Na čem si pochutnat v srpnu?

Tradiční recepty na srpen podle ayurvédy od naší redaktorky Ivy Georgievové.

Obrázek: 7ba19e36e9e0205fb86bf4ee065ff9061ba115b9
Zdroj: pixabay.com

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

Co dělat, když nás v létě trápí žlučník? A jak jste na tom se svým klidem?

Pokud vás žlučník trápí opakovaně, měli byste v létě pít čaj z hořčin a vyhýbat se ostrým pokrmům a jednáním. Čaj z hořčin (jablečník, zeměžluč, pelyněk...) se výborně hodí na pročištění jater a teplé počasí je k tomu velmi vhodné, protože hořčiny lépe snášíme než v chladném počasí. Hořčiny mají jednu negativní vlastnost, mohou zhoršit naši psychiku (pocity strachu a nejistoty) a právě v teplém počasí, když je hodně slunce a tepla se nám žije lehčeji. 

Meduňková šťáva se švestkami

Množství je na konvičku zhruba o obsahu 1 litr a více, bylinky používáme čerstvé.

Do menší zavařovací sklenice (od marmelády) dáme lžíci třtinového cukru, 2 hrsti meduňky, 6 zralých, sladkých a na jemno nakrájených švestek a zalijeme dosti teplou vodou, necháme asi hodinu luhovat. Takto vzniklý nápoj ředíme vlažnou vodou.

Koncentrát používáme pouze jeden den. Osvěží, krásně voní a má velmi příjemnou chuť. Zlepšuje náladu a podpoří správné vyprazdňování.

Pozor nepijeme studené.

Švestky - co jsem o nich nevěděla je, že pomáhají při hubnutí. Ve střevech váží nadbytečné tukové látky, odvodňují. Pomáhají při dně a revmatismu. Ve švestkách je vyšší zastoupení vitamínů skupiny B (dobré nervy, odolnost proti stresu, vitalita).

Tvaroh s čubricou a sladkou mletou paprikou

Tučný tvaroh (1 kostka) smícháme s čubricou (koření) a sladkou mletou paprikou a čerstvou saturejkou, popřípadě dosolíme. Tato pomazánka se velmi dobře hodí k domácímu chlebu (nejlépe žitnému). Připadáte si jako v pohádce o princezně Zubejdě (uzdravila se prací a tvarohem s chlebem).

Pomazánku namažeme na chleba a na ni ještě dáme nakrájenou čerstvou okurku a pokapeme olivovým olejem.

Špenátová svačinka

Nejprve orestujeme na ghí trošku mladé cibulky, nebo pórku (pokud máte horší trávení, či trpíte nadýmáním nebo říháním tak je nedávejte), přidáme nasekaný a spařený špenát, opepříme (decentně), přidáme 1 stroužek česneku (opět pokud máte horší zažívání, či žlučníkové nebo vředové obtíže tak nedávejte) a jemné kari. Po uvaření a ještě do teplého zamícháme na kousky nakrájené uvařené vejce a trošku nakrájeného přírodního kvalitního sýra. Přílohou je pitta chléb.        

Pitta chléb

Pro toho, kdo nezná, jedná se nakynuté placky, velké asi jako dlaň.

1a 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky,

1 hrnek celozrnné ječné mouky,

1/5 kostičky droždí,

1/2 lžičky třtinového cukru,

1 lžička soli,

teplá voda a můžeme přidat i trošku tymiánu.

Droždí s cukrem a trochou teplé vody necháme vzejít. Poté vše postupně zamícháme, máme těsto hustotou připomínající těsto na vánočky. Těsto kyne asi 20 až 30 minut. Pak děláme bochánky, které dáváme na plech. Ty po chvilce rozplácneme a potřeme olivovým olejem. Kynou na plechu asi 10 minut a pečeme je rychle na 250 stupňů. Jak je použijeme? Jako přílohu k salátům nebo pomazánkám. Teplé je lze potřít olivovým olejem, ve kterém jsme orestovali tymián nebo bazalku, můžeme je i rozříznout uprostřed a lehce orestovat. Velmi dobře se hodí i ke grilované zelenině.

Rajčatová polévka s hráškem

(Recept je asi na 1,5 litru polévky)

2 středně velké mrkve,

4 až 5 lžic čerstvého hrášku,

3 středně velká rajčata – pro lepší stravitelnost by měla být oloupaná,

olivový olej, ghí,  sůl,

½ hrnku quinoi.

Pro dochucení použijeme trošku Solčanky, či něčeho obdobného co neobsahuje glutaman sodný, a čerstvé bylinky – tymián, bazalka a může být i saturajka. Můžeme přidat i snítku čerstvého koriandru, ale pozor, pro někoho je velice aromatický a má tendenci strhnout veškerou chuť.

Na ghí a olivovém oleji osmahneme nakrájenou, či nastrouhanou mrkvičku, hrášek, rajčata a najemno nakrájené bylinky, poté zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience. Tato polévka je velmi chutná a rychlá. Hrách obsahuje vlákniny a hořčík (problémem je při onemocněním dnou).

Hrách – svým složením dodává elán a energii, posiluje nervy, posiluje vlasy a vazivové tkáně, zlepšuje vidění. Opět doporučuji doplnit při vaření o koření, které snižuje plynatost (saturejka, majoránka, kmín).

Koprovka

(Recept je pro 4 osoby)

Suroviny omáčka:

kopr čerstvý,

olivový olej,

Solčanka, sůl,

jemné ovesné vločky (asi 1/2 hrnku),

kvalitní tučná zakysaná smetana (1 - 2 kusy),

citrón zhruba 1 kus a třtinový cukr.

Do hotové omáčky dávám oloupaná vařená vajíčka. Přílohou jsou nové brambory.

Dáme vařit asi 1 až 1,5 litru vody, přidáme Solčanku (dochucovadlo bez glutamanu sodného) a vločky. Asi 10 minut povaříme, dle hustoty přidáme vločky nebo vodu, pak dochutíme citrónem, cukrem a solí. Dejte si opravdu práci s dochucením, u koprovky je to velice důležité. Nakonec přidáme kvalitní zakysanou smetanu, hodně na jemno nasekaného kopru a oloupaná vařená vajíčka. Koprovku servíruji zásadně do hlubokého talíře, dávám hodně omáčky. 

Kopr – velmi krásně vonící koření s jedinečnou chutí,  je vhodný jako zdroj minerálních látek. Semena obsahují mnoho železa. Zlepšuje naše trávení, snižuje nadýmání, pomáhá při žaludečních křečích a nespavosti. Velmi dobře se hodí k bramborám, kde zlepšuje jejich stravitelnost.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 149c9a8613d614beee8d0af73f8cc184656747d0
Obrázek: 61c02b49db3897fa6d84d50d778ed6ec7b07923b
Obrázek: 54290f32f9f7b0440452ae0a51e07144499b4da5
Obrázek: f8260a6841623757926589b63bc8df30da6fffb3
Obrázek: b9e08b303593f8072ce6e5322bceb097c6c2cb26