Jak využít nejen Den dětí k rozvoji jemné motoriky

„Spontánně si vybavím bonbóny na niti zavěšené na klepači koberců u nás za barákem. Tenkrát hrozně letěly Bonpari. A pak hlouček dětí s nůžkami v ruce, jak se snaží hlava nehlava získat pro sebe co nejvíc ze sladké odměny. To byl můj první svátek oslavující děti, na který si vzpomenu. Taky si uvědomuju, jak jsem tam stála jak tvrdé Y s jediným kouskem kořisti v ruce a zatlačovala slzu,“ (smích) svěřuje se maminka Julie z Tachova.

Obrázek: 290cc390cf873a4f97677c692dc031a7eb74ea70
Zdroj: pexels.com

Dítě = největší dar

Mezinárodní den dětí se první červnový den začal slavit už v roce 1925. Původně se tento nápad zrodil v Turecku, když si tamní prezident uvědomil důležitost nejmladší generace, jako podstatnou součást k budování nového státu. Postupně se přidávaly další země a Den dětí vesele vznikal po celém světě. Ačkoliv se na různých místech data oslav liší a neupínají se pouze na nám známý jarní termín, myšlenka a provedení zůstává všude podobná. Mnoho dospělých chápe děti jako ten největší dar, a proto je třeba naše potomky alespoň jednou v roce vyzdvihnout. V různých zemích se proto rodiče, pedagogové a další snaží v tento den připravit něco speciálního.

Darujte dětem svůj čas

Můžeme maličkým koupit nějaký hmotný dárek. Takový, po kterém jejich srdce zaplesalo a my víme, že je zaručeně potěší. Nebo sladkosti. Podobně jako na Halloween nebo Velikonoce. Čokoládu, bonbóny a žvýkačky snad neodmítne žádný malý svišť. Ale taky pro ně můžeme udělat mnohem víc. Darovat jim kromě lásky také svůj čas. Zde občas bývá problém napříč rodinami celého světa. Ti, kteří si můžou dovolit strávit delší dobu se svými ratolestmi, vyjedou třeba na víkend pod stan. Jiní se odpoledne vydají alespoň do zoo nebo vezmou děti do bazénu či za jinou zábavou. Jsou ale i tací, kteří si ani tohle kvůli své vytíženosti dovolit nemůžou nebo nechtějí. Koneckonců, ani pandemie není přívržencem (nejen) velkých akcí.

Vždy ale můžeme vymyslet aktivitu, která naše drobečky potěší, aniž bychom museli vytáhnout paty z bytu. Co třeba společné kreativní tvoření? Nejen, že zabaví, ale pomůže posunout v dětském rozvoji o krok dále. Ať už se pustíme do výtvarných aktivit nebo do vyrábění čehokoliv, vždy to bude prospěšné. Vždyť i jen obyčejné stříhání papíru, šití, batikování, hnětení těsta nebo modelíny, rozdávání karet, otevírání plechovek a mnohé další zaručeně procvičí tolik důležitou jemnou motoriku!

Jemná motorika v kabátu plném aktivit

Ne, nemá nic společného s motorovým pohonem. I když, jak se to vezme. Očima pediatra jsou to právě drobné svaly, díky kterým je dítě schopné uchopovat drobné předměty, později číst a psát a v neposlední řadě také pohybovat očima. Jemná motorika tedy úzce souvisí s koordinací oko-ruka. Její zaostávání může mimo jiné způsobit poruchy řeči. Sledování psychomotorického vývoje dítěte je velmi důležité zejména v kojeneckém věku, aby se brzy daly odhalit případné odchylky. V předškolním a mladším školním věku se doporučuje zařazovat co nejvíce aktivit, které dovolují procvičovat výše zmíněné drobné svalstvo a koordinaci ruky a oka. Přispějeme tak v mnoha ohledech našim nejmenším k úspěšnému startu do školní docházky.
 

„K takovým aktivitám mnoho nepotřebujeme. Stačí vytáhnout z kuchyňské linky třeba cedník a nechat rarášky prostrkovat jím nastříhaná brčka nebo různé stužky, drátky, párátka. Ta pak můžeme využít ještě jednou při zapichování do obyčejné modelíny. Často bychom ani nevěřili, jak jednoduché úkoly děti zabaví a přinesou jim užitek i radost,“ říká maminka a pedagožka Mgr. Lucie Navrátilová z Plzně.


Paní Jana Doubravská z Mladé Boleslavi přidává: „Naši nejmladší kluci se dokáží zabavit například házením barevných víček do prázdné plastové lahve s širším hrdlem. Pak si to i zašroubují a hudební nástroje jsou na světě. Ano, máme doma divočinu podobající se rockovému koncertu, ale co si budeme povídat – hračky samostatně vyrobené potěší kolikrát víc, než ty drahé z obchodu.“

Starší potomky zabaví třeba vtlačování kamínků, kuliček nebo jiných drobných předmětu do hrnčířské hlíny. Zaschlou hmotu lze pak využít jako ozdobu na dárkovou krabici. Kluky většinou baví výroba tiskátek z brambor, holky zase navlékání těstovin na šňůrku a vyrábění korálků. Takových a dalších aktivit rozvíjejících jemnou motoriku je plný internet.

Ať už se s dětmi pustíme do čehokoliv, jedno je jisté – společně a smysluplně strávený čas je tím největším dárkem nejen k Mezinárodnímu dni dětí.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 6c8afbf6fa6e8b1bd039ce146991f5edc3b76953
Obrázek: 29f4427afdd676d6366456a29b483e6739369252
Obrázek: e00bd9f4ee68332c0afbf87bd2ef54f3da82579c
Obrázek: 885381cc8d926c9b2ef08a1118d06fab80eb15e1
Obrázek: fe34b85d76cec2647b78a140db1fd461110463f0