Imaginární kamarád vašeho dítě je věc naprosto normální

Dětství je věk plný čar a kouzel, který dospělácký mozek, k jeho velké škodě, někdy nezvládne přijmout. Kdo z nás by neznal fantazijní svět filmů a knih, který dokáže na pár chvil vymazat realitu všedních dnů až do úplného zapomnění. Bohužel, až příliš mnoho životních zkušeností nám brání vznést se na vlnu imaginací po celý den a už vůbec si netroufáme v rámci svých představ mluvit nahlas nebo do nich dokonce zatahovat jiné lidi. Dospělý člověk, který tak činí a komunikuje s někým či něčím neviditelným, bývá jedním šmahem označen za bytost poruchovou a lifrován do nejbližší ordinace psychiatra.

Obrázek: 7c875c4eb784dab97f433b1ba7b4cc42b81a1f60
Zdroj: pixabay.com

Děti snáz proplují do fantazijního světa

Děti to ale mají úplně jinak. Jsou nepolíbené společenskými normami (co je a co už není správné), a tak dokáží paralelně přestupovat z reálného života do toho vymyšleného s lehkostí a samozřejmostí, kterou jejich rodiče už dávno ztratili a mohou jim jenom závidět. Oživlé hračky a hrdinové z jejich oblíbených knížek a filmů je doprovázejí, kdykoliv si zamanou, a mají v jejich hře naprosto nezastupitelné místo.


Dětský smysl pro fantazii dokáže holčičí nebo klučičí život zcela ovládnout a my jen s úsměvem na rtu sledujeme hodiny hovorů s plyšáky či panenkami a tlumíme touhu vydat se s nimi na dobrodružnou cestu do nikým nespatřeného pralesa, bojovat s nepřáteli z filmové říše nebo krotit strašidla a příšery z knížek. Schopnost, s jakou se zvládnou do všech detailů ponořit do svých představ, nás fascinuje a připomíná nám, že snění by nikdy nemělo z našeho života vymizet.
 

Fenomén vymyšleného kamaráda je ale něco jiného!

Neviditelný parťák provází dětstvím více než polovinu malých capartů. Objevuje se v jejich životě mezi 3. až 5. rokem života a klidně je provází ještě i další léta. Nicméně, pokud je postupně do desátého roku jejich fiktivní kamarád neopustí, nebude od věci se poradit s odborníkem, zda je všechno v pořádku.
 

Není to ještě dlouho, co se předpokládalo, že imaginární přítel je typický jen pro děti introvertní nebo pro ty, které zažily nějaké trauma. Psychologové ale na základě svého pozorování zjistili, že tento zvláštní jev se týká i kluků a holek, kteří žijí v milujícím a bezproblémovém prostředí a jsou veskrze společenské. Vysledovali také některé životní situace, při kterých vzniká větší pravděpodobnost, že fantazie dítěte si svého neviditelného kamaráda vytvoří na delší čas.
 

Co zvyšuje pravděpodobnost?

  • Stereotypní život bez podnětů,
  • nadměrná rodičovská péče,
  • dlouhodobá tíživá situace v rodině,
  • despotický způsob výchovy,
  • nemožnost vyjadřovat své názory,
  • odchod člena rodiny,
  • provinění dítěte,
  • nezájem ostatních lidí,
  • život ve společnosti mnoha lidí,
  • velká touha po domácím zvířeti.

Vymyšlená bytost, která provází dítě každý den, plní důležitou roli v jeho životě. Vždycky je po ruce, nikdy neříká, že na něho nemá čas, může jí cokoliv říct a báječně se s ní hraje. Fantazie frčí na plné obrátky, povídací schopnosti kluků a holek se rychle zdokonalují a zábava nahradí nudu a denní stereotyp. Děti rozvíjí svou kreativitu, abstraktní myšlení a sociální dovednosti. Vědí ale moc dobře, že je to jen JAKO, i když se to z pohledu dospěláka nezdá.
 

Přijměte nového člena rodiny bez výhrad

I když se vám bude zdát celá situace s imaginárním kamarádem vašeho dítěte divná, NIKDY mu ho nezakazujte, neutahujte si z něho, netrestejte ho a nevysvětlujte mu, že to není normální. Na druhé straně se nezapojujte do jeho fantazijních hovorů a sami se neangažujte. Svému potomkovi naslouchejte, klidně se ho zeptejte na to, co vás zajímá, ale nedovolte, aby vás neviditelný přítel vašeho potomka vtáhl do svého fantazijního světa tak moc, že byste se začali novému členu rodiny podřizovat. Zkrátka si musíte najít vhodný kompromis, který bude vyhovovat všem. A především vašemu dítěti!


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 7a52f9d8fb4d42ec723a931dcf4aead016f1a8ae
Obrázek: 162d63b734af27635610ecf93b6f41149c7e94dd
Obrázek: 48688aad2ced9a54b4b253d99ca92e2e5363456c
Obrázek: 20220529-144242-0000-1
Obrázek: 2390d9aefe5c58423c9e97c3378fa02ab204b823