Jezte vědomě, zastavte přejídání

Je snadné sklouznout k přejídání, zvláště když je neustále kolem nás spousty chutného jídla, které si hraje s našimi chuťovými pohárky. Naštěstí existují tipy, které vám dokáží pomoci zvládat chutě a začít jíst vědomě ať už vás popadne stres, emoce nebo nuda.

Obrázek: ff060fd3acec9251f433f0c8a8324997e4affd9f

Zkouška

Pokud jste neustále obklopeni nezdravým a zpracovaným jídlem, může být pro vás snadné jíst celý den, ať už pociťujete hlad nebo ne. V tomto případě je nutné zamyslet se nad tím, jak se budete cítit až dané jídlo sníte - budete nasyceni, dodá vám energii, opravdu máte hlad, nebo vás jen honí mlsná z nudy? Proto, než vezmete koblihu do ruky a zakousnete se do ní, zamyslete se nad tím, jak se budete cítit, až spolykáte poslední kousek. Nebudete mít naopak ještě větší chuť k tomu, dát si druhou koblihu, protože ta první vás neuspokojila tak, jak byste očekávali?

  • Vyzkoušejte jednoduchý tip, který vás utvrdí v tom, zda si danou věc opravdu dáváte z důvodu hladu, nebo jen z důvodu chuti či nudy. Než se do koblihy zakousnete, vypijte nejprve sklenici vody. Počkejte deset minut a pak uvidíte sami, zda nešlo jen o nedostatek tekutin. 

Jezte pomalu

Žaludku nějaký čas trvá, než vám dá najevo, že je plný, protože proces nasycení vyžaduje čas, než se veškeré signály dostanou do mozku. Proto je velmi důležité si k jídlu v klidu sednout. Dokonale rozžvýkat každé sousto a jíst co nejpomaleji. Díky pomalému jezení, které vnímáte vám tělo včas řekne, kdy má dost a vy se tak vyhnete nepříjemným bolestím, těžkostím, které přejídání způsobuje, nebo pozdějším výčitkám, že jste selhali.

S rozmyslem

V běžném dni často spěcháme, jsme neustále v časovém skluzu, na cestách mimo domov, nebo sedíme v autě uvízlí v koloně. Jídlo hltáme v kanceláři u klávesnice během pár minutové pauzy, ale také při cestě, kdy vezeme děti na kroužek. K jídlu si zkrátka za celý den v klidu nesedneme a už vůbec se na něj nesoustředíme. Třeba když sledujeme oblíbený film v televizi a po reklamě zjistíme, že jsme do sebe nacpali celý balík brambůrek. Tyto nevědomé rozhodnutí vedou k přejídání ve spěchu a při nesoustředění, kdy tělu nevěnujete dostatečnou pozornost.

  • Vytvořte si v těchto situacích pravidlo, že budete každý den jíst alespoň jedno jídlo vědomě, aniž byste u toho dělali něco jiného - koukali na telefon, psali email, nebo telefonovali. Hned při první zkoušce zjistíte, jak vám vaše tělo vysílá jasné signály o plnosti a nasycení. Po několika dnech pravidlo zvyšte na dvě jídla denně, a nakonec na všechny jídla, které máte během dne.

Stres pod kontrolou

Život je plný stresu, ať už se jedná o stres z pracovní schůzky, nebo se týká rodinných problémů. Tento stres nejenže působí ve vašem těle zmatek, ale také způsobuje přejídání. Ve stresu totiž vaše tělo uvolňuje kortizol, který značně zvyšuje chuť k jídlu a proto, ať už máte hlad nebo ne, vaše tělo kvůli těmto hormonům bude toužit stále po jídle a potlačí pocit sytosti. 

  • Pokud tedy nemůžete v tuto chvíli snížit množství stresu ve vašem životě, musíte zkrátka rozpoznat potenciál přejídání a zastavit ho ještě předtím, než se rozjede. Ve stresu je potřeba zaměřit se na porcované jídlo, které si připravíte na talíř. Pokud máte hlad ihned, co si dáte svou svačinu, zeptejte se sami sebe, zda to není jen důsledek stresu.

Věnujte pozornost signálům na hlad

Jak poznáte, že už jste hladový dlouhou dobu?

  • Kručení v břiše
  • Nevolnost
  • Bolest hlavy
  • Nízká energie
  • Podrážděnost z hladu

Konec přejídání

Může být těžké říci ne jídlu, které je před vámi a s tím je i snadné ignorovat plný pocit a jíst do té doby, než vám bude těžko. Zastavte tento koloběh jednou provždy a vyzkoušejte tipy, která vám pomohou eliminovat veškeré skony k přejídání. Stačí se před každým jídlem usadit, vnímat ho, nerozpytlovat se a soustředit se pouze na to, že právě v tuto chvilku jíte.

Reklama

Podobné články

Obrázek: c43f1e468df2356e5e281ec6e606d26f78c8cf1b
Obrázek: 28dafeaa298569527bf2af6eb18fe11a859cb398
Obrázek: 806347f809cfb49459e2ff1aedd00ae87222e438
Obrázek: 720c7c5b60a59a722f2fbc375d6282db0fa271dd
Obrázek: d294c6c75df20a3b3474447eee6a502b0c8e7292