Výjimečný přírodní zdroj vitamínu B 12, který dostává šanci zejména na podzim a v zimě!

Období, ve kterém žijeme, dostává řadu různých označení. Jedním z nich může být i doba pilulková. Přitom příroda nabízí stejnou alternativu bez zbytečných vedlejších účinků.

Obrázek: f580ffac09b85feb0db62fe149a93acda701e019
Zdroj: pixabay.com

 Pokud máte stále špatnou náladu, zápasíte denně s alkoholem, stres s vámi mává ode zdi ke zdi, bojujete s problémy s červenými krvinkami, stoupá vám cholesterol nebo jste si čerstvě zlomili nohu či potřebujete zvýšit výkonnost svalů, je nutné mít hladinu vitamínu B 12 v pořádku.

Jestliže navíc neholdujete ve své stravě živočišným produktům a maso, zvířecí vnitřnosti, mléko, vejce nebo sýry, které jsou hlavním zdrojem tohoto vitamínu, vidíte na talíři zcela výjimečně, budete nedostatkem tohoto vitaminu ohroženi zcela určitě.

A jestli jste navíc v poslední době unaveni, zapomínáte, brní vám ruce a nohy, bolí vás svaly, klouby nebo máte depresi, je nejvyšší čas tento béčkový vitamín doplnit.

Jakým způsobem můžete vitamín B12 získat?

Rychlým a elegantním řešením je tabletka, u vážnějších případů bude lékař aplikovat injekce. Ale mnohem důležitější a pro váš organismus přínosnější (z dlouhodobého hlediska) bude dostat tento vitamín do těla přirozenou cestou.

O živočišných produktech už jsme hovořili. Pokud nejste veganem nebo vegetariánem, snažte se zařazovat tyto zdroje promyšleně do celotýdenního jídelníčku pravidelně. Jestliže s tím máte problém, nezbývá, než abyste se na trhu zaměřili na rostlinné produkty přímo obohacené o tento vitamín. Ale to jste zase trochu blíže chemii.

Existuje však jedna zelenina, naprosto typická v tradiční české kuchyni, u níž člověk dokázal zdokonalit přírodu a přinutil ji vyrobit naprosto přirozeným procesem komplikovanou molekulu kobalaminu, jak se také vitamín B 12 nazývá. Díky fermentaci se tak stává unikátním zdrojem této látky v rostlinné říši.

Ten zázrak se jmenuje KYSANÉ ZELÍ!

Je typickou zeleninou podávanou v zimě už od dob prvních staročechů. I když se v množství zkonzumovaného zelí nemůžeme srovnávat s Pobaltím, Polskem a Ruskem, přesto, zejména v posledních letech, jeho obliba stále roste.

Nejlepší je pojídat tuto naloženou zeleninu v čerstvém stavu, ideálně doma naloženou. Nebraňte se však ani jejímu tepelnému zpracování (stačí 25 minut) ve formě zelné polévky nebo jako přílohu od pečiva počínaje až masem konče. Výborná je také šťáva (lák) na regulaci trávení a podporu střevní mikroflóry.

Tak jako všechno na světě i tahle zdravá potravina má jedno ALE!

Skrývá v sobě látky zvané goitrogeny, které ovlivňují činnost štítné žlázy. Pokud tedy zápasíte s onemocněním tohoto orgánu, rozhodně byste neměli kysané zelí konzumovat denně nebo ve velkém množství. Nevzdávejte se ale určitě úplně jeho blahodárnému působení a dávejte přednost tepelné úpravě, která dokáže množství těchto látek redukovat.

Nenechte se dlouho přemlouvat a ode dneška dvě až tři misky kysaného zelí za týden a kromě vitamínu B 12 získáte návdavkem i vitamíny B6, B3, B5, probiotika a nezanedbatelné množství vitamínu C, hodně draslíku, železa, hořčíku a zinek. Vaše tělo se zregeneruje a přirozenou cestou ho nastartujete na pohodu a dostatečné množství energie pro váš život. A to dokonce i v tak náročných měsících, které na nás právě teď čekají!

A  co přináší jako bonus pro dívky a ženy, které chtějí být stále krásnější?

Když si naložíte misku kyselého zelí s 0% obsahem tuku na večeři a zůstane vám na dně zelná voda, není nic jednoduššího, než si z ní vytvořit vlastní pleťovou masku. A ty z nás, které mají na obličeji pigmentové skvrny, by neměly váhat ani chviličku! Její příprava je velice jednoduchá. Na čtvrt šálku zelného láku stačí jedna lžíce medu a do prstů kurkumy. Směs zahustíte rýžovou moukou tak, aby vznikla pasta. Necháte 5-10 odstát, aby se vše spojilo do zázračného elixíru mládí, a jednoduše nanesete na svou tvář. Po půl hodině spláchněte důkladně vodou a ošetřete svou pleť kvalitním hydratačním krémem. Výsledek bude stát za to!

Reklama

Podobné články

Obrázek: dýňová polévka s kokosovým mlékem
Obrázek: 44d589da549ac74783b57cdd5f63ce42838c02e1
Obrázek: 85b8943689ef5819099e8592cf6ed14c6d54ebcc
Obrázek: 04491311a7c981c408e1bda72de497ac0690297e
Obrázek: 698f58ae56c6396b48212c2ba037b6dd99319491