Gleidshop
Hlavní baner

Připravte si pečené kaštany a krémovou polévku z kaštanů doma!

Podzimní listí skrývá nejeden plod z přírody. Vyrazte na jedlé kaštany a udělejte si doma voňavou dobrotu, která vás zahřeje nejen v žaludku.

Lucie Doležalová

 

Jedlé kaštany jako součást zdravého vánočního jídelníčku

Vůně jedlých kaštanů je spojována s vánočními trhy a zimou, jejich jádra jsou sladká a pytlíček teplých kaštanů zahřeje nejen v ruce. S vánočními trhy to letos vypadá bledě, ale to neznamená, že si tuto dobrotu nemůžete připravit doma. Nasbíráte-li si kaštany v přírodě, máte zaručené mlsání defacto zadarmo, a navíc zabavíte děti. Jedlé kaštany poznáte v přírodě docela snadno. Ježek v sobě ukrývá až 3 semena, kaštany, zatímco nejedlé (tzv. koňské) mají jen jeden velký kaštan.


Při sbírání si tak dávejte pozor, protože z koňských kaštanů, které jsou jedovaté, byste mohli mít nejen zažívací potíže. Kaštany jsou zdrojem sacharidů, ale obsahují i spoustu prospěšných vitamínů podporujících obranyschopnost, jako jsou C, B1, B2 a B6. Díky vysokému obsahu draslíku navíc dělají dobře srdíčku a krevnímu tlaku. Pojďme si připravit klasické pečené kaštany, jak je znáte od trhovců, ale i další dobroty doma!

 

Recept na pečené kaštany 'Na plech'

Nasbírané kaštany omyjte. Musíte je nařezat do kříže na špičce. Vemte si na to opravdu ostrý nůž, protože to jde z tuha. Lépe se vám budou řezat pokud začnete zářezem napříč užší strany kaštanu, a pak do kříže. Řezání do kříže je nutné, aby se vám vylouply. Hlavně se nenechte touto prací odradit. Potom nařezané kaštany rovnoměrně rozložte na plech a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečte je asi 20-25 minut. Špičky kaštanů se otevřou, a vy je pak snadno můžete vyloupávat buď jako mlasání, nebo pokud je potřebujete vyloupané k dalším receptům.

 

Jak na krémovou polévku z pečených kaštanů

 

Potřebné potraviny:

  • 200 g vyloupaných upečených kaštanů (podle mého popisu výše),
  • 1 kelímek smetany ke šlehání,
  • 1 menší cibule,
  • 3 lžíce másla,
  • 1 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového u veganské verze),
  • 1 lžička čerstvého zázvoru na plátky,
  • pepř,
  • sůl.

Jaký je postup?

Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibulku, přidejte zázvor a vyloupané kaštany. Nechte provonět cca 3 minuty. Zalijte vývarem a povařte asi půl hodiny. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte smetanu. Směs znovu promixujte. Dochuťte pepřem a solí, případně dozdobte nakrájenou jarní cibulkou. Věřím, že vám bude chutnat. Dobrou chuť!


 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Máte rádi ovocné knedlíky? To je taková milá vzpomínka na dětství. Ať už jsou to ty ze školní jídelny nebo od babičky, když jste u ní jako děti trávily prázdniny.

12.11.2018
Hodnocení:

Čím potěšit svoje chuťové buňky, ochladit se v horkém počasí a zároveň potěšit svoje tělo? Letní snadné a rychlé recepty podle praktické ayurvédy od Ivy Georgievové.

25.6.2019
Hodnocení:

Tento mazanec nás svou vůní přenese na jamajské pobřeží. Zahoďte všechny starosti za hlavu. Vychutnejte si svůj oblíbený rum, zavřete oči a zasněte se... nebo zkuste upéct kokosový mazanec.

21.4.2019
Hodnocení:

Těstoviny, pasta. Báječný pokrm, se kterým se dá vykouzlit spousta zajímavých jídel. Zkuste se se mnou zasnít, vzpomenout si na krásnou Itálii a uvařte si omáčku z pečených paprik. Třeba si tak připomeneme dobu letních dovolených.

4.12.2020
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram

Instagram