Správná péče o barvené vlasy zachrání zářivou barvu i v létě

Barvy na vlasy ženy využívají z mnoha důvodů. Chtějí změnu, zvýšit atraktivitu, experimentovat či zakrýt šediny. Často barvení vlasů provází také radostné pocity z výsledku, který nám mnohdy i zvýší sebevědomí! Jenže stále musíme myslet na to, že o chemicky narušené vlasy se musíme o to více starat. Péče o vlasy by tak měla být přímo úměrná užívání si všeho, co léto nabízí. Je nádherné období opalování a koupání, které je zároveň zátěží pro naši zářivou barvu vlasů. Více o tom, jak se starat o barvené vlasy a jak zabránit vymývání barvy z vlasů, se dozvíte v tomto článku od jihlavské kadeřnice s více než 25letou praxí.

Obrázek: be703ed0397ee07f88d89d0d18f5300cd29dd1f6
Zdroj: unsplash.com


Proč nejen sluneční záření zesvětluje vlasy?

V minulém článku jsme popisovali, co se děje s vlasem během koupání a jak vlasy trpí v létě. Barvené a odbarvené vlasy trpí víc a barva se navíc vymývá. Už v historii ženy věděly, že namáčením vlasů v heřmánkové vodě a vystavovaním slunečním paprskům vede k pozvolnému zesvětlení jejich vlasů. Vznikne melír. Jak říkáme dnes, jsou vyšisované od sluníčka. Zesvětlí se víc konečky, které jsou opotřebenější, protože byly mnohokrát umyty, česány a používáním stylingu a fénováním jsou oslabenější.


Ultrafialové záření vede k rozpadu molekul barviva uvnitř vlasu, i když nepoužijete heřmánkový odvar. Dojde k tomu, i když bude pod mrakem. Sluneční záření působí na rozklad molekul na menší částice, ty poté z vlasů lehce unikají. K tomu ještě při koupání a namáčení naší chlouby vlas pohltí vodu, zvětší svůj objem, a tak zvětší i mezery mezi buňkami povrchové vrstvy. Takto se otvírá cesta pigmentům naší oblíbené barvy, které tudy odchází. Přidáme-li chlór, pot, sůl, nečistoty a volné radikály okolo nás, pak ve spojení s ultrafialovým zářením dochází k vymývání barvy a zesvětlování.
 

Dokonce i plavovlasé děti, které stráví hodně času na pláži, se vrací z dovolené jako odbarvení blonďáčci. Ty mají vlasy nebarvené, přírodní a zdravé. Ve chvíli, kdy jsou vlasy barvené (a tím chemicky narušené), mají výrazně vyšší sklony ke ztrátě umělého pigmentu, který jsme do vlasu při barvení vměstnali, a vlasy se zesvětlí výrazně více…
 

Obrázek: blonde-826027-1920


Jaká je tedy nejlepší péče o barvené vlasy?

Co je v tomto období velmi důležité? Používat kondicionér, který minimalizuje blednutí barvy a výrazně hydratuje vlasy vysušené sluníčkem! Ten uzavře okamžitě po mytí šupinatou vrstvu. Pokud toto neuděláte, logicky značně zvýšíte pravděpodobnost vymývaní barvy.


Než vlasy uschnou a vytvoří se lipidický film, po celou dobu je vlas otevřený a vše z okolního světa na něj neblaze působí. I doma při běžném mytí ztrácíme pigmenty tvořící naši vysněnou barvu. Dobrou zprávou je, že i v tomto případě existují výrobky, jejichž účelem je pigmenty udržet ve vlasech. Velmi oblíbenou volbou v boji s blednutím barvy jsou barvené šampony.


Například s červenými vlasy vám pomůže barvený šampon obohacen červenými pigmenty. Červené barvy na vlasy jsou známé tím, že se snadno vymyjí. Při správně zvoleném produktu si ale pigmenty zachováte a průběžně je doplníte, a tak zůstane barva vlasů výrazně déle intenzivní a zářivá!


Stejně vám poslouží i barvené balzámy dle odstínu vašich vlasů. Splní funkci balzámu na vlasy, ale zároveň oživí jejich barvu. Můžete si pořídit i kvalitní bezoplachovou péči, díky které uděláte pro své vlasy maximum. Vaše vlasy vám poděkují tím, že budou krásné, lesklé a hydratované.
 

Díky čemu specializované přípravky na vlasy pomáhají?

Produkty nejideálnější pro náročné letní období jsou opatřeny aktivními látkami, které vedou k neutralizaci volných radikálů. Zabraňují nechtěnému zesvětlování a poškozování vlasů. Nejčastěji se pro tyto účely využívají látky jako arganový olej, hroznový olej, pšeničný olej či keratin. Ty působí na vlas jako antioxidant proti volným radikálům a jako fotoochrana, která zabraňuje vyblednutí vlasů. Tím zajišťuje očekávanou dlouhotrvající barvu.
 

Co byste si měla odnést za poznatky?

  • Příliš nevystavujte vlasy slunci, chraňte je.
  • Dlouhé zapleťte do copů a vyhlédněte si nějaký pěkný klobouk.
  • Ve vodě je nenamáčejte zbytečně dlouho.
  • Používejte přípravky na barvené vlasy pro fixaci pigmentů a neutralizaci volných radikálů. Uvádí se, že mytí vlasů může za až 80 % ztráty barvy.
  • Nezapomínejte na dostatečnou hydrataci!

 
 

Přejeme vám, ať si krásné letní období užijete podle svých představ a vaše hříva je i po dovolené a letních radovánkách stále zářivá jako od kadeřníka! :-)

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 17eda6d25c1d3efe8aec5ac020b28f6fe604a658
Obrázek: c9af036019d63e90d70f5f96d4a7fa90995e5519
Obrázek: 2a029a2cce6facbb2cbfcbcd6233c08807288e97
Obrázek: 0dca3b5cc98aba8233e32ba2e58a54f5360d56c6
Obrázek: f4169761635dfced4025cd359e2c85fed4659982