Ať žije svobodná menstruace!

Ekologické či přírodní hygienické potřeby pro menstruující ženy se tváří na první pohled jako převratné novinky na trhu s těmito výrobky. Ve skutečnosti se jedná o věci, které tu už v minulosti byly hojně využívány a jsou vlastní ženám, které žijí v méně vyspělých zemích světa.

Obrázek: ca80a4afd8e20fe9b74437f9f0684ea63425c401
Zdroj: www.pexels.com


Nejdříve statistická informace. Zdravá žena má v průběhu svého života asi 400 menstruací. Což představuje průměrně 5-6 let jejího života. Docela dlouhá doba, po kterou si podle svého nejlepšího uvážení musí zajistit vhodnou hygienu intimních partií. A taky se nějak k tomuto naprosto přirozenému měsíčnímu cyklu postavit.

Každodenně jsou naše domácnosti bombardovány reklamou na intimní hygienické potřeby pro ženy. Tytam jsou doby, kdy se tyto nezbytnosti zastrkávaly na dno nákupních košíků, aby je nikdo neviděl.
 

Menstruace už totiž dávno není tabu

Může se zdát, že vše kolem ní je jasně dané a není možné přijít s ničím novým. Máte pravdu. Žádné významné moderní objevy pro ženy a dívky, jak přečkat „své dny", nepřicházejí. Novinky, které se každý rok objevují, jsou vlastně jen návraty do minulosti. Upravené pro současné ženy do podoby cool věcí. Při propagaci se objevují slovíčka jako ekologické, přirozené, svobodné, ryze ženské, zdravé, návrat k přírodě.
 
 

Jaká vylepšení se tedy objevila v posledních letech?

Jednorázový menstruační disk

Vymyslely ho dvě ze zakladatelek společnosti Flex Company, Lauren Schulte a Erika Jensen. Tato jednorázová pomůcka, kterou si žena sama zavádí přes vagínu až k děložnímu čípku, zachytává menstruační krev. Nejpozději po 12 hodinách si disk žena musí vyjmout a vyhodit ho do odpadkového koše. Zatím nic zajímavého, protože už pár let pro znalé funguje na trhu na stejném principu menstruační kalíšek. S diskem ale můžete mít pohlavní styk. To byla také nosná myšlenka jeho objevitelek: „Vytvořily jsme výrobek, který párům zvýší jejich možnost mít sex o 23 procent."


Menstruační houbička

Můžete si vybrat z dvojí nabídky. Buď čistě přírodní produkt na několikero použití nebo umělou polyuretanovou verzi pouze pro jednu aplikaci. Houby se používají jako tampóny a vydrží v pochvě až 8 hodin. Dokonce nevadí ani při pohlavním styku. Zavádění a vyjmutí houbiček je bez aplikátoru, ale šikovná žena si s nůžkami a pevnou nití určitě poradí. Jednou použitá houba se musí vydezinfikovat a opět se může použít. Předpoklad je, že pro menstruaci byla využívána už dávno v minulosti.
 

Látkové vložky

Pořídíte si sadu látkových vložek a používáte je jako ty klasické. Pouze s tím rozdílem, že látkové, které jste spotřebovaly, si donesete zase domů a vyperete je. Po skončení cyklu všechny vydezinfikujete a uložíte pro další měsíc. Šikovné dámy je nemusí ani kupovat, mohou si je ušít samy. Nic nového pod sluncem, pouze návrat o několik století zpátky.
 

Menstruační kalhotky

Sestry Miki a Radha Agrawal se svou kamarádkou Antonií Dunbar pod heslem „Změň spodní prádlo, změň svět" povýšily používání látkových vložek na ještě vyšší level. Vymyslely několikavrstevné kalhotky, které jsou plně absorpční a chrání ženy a dívky před protečením. Nabízejí několik provedení a jistotu ochrany alespoň 8 hodin. Doma stačí prádlo vyprat a je připraveno k opětovnému použití.
 

Volná menstruace

Tato metoda vyjadřuje absolutní návrat k přírodě.

Vylučování menstruační krve je řízeno samotnou ženou a není třeba žádných hygienických potřeb. Musíte posílit pánevní svaly a znát dobře vlastní tělo, abyste zachytila ten pravý okamžik, kdy se děloha chce zbavit nahromaděné krve.  Pokud to nedokážete, nevadí. I červené skvrny na oblečení se mohou stát námětem na debatu Svobodná menstruace. Diskuzi se podařilo takto rozpoutat před dvěma lety Kiran Ghandi, která v době „svých dnů“ absolvovala Londýnský maraton úplně bez ochrany. Udělala něco, co bylo vlastní ženám před mnoha a mnoha lety a je vlastní všem ženám, které si moderní intimní hygienické ochranné prostředky v současné době nemohou finančně dovolit.

 

Tak co? Vyzkoušíte i vy něco nového?
Nebo zůstanete věrny produktům západní civilizace? Rozhodnutí je jenom na vás.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: c43f1e468df2356e5e281ec6e606d26f78c8cf1b
Obrázek: 76dd2cd43ce27e1e638f637a044c31fa752545d7
Obrázek: 3e74c3a120238b19c131f852cca2fefc1e76d569
Obrázek: 4dd07931ef5b1f46911db3775a42ac0e42f3219a
Obrázek: 8a2038c8bc6210003580540062137ac5d04da7f7