Gleidshop
Eshop

Letní pohodové a osvěžující recepty

Čím se v létě ochladit? Třeba svěží vodou s dobormyslem! Co dobrého sníst a přitom nestát hodiny u plotny? Třeba brokolicovou polévku s ovesnými vločkami! A pokud máte chuť na něco sladkého, pečené jáhly s jablky a skořičí vás jednoznačně potěší. 

pixabay.com

 

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Jak podpořit pomocí stravy organismus v letních dnech? 

Jezte lehčí jídlo, trávicí oheň se v letním teplém čase snižuje, nedokáže vytrávit těžké jídlo jako v zimě. Což může mít dopad na zhoršení našich obtíží. Trávicí oheň si můžeme představit jako naše topení v bytě - také ho vypínáme, když je venku velké teplo. 

Není vhodné ani pití ledových nápojů, paradoxně se tím zvýší náš vnitřní oheň a dochází k tomu, že se člověk ještě více zpotí a má větší žízeň. Pití hodně ledových nápojů může působit jako šok pro naše tělo, leckdy nás poté začne bolet v krku nebo se můžeme cítit nemocní.

Velmi vhodné je pročištění těla pomocí ovoce a zeleniny, které jsou kromě vitamínů bohaté i na vlákninu (pomáhá například snížit zácpu).

Ideální je dopoledne, kdy kromě ovoce či zeleniny nic jiného nejíme. Ovoce by mělo být sladké nikoliv kyselé a zelenina sladká či trpká. V teplém letním čase se obecně nehodí příliš kyselá a ostrá chuť.

 

Výborné jsou nyní broskve, meruňky, nektarinky. Ze zeleniny například mrkev, čekanka, salát i čerstvá okurka.

Meruňky – omlazují, zlepšují krevní obraz i náladu.

Broskve – zralé a sladké jsou silným omlazujícím prostředkem, pomáhají pročistit tělo, snižují pocity strachu, odstraňují zácpu, odvodňují, pomáhají snížit váhu (při vhodné skladbě jídla).

 

 

Voda s dobromyslem

Vodu převaříme, necháme mírně vychladnout a vložíme dobromysl, můžeme přidat meduňku, mátu nebo další koření či bylinku (bazalku, levanduli), které máme rádi.

Lze i přisladit a přidat několik kapek citrónu.

 

Dobromysl je výborný pomocník na snížení zánětů a plísní v těle. Pokud nám nápoj bude chutnat, podpoříme očistný proces v těle.

 

 

Brokolicová polévka s kmínem a ovesnými vločkami

recept je na 4 porce polévky, z celkového množství asi 1,5 až 2 litry vody

  • 1 menší brokolice,
  • 1 hrnek ovesných vloček (pokud máte rádi hustou polévku, přidejme jich více),
  • ghí,
  • sůl,
  • solčanka,
  • kmín,
  • zelená petrželka,
  • saturejka,
  • jemné kari,
  • tymián,
  • pískavice.

 

Nakrájenou brokolici orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme solčanku, kmín, jemné kari, zelenou petrželku a ostatní ingredience. Krátce vaříme. Nakonec můžete celou polévku rozmixovat nebo nechat tak jak je - dle libosti.

 

V tento roční čas je k dispozici čerstvá brokolice. Je výborná pro všechny, kteří chtějí snížit hladinu cukru v krvi, používá se jako prevence rakoviny a na snížení tuku v těle. Je bohatá na vlákninu a snižuje hladinu cholesterolu. Měla by být pouze lehce tepelně upravená.

 

 

Jáhlová zemlbába - s letními jablky

(uvedené množství je asi na tři porce)

  • Jáhly (1 hrnek),
  • tvaroh (1-2 ks),
  • jablka (6- 10 ks, dle velikosti),
  • skořice,
  • kardamom,
  • ghí,
  • třtinový cukr (dle vás cca ½ hrnku),
  • voda (asi 3 hrnky).

 

Jáhly spaříme horkou vodou, jablka oloupeme a nastrouháme, vymažeme si zapékací misku. Do formy dáme postupně jáhly, nastrouhaná jablíčka a tvaroh, posypeme cukrem, přidáme ghí a vodu, pomalu pečeme asi na 150 až 200 stupňů, dle potřeby doléváme vodu. Pokrm je hotov ve chvíli, kdy jsou jáhly měkké.

 

Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, mají vysokou výživovou hodnotu a velmi dobře působí na žaludek.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Jednoduchý recept na výborný chléb z celozrnné mouky. Zkuste ho i vy.
5.5.2016
Hodnocení:

Letos jsem vyzkoušela jahodový sirup, je skvělý a dlouho u nás nevydrží. Tak jestli máte dlouho plodící jahody a už nevíte co s úrodou, tak nezapomeňte na sirup. V zimě se bude hodit.

5.8.2016
Hodnocení:
Současnou hlavní potravinou na stáncích je artyčok, jehož nafialovělý květ oslní nejedno oko. Tak trochu zapomenutý druh zeleniny se díky stále populárnějším farmářským trhům pomalu vrací i na český trh. V Itálii je artyčok naopak dlouhodobě surovinou číslo jedna v tomto období. A jak na něj? Římané to ví nejlépe, proto jsem si pro vás připravila recept Carciofi alla romana!
16.3.2018
Hodnocení:

Další dávka rad a receptů na léto od Ivy Georgievové, která se zabývá praktickou ayurvédou. Tak vzhůru na to.

13.7.2018
Hodnocení: