Snadný a lahodný velikonoční mazanec

Tento mazanec nás svou vůní přenese na jamajské pobřeží. Zahoďte všechny starosti za hlavu. Vychutnejte si svůj oblíbený rum, zavřete oči a zasněte se... nebo zkuste upéct kokosový mazanec.

Obrázek: 9e7342268402c71d4bf62654b2ee47dcd455a414
Zdroj: Alena Hilšerová

Blíží se Velikonoce, svátky jara. Možná nám trochu motají hlavu. Někdy jsou v březnu, další rok v dubnu. Jak je to možné? Tady je vysvětlení.

Datum Velikonoc se určuje podle následujícího pravidla: Velikonoce připadají na neděli následující po prvním jarním úplňku, přičemž když první jarní úplněk bude v neděli, slaví se Velikonoce až další neděli. Dle těchto pravidel může velikonoční pondělí připadnout na den v rozmezí od 23. března do 26. dubna.

Když pominu malování vajíček a velikonoční výzdobu, byly pro mě Velikonoce ve znamení mazance a beránka.

Beránka peče moje maminka v kameninové formě, která je skládá ze dvou částí. Přední část beránka a zadní část beránka. Těsto je nalije do jedné části, přiklopí se druhou částí a těsto, jak při pečení zvětšuje svůj objem, vyplní i tu druhou část. Prostě alchymie. Formu má moje maminka po své mamince. Takový rodinný klenot. Beránka jsme potřeli marmeládou a polili čokoládou. Na krk dostal mašli a měl mandlové oči.

Mazanec voněl po celém domě jak se pekl. Uprostřed byl křížek vykrojený nožem. Voněl rozinkami namočenými v rumu, byl ozdobený mandlemi na vrchu. A ještě teplý se posypal moučkovým cukrem s vanilkou.

Můj recept se odklonil od původních ingrediencí, a možná by se hodil na jamajský stůl. Snad mi prominete mojí troufalost. Pokud jej vyzkoušíte, zjistíte, že se chutě doplňují a vůbec mazanci neubere na chuti.

Co budeme potřebovat?

  • 500 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • 100 g třtinového cukru
  • 25 g kokosových lupínků
  • 250 ml vody
  • 100 g kokosového oleje
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 50 g mandlí
  • 50 g hrozinek
  • 50 ml rumu

Jak mazanec připravíme?

Hrozinky namočíme do rumu. Mandle přelijeme vařící vodou a necháme je 10 - 15 minut v této horké vodě, abychom je mohli lépe oloupat.

Připravíme kokosové mléko. Do mixéru vsypeme kokosové lupínky, které přelijeme vodou a rozmixujeme. Kokosový olej rozehřejeme do tekutého skupenství.

Mouku vsypeme do hnětací mísy, přidáme špetku soli. Do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme trochou cukru a zalijeme částí kokosového mléka. Cukr, kterým jsme posypali droždí mu pomůže lépe vzejít.

Do mísy vlijeme kokosový olej, zbytek mléka a cukru. Uhněteme v nelepivé těsto, posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.

Mandle oloupeme a nakrájíme na lupínky. Hrozinky vyndáme z rumu, zapracujeme je do těsta. Vypracujeme mazanec, přemístíme na plech s pečicím papírem. Nožem uděláme křížek. Potřeme bochánek rumem a posypeme mandlemi. Pečeme při 200 stupních, do světlehněda. Uděláme test špejlí, jestli je mazanec dost upečený.

A ještě teplý pocukrujeme - krásné a voňavé Velikonoce.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 48448c9f374717274f2c06010c0f7571719c920f
Obrázek: 7c876369db440929ffb73989dc8a5a4126ba859b
Obrázek: 9bf390f534edef1e6c3fa717ca35b9132e613bfc
Obrázek: d8ea46e2740308644d77a77b883066da87297be4
Obrázek: e5c72098db81aa8dc0427065f47e47221a316918