Gleidshop
Hlavní baner

Snadný a lahodný velikonoční mazanec

Tento mazanec nás svou vůní přenese na jamajské pobřeží. Zahoďte všechny starosti za hlavu. Vychutnejte si svůj oblíbený rum, zavřete oči a zasněte se... nebo zkuste upéct kokosový mazanec.

Alena Hilšerová

 

Blíží se Velikonoce, svátky jara. Možná nám trochu motají hlavu. Někdy jsou v březnu, další rok v dubnu. Jak je to možné? Tady je vysvětlení.

Datum Velikonoc se určuje podle následujícího pravidla: Velikonoce připadají na neděli následující po prvním jarním úplňku, přičemž když první jarní úplněk bude v neděli, slaví se Velikonoce až další neděli. Dle těchto pravidel může velikonoční pondělí připadnout na den v rozmezí od 23. března do 26. dubna.

Když pominu malování vajíček a velikonoční výzdobu, byly pro mě Velikonoce ve znamení mazance a beránka.

Beránka peče moje maminka v kameninové formě, která je skládá ze dvou částí. Přední část beránka a zadní část beránka. Těsto je nalije do jedné části, přiklopí se druhou částí a těsto, jak při pečení zvětšuje svůj objem, vyplní i tu druhou část. Prostě alchymie. Formu má moje maminka po své mamince. Takový rodinný klenot. Beránka jsme potřeli marmeládou a polili čokoládou. Na krk dostal mašli a měl mandlové oči.

Mazanec voněl po celém domě jak se pekl. Uprostřed byl křížek vykrojený nožem. Voněl rozinkami namočenými v rumu, byl ozdobený mandlemi na vrchu. A ještě teplý se posypal moučkovým cukrem s vanilkou.

Můj recept se odklonil od původních ingrediencí, a možná by se hodil na jamajský stůl. Snad mi prominete mojí troufalost. Pokud jej vyzkoušíte, zjistíte, že se chutě doplňují a vůbec mazanci neubere na chuti.

 

Co budeme potřebovat?

  • 500 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • 100 g třtinového cukru
  • 25 g kokosových lupínků
  • 250 ml vody
  • 100 g kokosového oleje
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 50 g mandlí
  • 50 g hrozinek
  • 50 ml rumu

 

Jak mazanec připravíme?

Hrozinky namočíme do rumu. Mandle přelijeme vařící vodou a necháme je 10 - 15 minut v této horké vodě, abychom je mohli lépe oloupat.

Připravíme kokosové mléko. Do mixéru vsypeme kokosové lupínky, které přelijeme vodou a rozmixujeme. Kokosový olej rozehřejeme do tekutého skupenství.

Mouku vsypeme do hnětací mísy, přidáme špetku soli. Do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme trochou cukru a zalijeme částí kokosového mléka. Cukr, kterým jsme posypali droždí mu pomůže lépe vzejít.

Do mísy vlijeme kokosový olej, zbytek mléka a cukru. Uhněteme v nelepivé těsto, posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.

Mandle oloupeme a nakrájíme na lupínky. Hrozinky vyndáme z rumu, zapracujeme je do těsta. Vypracujeme mazanec, přemístíme na plech s pečicím papírem. Nožem uděláme křížek. Potřeme bochánek rumem a posypeme mandlemi. Pečeme při 200 stupních, do světlehněda. Uděláme test špejlí, jestli je mazanec dost upečený.

A ještě teplý pocukrujeme - krásné a voňavé Velikonoce.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Sushi nemusí znamenat jen syrovou rybu. Vyniká právě tím, jak je variabilní – do rýže můžete zabalit v podstatě cokoliv. Já jsem zkusila připravit tuhle vegetariánskou variantu a nemohla jsem se nabažit. Příprava sushi je opravdu snazší, než si myslíte. Je to exotická, složitě vypadající a obdiv vzbuzující mňamka, lehoučká a ideální na léto.

11.8.2018
Hodnocení:

Máte rádi krémové polévky? Pojďte zkusit tuto lahodnou krémovou polévku z římského hrachu s kadeřávkem posypanou černým sezamem, konopným semínkem a křupavou cizrnou.

19.8.2020
Hodnocení:
I v říjnu vám přinášíme několik výborných receptů od naší redaktorky Ivy Georgievové.
10.10.2017
Hodnocení:

Ani vánoční ubrus na stole nám nemůže zabránit zavzpomínat na léto. I když v zimě nejčastěji sahám po horkých polévkách a jiných hřejivých "comfort foods", někdy dostanu chuť na něco lehčího, čerstvého a křupavého. Přes týden vařím jídla, která lze v práci ohřát druhý den, o víkendu potom nejčastěji zkouším taková, která je nutné jíst hned po připravení. A pokud máte doma masožrouta (jako já), můžete jednoduše vyměnit tofu za kousky kuřecího masa.

23.11.2018
Hodnocení: