Ovocné knedlíky jako od maminky

Máte rádi ovocné knedlíky? To je taková milá vzpomínka na dětství. Ať už jsou to ty ze školní jídelny nebo od babičky, když jste u ní jako děti trávily prázdniny.

Obrázek: d314b6c4de98d8a66e7c800b0807aae8a09d9bbb
Zdroj: Alena Hilšerová

Někdy zasypané horou cukru a plavající v máselném moři nebo posypané opraženou strouhankou. V každé rodině se dělaly jiné. Někde to byly kynuté. Ty obrovské pumy, do kterých se vidličkou píchlo a vyšla z nich pára.

Z tvarohového těsta. Kdy tenká vrstva těsta skrývala to úžasné letní ovoce, které zrovna bylo zralé.

Snad největší záhadou pro mě byly ty z odpalovaného těsta. Ze stejného těsta jako se dělají věnečky s pudinkovým krémem. Když nevystihnete správnou teplotu a dáte vajíčka do příliš teplého těsta, tak se vám to srazí.

U mě na plné čáře vyhrávaly ty z tvarohového těsta. Přišly mi takové jakoby "dietní". Co, ale použít, abychom nemuseli použít tvaroh a jak vyzrát nad tím, aby nebyly tak suché, když nechceme použít máslo?

V hlavní roli tofu?!

Vím, tofu je trochu kontroverzní potravina, o které se vedou neustálé spory.  A někomu už při vyslovení slova tofu rostou prsa a to i mužům. Někdo má tofu spojené s GMO. Myslím, že tyto obavy jsou liché. Pokud máte strach z GMO, určitě si vyberete z produktů, které mají přímo označení, že neobsahují GMO. A jestli někomu z tofu vyrostla prsa? Zeptejte se nějakého vegana, který tofu jí pravidelně.

Můj ověřený recept

Tofu natural nastrouháme na jemno, osolíme špetkou soli a zpracujeme v nelepivé těsto se špaldovou moukou. Pokud bude třeba, přidáme trochu vody. Přeci jen je tofu svou konzistencí podobné spíš tvrdému tvarohu na strouhání než měkkému. Z těsta vyválíme plát, skleničkou vykrájíme kolečka. Čtvrtku jablka (nebo vámi zvolené ovoce) umístíme do středu těsta, okraje slepíme k sobě a vykoulíme kulatý knedlík. Knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme přibližně 10 minut. 

Mák umeleme v mlýnku nebo v nějakém vysokorychlostním mixéru. Vysypeme ho do rendlíku a přilijeme vodu, aby vznikla hustší kaše. Osladíme povidly, okořeníme skořicí a lehce prohřejeme. Na talíř nalijeme makovou omáčku, na kterou položíme půlky knedlíků.

Nezbývá, než popřát dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: ae0a5b9e0d88ebcc73c537f64302631f485cb2a9
Obrázek: 0532e36880b726f103b05971c6a0438f9151017c
Obrázek: 864a9d4f1f07c55660910232bcac0710f7ba9fd0
Obrázek: 81d78f23c1a78bcb6d57aba8fb62f10de2c09d59
Obrázek: 51b5ab032a0f820478a9050a4ab9e3dce3014494