Gleidshop
Eshop

Neodolatelné kakaové potěšení

Tímhle vláčným zákuskem vykouzlíte úsměv na rtech každému, kdo ho ochutná.

Alena Hilšerová

 

Současné vysoké teploty nenahrávají kakau, čokoládě nebo čokoládovým zákuskům. Pokud nám to naše pracovní vytížení dovolí spíš jsme někde u vody, ve stínu s nějakým chlazeným nápojem.

Než jsem včera odjela odpoledne po práci k vodě, dala jsem si namočit cizrnu. Dostala jsem chuť na hummus. Po návratu jsem dala cizrnu vařit a zjistila jsem, že zbyde i na hummus se zeleninou i na svačinu do práce.

Kouzlo tohoto moučníku je v jeho jednoduchosti.

 

Co budeme potřebovat?

 

Sypká směs:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice

 

 

Tekutá směs:

  • 0,5 hrnku rostlinného másla nebo kokosového oleje
  • 2 lžíce lněného semínka a voda na jeho nabobtnání
  • 1 lžíce ume octa
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 kokosový jogurt + stejné množství vody

 

Nejdříve necháme namočit lněné semínko. Dvě lžíce lněného semínka zalijeme vodou, aby bylo semínko ponořené vodou. Promícháme. Vytvoří nám gelovou konzistenci podobnou vajíčku. V míse smícháme mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici. Vše dobře promícháme, abychom tam neměli hrudky. V mixéru umixujeme jogurt spolu s vodou, rozpuštěné máslo, namočené lněné semínko včetně vody, ocet a uvařenou cizrnu. Vše důkladně rozmixujeme dohladka. Tekutou směs vlijeme do misky se sypkými ingrediencemi a promícháme v hladké a kompaktní těsto. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a dáme péct. Pečeme přibližně 20 - 30 minut podle výšky těsta. Před vyndáním z trouby špejlí zjistěte, zda je moučník dobře propečený.

Výborně chutná chlazený s kokosovou šlehačkou a ovocným přelivem.

 

V tomto receptu bylo použito několik kypřidel. Prášek do pečiva, soda a ocet. Nemějte strach, pokud tam nenasypete prášku příliš a budete se držet receptu. Každé kypřidlo má svojí funkci a těsto kypří jiným způsobem. Ocet je dobré použít Ume ze zdravé výživy nebo jablečný. Kvasný pokud můžete, nepožívejte na jídlo vůbec. Já ho požívám pouze na úklid.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Zahrádkáři v tomto období zažívají cuketové žně. Ať už mezi ně patříte nebo ne, zkuste tyto výborné cuketové recepty! Pečené cuketové květy jako v Itálii, veganské cuketové brownies, cuketový koláč s kozím sýrem... Sklízejte a radujte se!

10.8.2020
Hodnocení:

Rozhodli jste se omezit sladkosti, ale... nějaký ten zákusek by vám přece jen udělal radost? Přece to neporušíte, když už jste týden nevzali do úst ani sušenku...

5.10.2018
Hodnocení:

Sushi nemusí znamenat jen syrovou rybu. Vyniká právě tím, jak je variabilní – do rýže můžete zabalit v podstatě cokoliv. Já jsem zkusila připravit tuhle vegetariánskou variantu a nemohla jsem se nabažit. Příprava sushi je opravdu snazší, než si myslíte. Je to exotická, složitě vypadající a obdiv vzbuzující mňamka, lehoučká a ideální na léto.

11.8.2018
Hodnocení:

Dneska bych vám chtěla představit jak může být veganské jídlo rozmanité a nádherně barevné. Buddhova miska je o fantazii, o tom na co máte chuť, o tom co máte doma k dispozici. Pokaždé můžete mít svojí misku úplně jinou. Vždycky tu svojí. 

28.3.2019
Hodnocení: