Neodolatelné kakaové potěšení

Tímhle vláčným zákuskem vykouzlíte úsměv na rtech každému, kdo ho ochutná.

Obrázek: 3f6627abefb3dbf7cb9a6cef327718edfd89ac2a
Zdroj: Unsplash

Současné vysoké teploty nenahrávají kakau, čokoládě nebo čokoládovým zákuskům. Pokud nám to naše pracovní vytížení dovolí spíš jsme někde u vody, ve stínu s nějakým chlazeným nápojem.

Než jsem včera odjela odpoledne po práci k vodě, dala jsem si namočit cizrnu. Dostala jsem chuť na hummus. Po návratu jsem dala cizrnu vařit a zjistila jsem, že zbyde i na hummus se zeleninou i na svačinu do práce.

Kouzlo tohoto moučníku je v jeho jednoduchosti.

Co budeme potřebovat?

Sypká směs:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice

Tekutá směs:

  • 0,5 hrnku rostlinného másla nebo kokosového oleje
  • 2 lžíce lněného semínka a voda na jeho nabobtnání
  • 1 lžíce ume octa
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 kokosový jogurt + stejné množství vody

Nejdříve necháme namočit lněné semínko. Dvě lžíce lněného semínka zalijeme vodou, aby bylo semínko ponořené vodou. Promícháme. Vytvoří nám gelovou konzistenci podobnou vajíčku. V míse smícháme mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici. Vše dobře promícháme, abychom tam neměli hrudky. V mixéru umixujeme jogurt spolu s vodou, rozpuštěné máslo, namočené lněné semínko včetně vody, ocet a uvařenou cizrnu. Vše důkladně rozmixujeme dohladka. Tekutou směs vlijeme do misky se sypkými ingrediencemi a promícháme v hladké a kompaktní těsto. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a dáme péct. Pečeme přibližně 20 - 30 minut podle výšky těsta. Před vyndáním z trouby špejlí zjistěte, zda je moučník dobře propečený.

Výborně chutná chlazený s kokosovou šlehačkou a ovocným přelivem.

V tomto receptu bylo použito několik kypřidel. Prášek do pečiva, soda a ocet. Nemějte strach, pokud tam nenasypete prášku příliš a budete se držet receptu. Každé kypřidlo má svojí funkci a těsto kypří jiným způsobem. Ocet je dobré použít Ume ze zdravé výživy nebo jablečný. Kvasný pokud můžete, nepožívejte na jídlo vůbec. Já ho požívám pouze na úklid.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 0053706ef8867ac3590683b957ee9e294cada3cb
Obrázek: 6f4a5cf6c929fb1a762c5bd3f32dd00f8a5ea465
Obrázek: c434dd0f7f589f6ad19a0bbd88838ee6b475db0d
Obrázek: 862886119265dd8c6c984aed6e2cf8803aaa1dbf
Obrázek: 0adfd19e601c4d36e233e2c5e9e4752ef9f66785