Zasaďte semínka také do svého jídelníčku

Začátek roku s sebou nese spoustu nových začátků. Nadšení pěstitelé mi můžou dát za pravdu, že na oblíbená (nebo neoblíbená?) lednová předsevzetí navazuje únorový a březnovýý start zahrádkářské sezony v podobě zasazování prvních semínek. Ta jsou malým zázrakem nejen pro naši zahradu, ale také pro naše zdraví.

Semínka pro zdraví
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

Troufnu si říct, že semínka jsou často opomíjenou částí našich jídelníčků. Kdo se ve výživě už lehce pohybuje ten určitě ví, jak důležitou roli pro nás hrají zdravé tuky. Většina z vás bude nejspíše sahat po avokádu, olejích, oříšcích, tučných rybách, mléčných výrobcích a dalších známých zdrojích.

Nezapomínáte ale využívat i drahocenná semínka?

Spoustu muziky za málo peněz. To mě na semínkách baví nejvíce. Jsou to takové nenápadné zdroje naplněné živinami, které jsou zároveň lehce dostupné (takže i hezké české) a často dokonce i zbytečně nevyužité. 

Trochu teorie: obsahují významně vysoké koncentrace vitamínů, antioxidantů, stopových prvků, minerálů a proteinů.  Nejvíce jsou ceněná pro ideální poměr nenasycených mastných kyselin – zejména omega-3, které jsou všeobecně nedostatečně obsaženy v našich jídelníčcích. 

Nejste si jisti, v jaké formě a jak je zařadit? Nemusíte. Nejjednodušší a nejefektivnější z hlediska využití je prostá konzumace zasyrova. Pražení a obecně tepelná úprava je zabíjí – tzn. dochází k denaturaci živých látek, které obsahují. Ideální je pravidelně střídat jednotlivé druhy, protože každý druh má významnější zastoupení jiné látky. Zkuste si rychle vzpomenout, kolik druhů znáte – a přesně o minimálně tolik druhů můžete oživit váš jídelníček! Oživit i oživit.

Semínka v jídelníčku

1. Stálice

  • Slunečnicová, dýňová, chia, sezamová, lněná – na ta si nejspíš vzpomněla většina z vás. 

Ráda bych ale připomněla i další, která chuťově ani nutričně rozhodně nezaostávají. Kdybychom měli vyčíst obsah všech významných látek u každého druhu zvlášť, měli bychom z článku rázem celou učebnici. Proto pojďme ukázat jen na ta nej…

2. Konopná semínka

Rychlá poznámka na začátek: konopné semínko nemá s obsahem THC nic společného. Mnohem významnější je pro obsah vzácné kyseliny omega-6 gama-linolové, prospěšné hlavně pro naši pokožku. Mají navíc skvělou oříškovou chuť!

3. Mák

Ano, mák. Mák vám dodá mnohem více vápníku než kdejaké mléko a mnohem více železa než Pepkův špenát. Ideální pro prevencí a doplňkovou léčbou osteoporózy. Obsah železa ocení zejména ženy, které často právě díky absenci tohoto stopového prvku trpí chudokrevností = anémií. Ovšem nezapomeňme, že makový koláček z oblíbeného pekařství nebude tou pravou makovou svačinou, kterou bychom si měli denně v dobré víře dopřávat.

4. Kmín

Ano opravdu, kmín. A nejen do brambor. Jeho aromatická chuť nemusí být pro všechny, nicméně, já osobně si na něj potrpím. Kromě řady vitamínů, minerálů a antioxidantů je také plný železa a zlepšuje trávení. Není náhodou, že se využíval jako léčivo už ve starém Egyptě. 

Konopné semínko
Mák
Kmín

5. Pecky? Neplivat!

A ne proto, že by to bylo neslušné. Možná ani netušíte, jak moc plýtváte. Jadérka hroznového vína, granátových jablek a melounů vás možná překvapí jejich složením. Rozhodně se nejedná o odpad! Jsou nadupané živinami úplně stejně, jako jiná známá semena. Dokonce i jádro z avokáda využijete – rozdrťte ho a posypte jím avokádový salát.
 

Sami můžete vidět, že možností máme nespočet. Chápu, že mít někdy až moc na výběr může být kontraproduktivní. Proto se nelekněte a sáhněte po pár druzích, které si smícháte dohromady a posypte si jimi salát nebo třeba vajíčka. Já si dávám tuto směs k jídlu klidně jen tak lžičkou.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 19f6cdf777cc35b8e353b54ab7738867c3e52041
Obrázek: 9b613b7115e64f7ddb459932f4f4043f8b34d671
Obrázek: 0bc2b8246b9e212b81ecfc26e5789ee8b3a04f61
Obrázek: e67b75b6dbdd5e2f52c8964619d6fddb207aeef2
Obrázek: 791c4de4da61ea79d65f6858c13f42a5a6a7bb04