Gleidshop
Eshop

Letní pohodové a osvěžující recepty

Čím se v létě ochladit? Třeba svěží vodou s dobormyslem! Co dobrého sníst a přitom nestát hodiny u plotny? Třeba brokolicovou polévku s ovesnými vločkami! A pokud máte chuť na něco sladkého, pečené jáhly s jablky a skořičí vás jednoznačně potěší. 

pixabay.com

 

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Jak podpořit pomocí stravy organismus v letních dnech? 

Jezte lehčí jídlo, trávicí oheň se v letním teplém čase snižuje, nedokáže vytrávit těžké jídlo jako v zimě. Což může mít dopad na zhoršení našich obtíží. Trávicí oheň si můžeme představit jako naše topení v bytě - také ho vypínáme, když je venku velké teplo. 

Není vhodné ani pití ledových nápojů, paradoxně se tím zvýší náš vnitřní oheň a dochází k tomu, že se člověk ještě více zpotí a má větší žízeň. Pití hodně ledových nápojů může působit jako šok pro naše tělo, leckdy nás poté začne bolet v krku nebo se můžeme cítit nemocní.

Velmi vhodné je pročištění těla pomocí ovoce a zeleniny, které jsou kromě vitamínů bohaté i na vlákninu (pomáhá například snížit zácpu).

Ideální je dopoledne, kdy kromě ovoce či zeleniny nic jiného nejíme. Ovoce by mělo být sladké nikoliv kyselé a zelenina sladká či trpká. V teplém letním čase se obecně nehodí příliš kyselá a ostrá chuť.

 

Výborné jsou nyní broskve, meruňky, nektarinky. Ze zeleniny například mrkev, čekanka, salát i čerstvá okurka.

Meruňky – omlazují, zlepšují krevní obraz i náladu.

Broskve – zralé a sladké jsou silným omlazujícím prostředkem, pomáhají pročistit tělo, snižují pocity strachu, odstraňují zácpu, odvodňují, pomáhají snížit váhu (při vhodné skladbě jídla).

 

 

Voda s dobromyslem

Vodu převaříme, necháme mírně vychladnout a vložíme dobromysl, můžeme přidat meduňku, mátu nebo další koření či bylinku (bazalku, levanduli), které máme rádi.

Lze i přisladit a přidat několik kapek citrónu.

 

Dobromysl je výborný pomocník na snížení zánětů a plísní v těle. Pokud nám nápoj bude chutnat, podpoříme očistný proces v těle.

 

 

Brokolicová polévka s kmínem a ovesnými vločkami

recept je na 4 porce polévky, z celkového množství asi 1,5 až 2 litry vody

  • 1 menší brokolice,
  • 1 hrnek ovesných vloček (pokud máte rádi hustou polévku, přidejme jich více),
  • ghí,
  • sůl,
  • solčanka,
  • kmín,
  • zelená petrželka,
  • saturejka,
  • jemné kari,
  • tymián,
  • pískavice.

 

Nakrájenou brokolici orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme solčanku, kmín, jemné kari, zelenou petrželku a ostatní ingredience. Krátce vaříme. Nakonec můžete celou polévku rozmixovat nebo nechat tak jak je - dle libosti.

 

V tento roční čas je k dispozici čerstvá brokolice. Je výborná pro všechny, kteří chtějí snížit hladinu cukru v krvi, používá se jako prevence rakoviny a na snížení tuku v těle. Je bohatá na vlákninu a snižuje hladinu cholesterolu. Měla by být pouze lehce tepelně upravená.

 

 

Jáhlová zemlbába - s letními jablky

(uvedené množství je asi na tři porce)

  • Jáhly (1 hrnek),
  • tvaroh (1-2 ks),
  • jablka (6- 10 ks, dle velikosti),
  • skořice,
  • kardamom,
  • ghí,
  • třtinový cukr (dle vás cca ½ hrnku),
  • voda (asi 3 hrnky).

 

Jáhly spaříme horkou vodou, jablka oloupeme a nastrouháme, vymažeme si zapékací misku. Do formy dáme postupně jáhly, nastrouhaná jablíčka a tvaroh, posypeme cukrem, přidáme ghí a vodu, pomalu pečeme asi na 150 až 200 stupňů, dle potřeby doléváme vodu. Pokrm je hotov ve chvíli, kdy jsou jáhly měkké.

 

Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, mají vysokou výživovou hodnotu a velmi dobře působí na žaludek.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Díky manželovu studiu jsem se mohla vypravit na třítýdenní dobrodružnou výpravu do Norska. Spaní v autě a na horských záchranných chatách, neskutečné výhledy, hromady sněhu, překrásné fjordy, sněžnice, polární lišky a sobi, plavba lodí, kilometry ve vlacích, výborná jídla i hlad na výpravách. Co všechno jsme na severu mohli vidět, a především ochutnat vám teď budu vyprávět ve třech příbězích, podle míst, která jsem navštívila.

6.6.2019
Hodnocení:
Neměli jste čas připravit dětem překvapení ke Dni dětí? Připravte o víkendu k snídani jejich oblíbené lívance tak trochu jinak a zdravě.
3.6.2016
Hodnocení:

Na podzim běžný člověk automaticky sáhne po aktuálně dostupných surovinách, jako jsou dýně, zázvor, mrkev a dále. Ale já si nikdy nepřipadala úplně normální a chtěla jsem vystřízlivět z dýňového opojení a maratonu dýňových polévek (byť na hokkaido nedám dopustit a brzy vám z ní něco vymyslím, těšte se), zašla jsem si pro inspiraci do thajské restaurace a poté do obchůdku s arabskými potravinami. A vzniklo toto.

14.10.2017
Hodnocení:
Znáte to - koupili jste si avokádo, ale teď najednou nevíte, kdy je ta správná doba na to ho sníst. Máme několik tipů!
8.5.2018
Hodnocení: