo čerstvé maliny rozmíchané s čekankovým sirupem.

Doporučuji dát malinový džem na sušenky až před konzumací. Pokud je nesníte ještě týž den, jsou pak nasáklé džemem.

 

Proč používám v receptu Erythritol?

Možná jste doposud používali jako zdravější variantu cukru med nebo agávový či javorový sirup. Přestože je to cukr nerafinovaný a obsahuje minerály a vitamíny, pořád je to cukr s vysokým procentem fruktózy. Fruktóza je sacharid, který se v těle metabolizuje jinak, než ostatní cukry. Pomocí jater se mění na viscerální (vnitřní neboli orgánový) tuk.

Tím neodsuzuji přírodní cukry ani ovoce, ve kterém je fruktóza hojně obsažena. Jen se do receptů snažím klasický cukr nedávat, abych jeho příjem snížila.

 

Přeji vám dobrou chuť při zdravém mlsání.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Mgr. Jana Korejtková

výživový poradce

Jana je lektorkou zumby, spinningu, alpiningu, aerobiku, Port de bras... zkrátka všeho, co se dá v tělocvičně provozovat s davem lidí při hudbě.
K tomu všemu se už více než deset let věnuje výživovému poradenství.
K němu se dostala díky otázkám, které jí klienti kladli po skončení cvičebních lekcí. Proto začala studovat a získala certifikát od firmy Nutris. Pracuje na sobě dál a učí se s každým novým klientem.
V jejích příspěvcích najdete nejen návody a doporučení pro redukci hmotnosti, ale také recepty na chutná zdravá jídla a inspiraci k formování postavy.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Pravidelné měsíční recepty podle Ayurvédy jsou tady. Vyzkoušejte recepty, které právě v tomto období podpoří náš organismus, jeho vitalitu a zdraví.
11.11.2017
Hodnocení:

I mlsat se dá zdravěji. Je mnoho druhů mouky než tak klasika, kterou dávno známe. Pojďme je objevit. Recept je jednoduchý a je vhodný pro vaření s dětmi.

12.5.2016
Hodnocení:

Sushi nemusí znamenat jen syrovou rybu. Vyniká právě tím, jak je variabilní – do rýže můžete zabalit v podstatě cokoliv. Já jsem zkusila připravit tuhle vegetariánskou variantu a nemohla jsem se nabažit. Příprava sushi je opravdu snazší, než si myslíte. Je to exotická, složitě vypadající a obdiv vzbuzující mňamka, lehoučká a ideální na léto.

11.8.2018
Hodnocení:

Žijeme v době, kdy bychom měli stihnout pracovat 8 hodin denně, cvičit 4x týdně, zdravě se stravovat a vařit, relaxovat, starat se o domácnost, vozit děti na kroužky, dělat s nimi úkoly, třídit odpad, chodit do přírody, pěstovat domácí bylinky, myslet na sebe, číst krásnou literaturu, spát 8 hodin, najít si čas na kamarády. Jo a taky ještě hlavně umět vypnout, že jo. Zajít si na masáž, dělat cviky od fyzioterapeuta a luštit křížovky.


Nedej bože, jestli máte doma psa. Nebo dva. Často jsem si tak v hlavě kalkulovala, kolik hodin by měl den mít, abychom to všechno stihli. Nikdy se mi to nepodařilo přesně spočítat, ale vím, že 24 je málo. Žalostně málo.

19.2.2020
Hodnocení: