Jakmile vstoupí zima do své druhé poloviny, nastává ideální čas pro KIWI!

Své současné jméno si toto exotické ovoce přineslo v 70. letech minulého století z Nového Zélandu. Jeho domovinou je ale oblast Asie, která ho do světa vyslala jako čínský angrešt.

Obrázek: ef2bfd8e2b571d95b1ecb30ec2250136028d8a83
Zdroj: pixabay.com

 Nevelký zelený plod, obalený hnědou slupkou a pokrytý jemnými chloupky, v naší zemi rychle zdomácněl. Ani náhodou, co se týká pěstování. To stále zůstává na zemích jako je Itálie, Nový Zéland, Chile, Francie a Japonsko, kde se tradičně dobře daří vyprodukovat každý rok tuny tohoto zajímavého ovoce. Uhnízdilo se ale velice dobře v českých kuchyních a zejména v zimě se stalo chutnou vitamínovou bombou, která nikdy neomrzí.

Kiwi představuje unikátní přírodní lékárnu za naprosto minimální cenu!

Málokdo ví, co všechno v sobě plod o velikosti slepičího vejce ukrývá. Množství vitamínu C, kyseliny listové a vlákniny ho staví na přední místa v pomyslné tabulce všech druhů ovoce, které můžeme v přírodě najít. Když k tomu přidáte zvýšený obsah dalších vitamínů (E, A, B) a minerálů (draslík, hořčík, železo, měď), máte před sebou pomocníka, který vám bude stát po boku při nejedné zdravotní lapálii.

S čím nám může kiwi pomoci?

Zvyšuje celkovou odolnost organismu a zároveň pomáhá v boji proti infekčním nemocem

A právě druhá polovina zimy, která je pověstná velkým nárůstem virových a bakteriálních onemocnění, si o každodenní konzumaci sladkokyselého plodu přímo říká. Vitamín C, který si naše tělo nedokáže vyrobit a je závislé na jeho dodávce „zvenčí“, představuje nutný doping pro všechny buňky imunitního systému. Najít člověka, který by okamžitě za zdroj tohoto vitamínu neoznačil citrony či pomeranče, snad ani nenajdete. Ovšem v porovnání s těmito citrusovými plody je obsah „céčka“ v kiwi téměř dvojnásobný. A naše jablko za ním zaostává až sedmnáctkrát.

Věděli jste, že stačí jedno malé kiwi a máte potřebnou denní dávku vitamínu C splněnou?

Uvolňuje zácpu a snižuje hladinu cholesterolu

Což je další z problémů, které narůstají v zimních měsících, kdy se mnohem méně pohybujeme a také méně konzumujeme ovoce a zeleninu. Kiwi obsahuje velké množství vlákniny, z níž většinu tvoří pektin (rozpustná vláknina). Ta ulehčuje  pohyb stolice ve střevech a společně s dostatečným pitným režimem zařídí úlevu od málo častého vyprazdňování. Jako bonus se mix vlákniny a ostatních látek úspěšně podílí na regulaci množství cholesterolu a jeho usazování na stěnách cév.

Zmírňuje anémii (chudokrevnost)

Především pro vysoký obsah vitamínu C, železa, mědi a kyseliny listové je přírodninou, která je ideální pro posílení krvetvorby. To platí především v případech, kdy chudokrevnost způsobuje přirozený nedostatek železa a také v okamžicích, kdy žena zažívá dlouhé nebo velice silné menstruační krvácení. Když ke kiwi přidáte ještě malé jablko, 5 švestek (sušené namočte do vody) a semínka dýně a slunečnic, máte vynikající směs pro přípravu léčivého smoothie, plného železa, které můžete popíjet každý den.

Pomáhá pokožce vyrovnat se se všemi nepříznivými vlivy okolí

Nálož důležitých vitamínů a minerálních látek, které kiwi v sobě ukrývá, má také pozitivní vliv na kůži člověka. Podporuje obnovu nových buněk a zvyšuje syntézu kolagenu. Doma vyrobené masky na obličej a speciálně na rty nejsou rovněž k zahození.

Pokud si ověříte, že plátek kiwi, přiložený na vaši tvář, nevyvolal žádnou alergickou reakci, nebude od věci si pravidelně vytvořit blahodárnou směs, kterou jednou za týden v období zimy nanesete ve své relaxační chvilce na všechny části obličeje.

Stačí si koupit bílý jogurt, nanést ho na vyčištěnou tvář a na něj poskládat plátky kiwi. Jestliže chcete zvýšit účinnost přírodních látek, rozdrťte dužninu zeleného plodu, dobře ji promíchejte s vámi zakoupeným kysaným výrobkem a potřete směsí celý obličej. Tak či tak nechejte působit 10 minut a poté smyjte vodou (nebo klidně snězte).

Rty v zimě dostávají zabrat a jejich pokožka bývá často suchá a někdy i popraskaná. Směs olivového oleje (1 lžička), cukru (1/2 lžičky) a rozdrcené zelené části kiwi (1 lžička) stačí nanést 2x týdně na rty, nechat působit 3 minuty a potom smýt.

Uchvátilo vás kiwi svým potenciálem?

To je dobře. Když k tomu ještě připočtete fakt, že plod je velice odolný vůči působení okolních vlivů a vydrží ve spíži až 5 týdnů, není chemicky ošetřen a můžete ho jíst klidně i se slupkou, nic vám nebrání v tom, aby se zelený přírodní poklad v hnědém chlupatém obalu objevil ve vašem každodenním zimním jídelníčku. Kromě lahodné chuti a příjemného estetického zážitku z jeho podoby po rozkrojení, získáte to, co si za peníze nekoupíte. Zdraví!

Reklama

Podobné články

Obrázek: ab8f9d27d272eed88cfea8294350ccd1650b5f76
Obrázek: 6a5b39abb766ea1e94b6a24dcb21c859073fa574
Obrázek: 66aef3e6cb4cf132a811d06f448e0c29e705caca
Obrázek: 0b6e892cb529186063a96673397aa1b1e789271d
Obrázek: d9835cee581c5695189ef484b5fccc35a4d2957e