Nedaří se vám zhubnout a trápí vás celulitida? Konečně pochopíte proč!

Tohle byl poslední dortík. Opravdu. Od zítřka už fakt začnu a fakt zhubnu! Říká Vám to něco??

Obrázek: 149c9a8613d614beee8d0af73f8cc184656747d0
Zdroj: pixabay.com

Také jste přeborníky na "odzejtřkové" diety?? Také vás zajímá tajemství úspěšného hubnutí? Ale jaké pak tajemství. Všichni všechno víme. Všechno už jsme dávno tisíckrát četly, vyzkoušely… a nezhubly. Dvanáct let praxe výživové poradkyně mě dovedlo k návodu, jak v redukci hmotnosti uspět. 

Není jedna dieta pro všechny

Svoji klientku vždy důkladně poznám. Vyptám se na podstatné věci a její cestu k vysněnému cíli jí "ušiji" přímo na míru. Je totiž důležité, aby samotný proces byl zajímavý a hlavně motivující.

Zamyslely jste se někdy nad svým životním stylem? Jak jste spokojeny doma, v práci? Jste ve stresu? Co děláte pro svoji radost a pohodu? Co vás baví a naplňuje? Co vás motivuje (nejen) k hubnutí? Co pohyb? Je pro vás noční můrou? Nutností? Relaxací?

Dle mého názoru je hubnutí propojeno s konkrétním člověkem. Není to trápení se s jídlem. Jde o celkovou pohodu – tělesnou i duševní - a radost z jídla. 

Zvláštní kapitolou je hubnutí u mužů a dětí. Pro děti jsou samozřejmě nejlepší inspirací zdravě se stravující rodiče a dostatek pohybu. A muži? Ti jsou na tom jako vždy lépe než ženy. Odlišnost spočívá ve výbavě tukové buňky. Tuková buňka totiž neumí zmizet. Buď se zvětšuje, nebo zmenšuje. 

Abychom pochopili, jak taková tuková buňka může zkazit radost při úsilí zhubnout, měli bychom vědět, jak vlastně funguje.

Ženy mají větší tukové buňky než muži!

V těle je více než 30 biliónů tukových buněk schopných uložit až 75 kg nadbytečného tuku. Buňka tuk buď ukládá, k čemuž jí pomáhají enzymy lipogenní, nebo tuk uvolňuje pomocí enzymů lipolytických.

Jediné, co mají ženy a muži ohledně tukových buněk společné, je jejich počet. Velikost a enzymatické vybavení je však úplně odlišné. A co myslíte? Kdo má více lipogenních enzymů a tím i větší tukové buňky? Usuzujete správně. Ženy. Tato nevýhoda souvisí s ženským pohlavním hormonem estrogenem, který přispívá k tvorbě lipogenních enzymů a také k jejich aktivaci. Estrogen a jeho nerovnováha s dalším ženským hormonem progesteronem stojí i za problémem zvaným celulitida neboli pomerančová kůže.

Celulitida není jen u obezity

O příčinách vzniku celulitis se stále vedou odborné diskuze, jejichž výsledky nejsou jednoznačné. Většina studií se shoduje v názoru, že jde o problém dědičný, a to v kombinaci s více faktory. Z nich nejvýznamnější je poškození podkožního tukového vaziva (šlachové úpony stahují podkoží a vzniká prohlubeň). Některé zdroje uvádějí souvislost mezi celulitidou a obezitou, ale celulitidu mívají i štíhlé ženy. Alternativní medicína upřednostňuje teorii o nahromadění toxických látek v podkoží, kde se vytvářejí váčky vázané vody, tuku a nečistot. K tomuto jevu dochází při neprůchodnosti lymfatických cest.

Určitě stojím za názorem, že jednou z možných příčin je nevhodná výživa (hlavně nedostatek vitamínu C). Pokud bude mladá dívka s dispozicí k celulitidě často konzumovat sladkosti a nebude jíst ovoce a zeleninu, může očekávat dolíčky v problémových partiích velmi brzy. 

Vzhledem k různým příčinám vzniku celulitidy nelze najít jeden zaručený postup, jak se jí zbavit.

Obrňte se trpělivostí a dodržujte dlouhodobý komplexní program: 

1/ Dodržujte pravidelný pitný režim (bylinné čaje, voda cca 2 litry denně).

2/Zapomeňte na bílé pečivo, tučné maso, tučné mléčné výrobky, majonézy, vyšší množství soli, sladkosti, alkohol, kouření.

3/ Přidejte ovoce, zeleninu, ryby,  celozrnné potraviny.

4/ Bez pohybu to nepůjde. Najděte si to, co zvládnete alespoň třikrát týdně. Ideální je aerobní cvičení jako aerobik, cyklistika, plavání a k tomu všemu posilování, protože svaly jsou vaší továrnou na spalování tuků.

5/ Choďte na masáže. Pokud zvolíte lymfatické, dejte přednost ruční masáži.

6/ Krémy na celulitidu mohou fungovat, ale jen v kombinaci s dodržováním předchozích bodů. V tomto případě se přikláním k názoru, že levné nejsou tak účinné.

Patřím mezi poradce, kteří doporučují i doplňky stravy. Důvodem je nedostatek živin, minerálů a vitamínů v potravinách. Podporou pro spalování tuků bude určitě L-karnitin. Zmíním i neustále opomíjené omega 3 mastné kyseliny, a to 3x denně. V boji s celulitidou pomůže i vitamín C, E a beta-karoten. Pro lepší prokrvení doporučuji i extrakty z ginko biloby. K rychlejšímu odstranění toxických látek z těla poslouží i detoxikační kůra (ideálně pod vedením odborníka) v kombinaci s extraktem z Juccy.

Když tohle všechno zvládnete, nejen že eliminujete známky celulitidy, ale budete se cítit lépe a navíc posílíte své zdraví.

Reklama

Podobné články

Obrázek: a5504722a9cbb98342dda9690cb4919075c121c6
Obrázek: 4a84ec19d0dced34a2949b16038977e05d4ee06a
Obrázek: a577aefe6f6b260232c2cf62f390208c0f901098
Obrázek: oslava-sebelasky-mezinarodni-den-zen
Obrázek: 2e84095a86177181b1a66b27d3073c4c1a0eace3