Trápí vás tření mezi stehny? Poradíme vám, co doopravdy zabírá!

Tření kůže je běžný, ale zároveň velmi bolestivý a dráždivý příznak, se kterým se většina lidí někdy v životě setká. K tření dochází, když se vaše vnitřní stehna třou o sebe po delší dobu. Toto tření poškozuje vaši pokožku a může způsobit citlivost kůže, zarudnutí, pocity pálení a bolestivé puchýře. Pokud zaznamenáte tření mezi nohami, na nic nečekejte a přejděte co nejdříve k léčbě, která vám pomůže snížit nepříjemné a bolestivé pocity a urychlí vaše zotavení.

Obrázek: Co na tření mezi stehny
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Jednu důležitou věc si však řekněme hned na začátek! 

To, že se vám třou stehna o sebe, neznamená, že jste tlustá ani to, že máte o nějaké to kilo navíc!!! Můžete být hubená jako laňka a stejně se vám stehna o sebe budou bolestivě třít. Takže pokud si myslíte, že dieta a snaha zhubnout, něco vyřeší, tak se pletete. I třeba takové bikini fitness s nízkým procentem tuku v těle, mají občas problém se střením stehen. A důvod? Mají vypracovaný stehenní sval a díky tomu, ani je tento problém nemíjí.


Co způsobuje tření stehen?

Zatímco léčba odřených stehen je účinným způsobem, jak zmírnit vaše příznaky, pochopení rizikových faktorů oděru vám může pomoci předejít odírání. Mezi nejčastější příčiny tření na vnitřní straně stehen patří:
 

  • Nadměrné pocení
  • Běh nebo chůze
  • Obezita
  • Cvičení
  • Velké stehenní svaly 
  • Tenké šortky, sukně nebo legíny 
  • Špatně padnoucí oblečení
  • Nošení bavlny nebo jiných tkanin, které neabsorbují dostatek vlhkosti
  • Nadměrné teplo a vlhkost
  • Vlhkost, která je zachycena mezi záhyby vaší pokožky

 

Příznaky tření stehen

Odírání může poškodit kůži na vnitřní straně stehen. To může vést k podráždění i k následnému zánětu kůže. Kdy tedy zbystřit a předejít nepříjemnostem? Pokud se v oblasti stehen objeví:
 

  • zarudnutí
  • svědění
  • vyrážka
  • puchýře
  • bolest
  • otok
  • pálení
  • hyperpigmentace
Obrázek: tření stehen, co s tím
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Léčba tření stehen

Tření stehen se může objevit rychle. Chcete-li se vyvarovat vyrážkám, zvažte některá z následujících opatření.

Je důležité léčit tření stehen ihned na začátku, aby se vyrážka nezhoršovala. Navštívit lékaře byste měli, pokud máte podezření na infekci, která může zahrnovat příznaky jako je otok, hnis a nadměrná citlivost.

 

Nejlepší způsoby, jak zabránit tření stehen

Tření je nepříjemné a bolestivé, ale lze mu předejít. Zde jsou čtyři nejlepší způsoby, jak můžete jednoduše zabránit tření na vnitřní straně stehen.

 

1. Používejte přípravky proti oděru

Speciální krémy a balzámy na tření se dodávají ve snadno použitelných tyčinkových aplikátorech. Jsou vytvořeny s lubrikanty, které pomáhají zabránit slepování pokožky a snižují riziko následného tření.

Jedním z velmi oblíbených produktů mezi sportovci, který si zamilovaly i samotné ženy je sportovní lubrikant Angry Beards. Ten obsahuje přírodní extrakty a antioxidační složky, které pomáhají chránit pokožku před oděrem a jeho příjemná a velmi jemná citrusová vůně, krásně osvěží pokožku. 

