Jak si vyrobit domácí ochranné prostředky proti slunci?

Již déle jsou známa rizika syntetických UV filtrů, jež můžete nalézt v běžných opalovacích prostředcích. Oficiální studie např. potvrdily, že některé z nich mohou urychlovat růst rakovinných buněk a prokázaly se též jejich hormonální (estrogenní) účinky. Proto je moudré takovéto prostředky raději neužívat. Čím je však nahradit? Na to se zaměříme v tomto článku.

Obrázek: a0af2555ae20590d5d5b2313047dd1c786dbe3fe
Zdroj: pixabay.com

Mnozí zdravotně uvědomělejší lidé hledají hlavně nyní v létě vhodné opalovací prostředky, jež by je bezpečně ochraňovaly před nepříznivými účinky UV záření. To proniká i do hlubších vrstev pokožky, přičemž může dojít i k poškození jejích součástí. Přemíra slunečního záření se projeví nejen jako „spálení kůže“, ale mohou z toho vyplynout i další problémy. Jak dlouho můžeme být na silném slunci a nakolik rychle se v důsledku toho objeví příznaky spálení, jímž je např. zrudnutí kůže, je individuální. Závisí to jednak na tloušťce a typu kůže, ale i na tom, kolik obsahuje přirozených ochranných pigmentů, jímž je melanin.

Ochranný vliv mají též další látky –  hlavně karotenoidy, které je možno cíleně dodávat pokožce. Nejlépe vnitřně, tzn. společně se stravou a nápoji. Proto se nejen v létě doporučuje konzumovat v dostatečné míře suroviny bohaté na karotenoidy – mezi ně patří třeba mrkev, zelené listy a další suroviny. Nezanedbatelný přínos má i zevní aplikace olejů, v nichž jsou přítomné karotenoidy, které v této formě naše kůže též dobře přijímá.

Pokud se někdo chce co nejúčinněji chránit před přemírou slunečního záření, může užít opalovací prostředky, které obsahují ochranné filtry, jež jsou založeny na fyzikálním principu. Při něm se na kůži nanesou určité látky, jež dopadající záření odrážejí, rozptylují a částečně též pohlcují. Jde tedy o celkem jednoduchý způsob bariérové ochrany. K fyzikálním UV filtrům se řadí celkem bezpečné mikropigmenty, jako je oxid titaničitý a zinečnatý.

V těchto případech je možné buď zakoupit opalovací prostředky s těmito mikropigmenty, anebo se v lékárně pokusit sehnat oxid zinečnatý a ten přidat do vhodného tukového základu. Tím může být vepřové sádlo, bambucké či kokosové máslo, přepuštěné máslo či rostlinné oleje. K těmto tukovým základům můžete kromě výše uváděného oxidu zinečnatého přidat i přirozené vosky, lanolin a vhodné éterické oleje. U nich ovšem nepřekračujte doporučené dávkování podle věku: u dětí se doporučuje 1–3 kapky éterického oleje a u dospělých 5–10 kapek na 50 gramů vybraného tukového základu.

Nejúčinnější složkou tukového základu jsou kvalitní panenské rostlinné oleje, jež jsou přínosné i v mnoha dalších ohledech. O tom se můžete více dovědět třeba v tabulkách knihy Tajemství kosmetiky. Jako nejvhodnější oleje pro přípravu přírodního opalovacího prostředku se doporučuje hlavně arganový, jojobový, olivový či palmový olej Carotino. Tyto oleje můžete v určitém poměru vzájemně smísit. Přitom se můžete řídit buď v různých zdrojích uváděnými poměry, anebo svým cítěním či intuicí. Nejen v těchto případech se snažte probudit své vlastní přirozené schopnosti a začněte vnímat sami sebe, jakož i své skutečné vnitřní a vnější potřeby.

V olejích můžete také nechat po určitou dobu macerovat vhodnou bylinu či její část. Po několika dnech či týdnech se macerát přecedí, přičemž výtažek účinných látek zůstává v matečném oleji. Jako příklad si uveďme měsíčkový olej, který mimo jiné obsahuje vyšší podíl karotenoidů a dalších příznivě působících sloučenin.

Takovýmito jednoduchými způsoby si můžete vyrobit nejen přírodní opalovací oleje, ale i rozličné domácí masti. Postačí vám jen chvíle času, šikovné ruce a běžné kuchyňské zařízení. Popišme si zde třeba postup výroby masti z tužších tuků, např. ze sádla. Jeho konzistenci lze zvýšit přídavkem včelího vosku. V zahřátém sádle můžete rozpustit vosk (v přibližném poměru 10:1) přidat dostatečné množství květů měsíčku a nechat je v něm po několik dní. Pak sádlo opět zahřejte, aby bylo tekuté a květy sceďte přes síto. Poté můžete přidat i některý z kvalitních olejů  - na vitaminy je bohatý třeba rakytníkový. Množství oleje přizpůsobte potřebné konzistenci. Ještě tekuté nalijte do připravených nádobek. Získáte tak příjemnou mast, která je vhodná na suchou kůži, ošetřování rukou, chodidel i dalších částí těla.

Závěrem si uveďme, že každý z nás potřebuje něco jiného. Proto by všechny prostředky, jež slouží k ochraně, údržbě těla či libovolným jiným účelům, měly odpovídat druhu naší osobnosti a konkrétnímu prožívání v dané době. Nezanedbávejte přitom ani potřeby své duše! Té mohou mimo jiné prospět i z přirozených zdrojů získané esence z bylin a jejich plodů. K po všech stránkách příznivě působícím prostředkům patří ovšem nejen kvalitní a vhodně vybrané byliny, rostlinné či éterické oleje, ale i mnohé další dary přírody. Využívejme je!

Reklama

Podobné články

Obrázek: ba73d02c652e7b80a0f5a03fe5053ed39707a514
Obrázek: df4c43e8a8b0b97593b4ca8aee9ce3bde197a838
Obrázek: b2eb4d347229c9983c0c3c9f7d5df2f2ceb249c9
Obrázek: 52c184d04b3d53c4cca4cf7da4ed155a59f6f9e7
Obrázek: 1c7533ca70180bd1ff02203b214ad86afb7daef5