Nevyhazujte cenné vitamíny: využijte zeleninu od kořene po list

Rozmohl se nám nepříjemný nešvar - vyhazování "zeleně" zeleniny. Lidé se zbavují natí kedluben a mrkví nebo také listů ředkviček a červené řepy. Přitom tyto nevyužité části někdy obsahují dokonce více vitamínů a prospěšných látek než plod samotný. Jak se tedy dají využít?

Obrázek: 04af9d7adfbe42adc958c6b92e4a841dc083d85a
Zdroj: unsplash.com

Mějte dobrý pocit z eliminování odpadu, ušetřených peněz za listovou zeleninu a v neposlední řadě i většího množství živin! Buďte efektivní při zpracování kedluben, ředkviček, červené řepy a mrkve. Představím vám klady jak známých plodů, tak i opomíjených natí a listů. Poradím vám, co s nimi.

V kedlubnách naleznete zdraví i krásu

Bývají opomíjené, přestože překypují vitamíny a minerály. Přesvědčí vás o tom množství vitamínů, mezi které patří vitamíny C, K a E, provitamín A (nebo-li karoten), "béčka" (tj. B1, B2, B3, B5, B7, B9), ale také minerálních látek zahrnujících vápník, fosfor, železo, zinek, jód, hořčík, selen a síru. Napadá vás otázka, co můžete získat konzumací plodů kedluben? 

  • Podobně jako ostatní zástupci brukvovitých vám pomohou s prevencí proti rakovině,
  • zlepší vám trávení, postará se o vaši střevní mikroflóru, ale i o pokožku a vlasy,
  • posílí vám imunitní systém díky množství výše zmíněných vitamínů,
  • uklidní vás a zlepší vaše soustředění,
  • sniží nežádoucí cholesterol, pročistí cévy a pomůže vám s regulací hormonů.

Více živin skrývají listy

Velmi zajímavou a zavádějící informací je fakt, že listy kedlubny obsahují více vitamínu C, vápníku, draslíku a železa než samotná bulva! Při jejich zpracování zacházejte stejně jako s jinou listovou zeleninou. Stačí je omýt, nasekat a udělat z ní součást klasického zeleninového salátu nebo našeho vylepšeného. Také se dají použít místo špenátu (přičemž úprava je stejná), nakrájet na chleba místo pažitky nebo se nechat obohatit jejich živinami ve formě polévky, do které listy ponoříte nasekané či rozmixované. Rádi zkoušíte nové recepty či způsoby přípravy? V tom případě listy zapečte a později použijte v zeleninových nebo masových směsích.

Malé, ale šikovné ředkvičky

Malé plody ředkviček dominují velkými kvalitami. Složením vitamínů se podobají kedlubnám. Obsahují vitamíny C, E, D, celé spektrum "béček", niacin a provitamin A. Minerály sodík, mangan, železo, měď, fosfor, hořčík, vápník, síra, draslík, lipidy a proteiny dělají z ředkvičky skutečného pomocníka v kuchyni i v péči o vaše zdraví. Její chuť pravděpodobně znáte, ale její účinky možná ne. Proto vám je teď přiblížím.

  • Již zmíněné hořčičné oleje ochrání váš trávicí trakt před plísněmi a bakteriemi, překyselením žaludku a hnilobným procesům ve střevě,
  • silice vám usnadní vykašlávání, zabojují při infekci žaludku a podpoří peristaltiku (tj. pohyb střev, který zajišťuje posouvání jejich obsahu dál),
  • vitamín C se postará o imunitu, vápník o kosti, draslík o srdce a provitamin A o oči,
  • působí protinádorově a udrží váš mozek v dobré kondici.
kedlubny a ředkvičky
unsplash.com

Vitamíny netrať - využij i nať

Ředkvičková nať obsahuje podobné množství živin jako samotný plod, a proto by byla škoda ji vyhodit. Raději s ní pracujte stejně jako s listy kedluben. Oplývá totiž stejnými možnostmi. Navíc z ní můžete vytvořit i pesto. Pokud by vám vadily jemné chloupky, doporučuji nať před konzumací zpařit. Tím se této drobné nepříjemnosti zbavíte snadno.

Červená řepa jako silný bojovník

Tento barevný zázrak obohatí tělo o neskutečné množství minerálů, mezi které patří fosfor, draslík, vápník, železo, hořčík, mangan, sodík, zinek, měď, rubidium, cesium a lithium. Nechybí ani zástupci vitamínů, jako například provitamín A, vitamíny B, C a E. Obsahuje i kyselinu listovou a betacyanin, který se stará o její červenou barvu a je významným antioxidantem s protinádorovými účinky. Pravidelně jezte červenou řepu a za odměnu vás ráda obdaruje níže uvedenými radostmi. 

  • Výrazně vám posilí imunitní systém,
  • jak už jsem naznačila, bude vám oporou v prevenci proti rakovině,
  • zlepší zrakovou ostrost,
  • sniží krevní tlak,
  • díky obsahu železa výrazně pomůže při poruchách krvetvorby,
  • obsažený pektin pomůže udržovat cholesterol v normě.

Listy bývaly doceněny

Naši předci si více uvědomovali hodnotu listů, protože samotný kořen sloužil k léčení, ale listy ke konzumaci. Ty jsou na tom s živinami stejně jako plod. Můžete s nimi naložit opět jako s kedlubnami a ředkvičkami.

mrkev s nožem na oranžovém pozadí
unsplash.com

Mrkev nejen na oči

Pokud jste ji zatím v jídelníčku opomíjeli, určitě to neváhejte napravit. Je totiž přímo nabitá vitamíny a minerály! Za vitamíny lze zmínit konkrétně A, B-komplex, C, D, E, G a K. Mimo ně disponuje kyselinou listovou a velkým množstvím minerálů, jako například sodík, draslík, vápník, hořčík, selen, železo, fosfor, síra nebo křemík. Malý zázrak, že? Přitom se jedná o všemi známou mrkvičku, kterou si každý spojí s informací, že je dobrá na oči. Má ale pozitivní dopad nejen na ně.

  • Obsahuje pektin, druh vlákniny, který na sebe váže v jejím případě až 80 % těžkých kovů v těle (arsen a olovo), a tak vás jich účinně zbaví,
  • pročistí vám střeva, a podpoří tak jejich správnou funkci,
  • díky betakarotenu bude hrát důležitou roli v prevenci proti rakovině,
  • zapůsobí na váš organismus jako blahodárný antioxidant,
  • zapracuje na vaší imunitě,
  • má vliv i na již zmíněný zrak.

Dej si i zelenou

Tato plodina se pyšní hodnotnými listy stejně jako předchozí kořenová zelenina. I z mrkvové nati můžete dělat polévky, pesto, kaše, alternativy špenátů, přidávat je do směsí a obohatit díky nim lehké saláty. Meze se zde nekladou, buďte kreativní.

Věřím, že nyní budete s potravinami a jejich cennými vitamíny a minerály pracovat efektivněji. Nebojte se experimentovat a využívat své potraviny na maximum! :-)

Reklama

Podobné články

Obrázek: d3e2f20de4029cadd9164274870b3e44535e1169
Obrázek: bd0a63e92b57368d49ceabd63d412fed5d4081ba
Obrázek: d22594f1ecfd5bf898e2a6ab8729dd2475e9910c
Obrázek: ed3ed96203784d960ce3bd391a5a4a994ca51b31
Bylinky a rostliny k jídlu