Ovocné knedlíky jako od maminky

Máte rádi ovocné knedlíky? To je taková milá vzpomínka na dětství. Ať už jsou to ty ze školní jídelny nebo od babičky, když jste u ní jako děti trávily prázdniny.

Obrázek: d314b6c4de98d8a66e7c800b0807aae8a09d9bbb
Zdroj: Alena Hilšerová

Někdy zasypané horou cukru a plavající v máselném moři nebo posypané opraženou strouhankou. V každé rodině se dělaly jiné. Někde to byly kynuté. Ty obrovské pumy, do kterých se vidličkou píchlo a vyšla z nich pára.

Z tvarohového těsta. Kdy tenká vrstva těsta skrývala to úžasné letní ovoce, které zrovna bylo zralé.

Snad největší záhadou pro mě byly ty z odpalovaného těsta. Ze stejného těsta jako se dělají věnečky s pudinkovým krémem. Když nevystihnete správnou teplotu a dáte vajíčka do příliš teplého těsta, tak se vám to srazí.

U mě na plné čáře vyhrávaly ty z tvarohového těsta. Přišly mi takové jakoby "dietní". Co, ale použít, abychom nemuseli použít tvaroh a jak vyzrát nad tím, aby nebyly tak suché, když nechceme použít máslo?

V hlavní roli tofu?!

Vím, tofu je trochu kontroverzní potravina, o které se vedou neustálé spory.  A někomu už při vyslovení slova tofu rostou prsa a to i mužům. Někdo má tofu spojené s GMO. Myslím, že tyto obavy jsou liché. Pokud máte strach z GMO, určitě si vyberete z produktů, které mají přímo označení, že neobsahují GMO. A jestli někomu z tofu vyrostla prsa? Zeptejte se nějakého vegana, který tofu jí pravidelně.

Můj ověřený recept

Tofu natural nastrouháme na jemno, osolíme špetkou soli a zpracujeme v nelepivé těsto se špaldovou moukou. Pokud bude třeba, přidáme trochu vody. Přeci jen je tofu svou konzistencí podobné spíš tvrdému tvarohu na strouhání než měkkému. Z těsta vyválíme plát, skleničkou vykrájíme kolečka. Čtvrtku jablka (nebo vámi zvolené ovoce) umístíme do středu těsta, okraje slepíme k sobě a vykoulíme kulatý knedlík. Knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme přibližně 10 minut. 

Mák umeleme v mlýnku nebo v nějakém vysokorychlostním mixéru. Vysypeme ho do rendlíku a přilijeme vodu, aby vznikla hustší kaše. Osladíme povidly, okořeníme skořicí a lehce prohřejeme. Na talíř nalijeme makovou omáčku, na kterou položíme půlky knedlíků.

Nezbývá, než popřát dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 0499946cea2d4d1f8aac8edc13fdf7f9deff2a85
Obrázek: 75ec538acd6aa5c7b9b222d4088d9e60368609b4
Obrázek: bf88d68a854c349705a2c95a52da49d072707314
Obrázek: 8a15c2c37e1db89ff6f0c6b91b5b740fb72abf63
Obrázek: fd6b132c7202a0b75a8aa0f3ca77a928591c530e