Gleidshop
Eshop

Letní pohodové a osvěžující recepty

Čím se v létě ochladit? Třeba svěží vodou s dobormyslem! Co dobrého sníst a přitom nestát hodiny u plotny? Třeba brokolicovou polévku s ovesnými vločkami! A pokud máte chuť na něco sladkého, pečené jáhly s jablky a skořičí vás jednoznačně potěší. 

pixabay.com

 

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Jak podpořit pomocí stravy organismus v letních dnech? 

Jezte lehčí jídlo, trávicí oheň se v letním teplém čase snižuje, nedokáže vytrávit těžké jídlo jako v zimě. Což může mít dopad na zhoršení našich obtíží. Trávicí oheň si můžeme představit jako naše topení v bytě - také ho vypínáme, když je venku velké teplo. 

Není vhodné ani pití ledových nápojů, paradoxně se tím zvýší náš vnitřní oheň a dochází k tomu, že se člověk ještě více zpotí a má větší žízeň. Pití hodně ledových nápojů může působit jako šok pro naše tělo, leckdy nás poté začne bolet v krku nebo se můžeme cítit nemocní.

Velmi vhodné je pročištění těla pomocí ovoce a zeleniny, které jsou kromě vitamínů bohaté i na vlákninu (pomáhá například snížit zácpu).

Ideální je dopoledne, kdy kromě ovoce či zeleniny nic jiného nejíme. Ovoce by mělo být sladké nikoliv kyselé a zelenina sladká či trpká. V teplém letním čase se obecně nehodí příliš kyselá a ostrá chuť.

 

Výborné jsou nyní broskve, meruňky, nektarinky. Ze zeleniny například mrkev, čekanka, salát i čerstvá okurka.

Meruňky – omlazují, zlepšují krevní obraz i náladu.

Broskve – zralé a sladké jsou silným omlazujícím prostředkem, pomáhají pročistit tělo, snižují pocity strachu, odstraňují zácpu, odvodňují, pomáhají snížit váhu (při vhodné skladbě jídla).

 

 

Voda s dobromyslem

Vodu převaříme, necháme mírně vychladnout a vložíme dobromysl, můžeme přidat meduňku, mátu nebo další koření či bylinku (bazalku, levanduli), které máme rádi.

Lze i přisladit a přidat několik kapek citrónu.

 

Dobromysl je výborný pomocník na snížení zánětů a plísní v těle. Pokud nám nápoj bude chutnat, podpoříme očistný proces v těle.

 

 

Brokolicová polévka s kmínem a ovesnými vločkami

recept je na 4 porce polévky, z celkového množství asi 1,5 až 2 litry vody

  • 1 menší brokolice,
  • 1 hrnek ovesných vloček (pokud máte rádi hustou polévku, přidejme jich více),
  • ghí,
  • sůl,
  • solčanka,
  • kmín,
  • zelená petrželka,
  • saturejka,
  • jemné kari,
  • tymián,
  • pískavice.

 

Nakrájenou brokolici orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme solčanku, kmín, jemné kari, zelenou petrželku a ostatní ingredience. Krátce vaříme. Nakonec můžete celou polévku rozmixovat nebo nechat tak jak je - dle libosti.

 

V tento roční čas je k dispozici čerstvá brokolice. Je výborná pro všechny, kteří chtějí snížit hladinu cukru v krvi, používá se jako prevence rakoviny a na snížení tuku v těle. Je bohatá na vlákninu a snižuje hladinu cholesterolu. Měla by být pouze lehce tepelně upravená.

 

 

Jáhlová zemlbába - s letními jablky

(uvedené množství je asi na tři porce)

  • Jáhly (1 hrnek),
  • tvaroh (1-2 ks),
  • jablka (6- 10 ks, dle velikosti),
  • skořice,
  • kardamom,
  • ghí,
  • třtinový cukr (dle vás cca ½ hrnku),
  • voda (asi 3 hrnky).

 

Jáhly spaříme horkou vodou, jablka oloupeme a nastrouháme, vymažeme si zapékací misku. Do formy dáme postupně jáhly, nastrouhaná jablíčka a tvaroh, posypeme cukrem, přidáme ghí a vodu, pomalu pečeme asi na 150 až 200 stupňů, dle potřeby doléváme vodu. Pokrm je hotov ve chvíli, kdy jsou jáhly měkké.

 

Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, mají vysokou výživovou hodnotu a velmi dobře působí na žaludek.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Už nevíte, co udělat z cukety? Zkuste noky, které doplňte pečenou červenou řepou a vaše játra vám poděkují.

8.9.2018
Hodnocení:

Žijeme v době, kdy bychom měli stihnout pracovat 8 hodin denně, cvičit 4x týdně, zdravě se stravovat a vařit, relaxovat, starat se o domácnost, vozit děti na kroužky, dělat s nimi úkoly, třídit odpad, chodit do přírody, pěstovat domácí bylinky, myslet na sebe, číst krásnou literaturu, spát 8 hodin, najít si čas na kamarády. Jo a taky ještě hlavně umět vypnout, že jo. Zajít si na masáž, dělat cviky od fyzioterapeuta a luštit křížovky.


Nedej bože, jestli máte doma psa. Nebo dva. Často jsem si tak v hlavě kalkulovala, kolik hodin by měl den mít, abychom to všechno stihli. Nikdy se mi to nepodařilo přesně spočítat, ale vím, že 24 je málo. Žalostně málo.

19.2.2020
Hodnocení:

Šťavnaté voňavé jahody schované v tenkém těstě. Díky tomuto jídlu si vzpomeneme na dětství. Je báječné, že si také s jejich pomocí můžeme prodloužit léto. Vlastně proč nemít prázdniny celých dvanáct měsíců?

12.8.2020
Hodnocení:

Můj švagr je vegetariánem už 11 let, a když jsem se ho zeptala, jestli mu maso někdy chybí, řekl, že vůbec, jen jednu věc by prý si ještě někdy rád dal - pořádné kolečko tlačenky s octem a cibulí. Býložravci drží při sobě, takže jsem to musela hned zkusit. Byla to pro mě výzva a soudě podle jeho výrazu, se povedla. Dnešní recept je tedy pro ty, kteří maso už jíst nechtějí, ale s nostalgií si přece jen někdy na nějakou mňamku z mládí vzpomenou.

31.10.2018
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram