Gleidshop
Eshop

Snadný a lahodný velikonoční mazanec

Tento mazanec nás svou vůní přenese na jamajské pobřeží. Zahoďte všechny starosti za hlavu. Vychutnejte si svůj oblíbený rum, zavřete oči a zasněte se... nebo zkuste upéct kokosový mazanec.

Alena Hilšerová

 

Blíží se Velikonoce, svátky jara. Možná nám trochu motají hlavu. Někdy jsou v březnu, další rok v dubnu. Jak je to možné? Tady je vysvětlení.

Datum Velikonoc se určuje podle následujícího pravidla: Velikonoce připadají na neděli následující po prvním jarním úplňku, přičemž když první jarní úplněk bude v neděli, slaví se Velikonoce až další neděli. Dle těchto pravidel může velikonoční pondělí připadnout na den v rozmezí od 23. března do 26. dubna.

Když pominu malování vajíček a velikonoční výzdobu, byly pro mě Velikonoce ve znamení mazance a beránka.

Beránka peče moje maminka v kameninové formě, která je skládá ze dvou částí. Přední část beránka a zadní část beránka. Těsto je nalije do jedné části, přiklopí se druhou částí a těsto, jak při pečení zvětšuje svůj objem, vyplní i tu druhou část. Prostě alchymie. Formu má moje maminka po své mamince. Takový rodinný klenot. Beránka jsme potřeli marmeládou a polili čokoládou. Na krk dostal mašli a měl mandlové oči.

Mazanec voněl po celém domě jak se pekl. Uprostřed byl křížek vykrojený nožem. Voněl rozinkami namočenými v rumu, byl ozdobený mandlemi na vrchu. A ještě teplý se posypal moučkovým cukrem s vanilkou.

Můj recept se odklonil od původních ingrediencí, a možná by se hodil na jamajský stůl. Snad mi prominete mojí troufalost. Pokud jej vyzkoušíte, zjistíte, že se chutě doplňují a vůbec mazanci neubere na chuti.

 

Co budeme potřebovat?

  • 500 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • 100 g třtinového cukru
  • 25 g kokosových lupínků
  • 250 ml vody
  • 100 g kokosového oleje
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 50 g mandlí
  • 50 g hrozinek
  • 50 ml rumu

 

Jak mazanec připravíme?

Hrozinky namočíme do rumu. Mandle přelijeme vařící vodou a necháme je 10 - 15 minut v této horké vodě, abychom je mohli lépe oloupat.

Připravíme kokosové mléko. Do mixéru vsypeme kokosové lupínky, které přelijeme vodou a rozmixujeme. Kokosový olej rozehřejeme do tekutého skupenství.

Mouku vsypeme do hnětací mísy, přidáme špetku soli. Do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme trochou cukru a zalijeme částí kokosového mléka. Cukr, kterým jsme posypali droždí mu pomůže lépe vzejít.

Do mísy vlijeme kokosový olej, zbytek mléka a cukru. Uhněteme v nelepivé těsto, posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.

Mandle oloupeme a nakrájíme na lupínky. Hrozinky vyndáme z rumu, zapracujeme je do těsta. Vypracujeme mazanec, přemístíme na plech s pečicím papírem. Nožem uděláme křížek. Potřeme bochánek rumem a posypeme mandlemi. Pečeme při 200 stupních, do světlehněda. Uděláme test špejlí, jestli je mazanec dost upečený.

A ještě teplý pocukrujeme - krásné a voňavé Velikonoce.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Štedrovnice, štědrovka, calta, houska, pletenice, štrucle, štrycle to jsou jména pro naší oblíbenou vánočku. Já bych vám jí chtěla představit trochu netradičně - plněnou mákem.

13.12.2019
Hodnocení:

Co si doma upéct vlastní chléb? Takový, který bude mít chuť svátků a pohody. Nemusíte se bát, je to jednoduché.

26.12.2017
Hodnocení:
Podzim se blíží a opět sklízíme dýně různých barev a tvarů. Vyzkoušejte polévku z dýně Hakkaido.
20.9.2016
Hodnocení:

Mnoho z nás žen upouští od zdravé stravy právě v zimním období, přitom jsme měly už tak pěkně našlápnuto od léta že?! Pojďte to změnit a zkuste můj podzimní salát a k němu lehkou rybu. Zima vám jistojistě nebude, tyto chutě vám totiž připomenou letní dovolenou.

3.12.2019
Hodnocení: