Sváteční mrkvový dort bez laktózy

Překvapte své blízké slavnostním mrkvovým dortem. Měkoučká mrkvová konzistence se tu potkává s chutí kešu oříšků a kokosu v krému a ohňostroj chutí završí slaný karamel. Ať máte jakoukoliv příležitost ke slavení, s tímto dortem nešlápnete vedle.

Obrázek: bf601aa1a3b80b364c8d9d5544b2676149b3c450

Mrkvový dort je klasika. Tento je zvláštní veganským krémem z kešu oříšků a kokosového mléka. Protože korpus v tomto případě veganský není, uděláte radost každému s intolerancí na laktózu nebo kravskou bilkovinu, ale potěšíte i třeba maminky, které kojí a nemohou kravské mléko kvůli miminku. Ostatní ohromý, že nepoznají rozdíl od klasického krému. Dort je zdobený slaným karamelem, drcenými vlašskými ořechy, borůvkami a já přidala ještě pro ozdobu zlaté cukrové krystalky - dort se pak slavnostně třpytí. 

Dort začněte připravovat den dopředu, protože kešu oříšky na krém je třeba namočit přes noc, aby změkly. I s korpusem se vám bude lépe pracovat, bude-li trochu uleželý, nebude se pak tolik drobit.

Mrkvový dort

Na korpus:

  • 1,5 hrnku strouhané mrkve
  • hrst rozinek
  • 2 vejce
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli

Připravte si dortovou formu o průměru 22cm a vyložte ji pečícím papírem nebo ji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180°C.

Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, rozinky a vlašské ořechy. K mouce přimíchejte cukr, prášek do pečiva, skořici, sodu a sůl. Vše smíchejte dohromady až vznikne řidší těsto. Pokud máte těsto příliš husté, zřeďte ho trochou rostlinného mléka nebo sojovou smetanou, kterou máte připravenou na krém. Těsto vylejte do připravené formy a pečte v předehřáte troubě cca 40minut.

Na krém:

  • 1,5 hrnku kešu ořechů natural
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • štáva z 1/2 citronu
  • javorový nebo jiný sirup na doslazení

Kešu ořechy namočte přes noc do vody. Druhý den je dejte do výkonného mixéru a přidávejte postupně kokosové mléko a pak citrónovou šťávu. Vše dukladně promixujte na hladkou kaši a nakonec přidejte trochu javorového sirupu na doslazení. 

TIP: Špetkou soli podpoříte chuť kešu ořechů. 

Na polevu:

  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 100ml sojové smetany na vaření
  • 3 lžíce vody
  • sůl - vločky (např. Maldon)

Na ozdobení:

  • čerstvé borůvky
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • zlaté cukrové krystalky

Smetanu si předehřejte v kastrůlku a dejte stranou. Do jiného kastrůlku nasypte rovnoměrně cukr, přidejte 3 lžíce vody a na mírném plameni zahřívejte. Cukr nemíchejte! Počkejte až se začne sám roztékat a chytat typickou karamelovou barvu. Až bude cukr zcela rozpuštěný a zkaramelizovaný, dejte kastrůlek stranou a za stálého míchání do něj přidávejte předehřátou smetanu. Nelekněte se toho, jak začne karamel pracovat, bude prskat! Vznikne krásně leská hmota, která má tendence tuhnout. Ještě za tepla do ní přidejte vločky soli. Můžete použít i klasickou kuchyňskou sůl, ale vločková sůl se tolik nerozpustí a vám tak v karamelu zbydou jemné krystalky soli na skus.

Nakonec dort zkompletujte. Korpus podélně rozkrojíte na půl. Spodní část korpusu pokapejte lehce karamelem a potřete větším množstvím krému. Potom na ní přiklopte horní část korpusu na kterou také rozetřete trochu krému a nezapomeňte potřít i boky dortu. To vše polijte zbylým karamelem a pořádně ho do hladka rozetřete po povrchu dortu stěrkou. Dozdobte dokola čerstvými borůvkami, tak aby vycházela jedna borůvka na porci dortu. Kraje ještě zasypte nasekanými vlaškými ořechy a na závěr dodejte trochu jiskry a svátečnosti zlatými cukrovými krystalky.

Dobrou chuť.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 892f5c0fe38b77f799bca9e199a84f773df79264
Obrázek: 8d8da7df3e9d2daf46a588f67ce7c2a3edc17d81
Obrázek: bfcef882d92555fb55152fa0306d9dff17693d2e
Obrázek: 61b676aa277ca2688df08f68b862723687b3ca15
Obrázek: 91b65778a5dee336b700dc025cc381910785d8dd