Lubrikant si zamilujete i v případě, že nesportujete a přesto se během dne velmi potíte, třeba právě v oblasti podpaží, stehen i prsou. Možná, že se právě divíte, že se jedná o pánskou kosmetiku, ale uvidíte sami, že jakmile produkt jednou vyzkoušíte, stane se vaším must have produktem a parťákem každé léto. Lubrikant navíc pomáhá předcházet tření mezi nohami pomocí uklidňující ochranné bariéry, která zabraňuje tření.

 

Obrázek: jak předcházet tření stehen


2. Zaměřte se na svůj šatník

Některé části oblečení zvyšují riziko tření mezi nohami, včetně tenkého materiálu nebo špatně padnoucího oblečení. Ujistěte se, že vaše oblečení nemá díry, trhliny a jiné abrazivní povrchy kolem stehen, protože tyto oděrky mohou zvýšit riziko nepříjemného tření.

Pro dodatečnou ochranu noste kalhoty, navržené pro cvičení, které pomáhají odvádět vlhkost od pokožky. Je také nezbytné vyhnout se bavlněným oděvům, protože tyto oděvy mohou zachycovat vlhkost a způsobit, že vaše pokožka je náchylnější k tření a podráždění. Nakonec se vždy nezapomeňte převléknout po jakékoliv náročné aktivitě či pokud se nadměrně zpotíte.

 

3. Nezapomeňte se hydratovat

Hydratace je vždy nezbytná, zvláště během cvičení nebo v horkém letním dni. Věděli jste ale, že hydratace může také pomoci předcházet tření na vnitřní straně stehen? Pití dostatečného množství vody vám pomůže udržet nižší tělesnou teplotu, což vám může pomoci zabránit nadměrnému pocení, které zvyšuje riziko tření.

 

4. Dětský pudr

Když je produkt proti odírání nedostupný, dalším běžným produktem je dětský pudr, který vám může pomoci dočasně zabránit odření na vnitřní straně stehen. Formy dětského pudru na bázi kukuřičného škrobu pomáhají přirozeně absorbovat vlhkost, čímž odvádějí pot a zabraňují tření. Použití dětského pudru může také pomoci zabránit zhoršení tření, jakmile je vaše pokožka již podrážděná. 
 

Obrázek: tření stehen
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Možnosti léčby oděru stehen

Možnosti léčby oděru stehen pomáhají zmírnit bolestivé příznaky, zabraňují dalšímu tření a pomáhají léčit vaši podrážděnou pokožku. Ošetření odřených stehen zahrnuje:
 

  • Čištění a sušení odřené pokožky
    Poté, co došlo k odření, musíte podrážděnou pokožku vyčistit, abyste odstranili prach, pot a další dráždivé látky. Poté pokožku jemně a důkladně osušte, abyste snížili pocity pálení, bolesti a umožnili kůži začít se hojit.
     
  • Zvlhčete a zklidněte podrážděnou pokožku
    Zvlhčení pokožky ji pomůže udržet promaštěnou a zmírní pálení. Vyberte si hydratační krém, který je bez parfemace a přírodní, jako je vazelína, bambucké máslo nebo kokosový olej.
     
  • Noste pohodlné a prodyšné oblečení
    Jakmile je vaše pokožka již podrážděná, může být snadné způsobit další podráždění a tření. Proto je důležité, vybrat si správné oblečení, abyste předešli dalšímu podráždění. Noste pohodlné, prodyšné oblečení, které není příliš těsné ani příliš tenké.

 

Léčba a prevence

Tření stehen je léčitelné a lze mu předcházet. Vhodnými kroky se vyhnete tření a zamezíte nepříjemným bolestivým pocitům, které jsou s tímto problémem spojeny. 

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 21dd3dc709949bdbe148e4ad37634e9514eac6d1
Obrázek: a0af2555ae20590d5d5b2313047dd1c786dbe3fe
Obrázek: 8b828d6d9ba38380307b400ee21f59b30f185d2f
Obrázek: 5 tipů jak na jarní úklid
Obrázek: 436f0372f816a561f64ffdc24ee0b5d5422bc902