Gleidshop
Hlavní baner

Sváteční mrkvový dort bez laktózy

Překvapte své blízké slavnostním mrkvovým dortem. Měkoučká mrkvová konzistence se tu potkává s chutí kešu oříšků a kokosu v krému a ohňostroj chutí završí slaný karamel. Ať máte jakoukoliv příležitost ke slavení, s tímto dortem nešlápnete vedle.

 

Mrkvový dort je klasika. Tento je zvláštní veganským krémem z kešu oříšků a kokosového mléka. Protože korpus v tomto případě veganský není, uděláte radost každému s intolerancí na laktózu nebo kravskou bilkovinu, ale potěšíte i třeba maminky, které kojí a nemohou kravské mléko kvůli miminku. Ostatní ohromý, že nepoznají rozdíl od klasického krému. Dort je zdobený slaným karamelem, drcenými vlašskými ořechy, borůvkami a já přidala ještě pro ozdobu zlaté cukrové krystalky - dort se pak slavnostně třpytí. 

Dort začněte připravovat den dopředu, protože kešu oříšky na krém je třeba namočit přes noc, aby změkly. I s korpusem se vám bude lépe pracovat, bude-li trochu uleželý, nebude se pak tolik drobit.

 

Mrkvový dort

Na korpus:

  • 1,5 hrnku strouhané mrkve
  • hrst rozinek
  • 2 vejce
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli

 

Připravte si dortovou formu o průměru 22cm a vyložte ji pečícím papírem nebo ji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180°C.

Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, rozinky a vlašské ořechy. K mouce přimíchejte cukr, prášek do pečiva, skořici, sodu a sůl. Vše smíchejte dohromady až vznikne řidší těsto. Pokud máte těsto příliš husté, zřeďte ho trochou rostlinného mléka nebo sojovou smetanou, kterou máte připravenou na krém. Těsto vylejte do připravené formy a pečte v předehřáte troubě cca 40minut.

 

Na krém:

  • 1,5 hrnku kešu ořechů natural
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • štáva z 1/2 citronu
  • javorový nebo jiný sirup na doslazení

 

Kešu ořechy namočte přes noc do vody. Druhý den je dejte do výkonného mixéru a přidávejte postupně kokosové mléko a pak citrónovou šťávu. Vše dukladně promixujte na hladkou kaši a nakonec přidejte trochu javorového sirupu na doslazení. 

TIP: Špetkou soli podpoříte chuť kešu ořechů. 

 

Na polevu:

  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 100ml sojové smetany na vaření
  • 3 lžíce vody
  • sůl - vločky (např. Maldon)

 

Na ozdobení:

  • čerstvé borůvky
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • zlaté cukrové krystalky

 

Smetanu si předehřejte v kastrůlku a dejte stranou. Do jiného kastrůlku nasypte rovnoměrně cukr, přidejte 3 lžíce vody a na mírném plameni zahřívejte. Cukr nemíchejte! Počkejte až se začne sám roztékat a chytat typickou karamelovou barvu. Až bude cukr zcela rozpuštěný a zkaramelizovaný, dejte kastrůlek stranou a za stálého míchání do něj přidávejte předehřátou smetanu. Nelekněte se toho, jak začne karamel pracovat, bude prskat! Vznikne krásně leská hmota, která má tendence tuhnout. Ještě za tepla do ní přidejte vločky soli. Můžete použít i klasickou kuchyňskou sůl, ale vločková sůl se tolik nerozpustí a vám tak v karamelu zbydou jemné krystalky soli na skus.

 

Nakonec dort zkompletujte. Korpus podélně rozkrojíte na půl. Spodní část korpusu pokapejte lehce karamelem a potřete větším množstvím krému. Potom na ní přiklopte horní část korpusu na kterou také rozetřete trochu krému a nezapomeňte potřít i boky dortu. To vše polijte zbylým karamelem a pořádně ho do hladka rozetřete po povrchu dortu stěrkou. Dozdobte dokola čerstvými borůvkami, tak aby vycházela jedna borůvka na porci dortu. Kraje ještě zasypte nasekanými vlaškými ořechy a na závěr dodejte trochu jiskry a svátečnosti zlatými cukrovými krystalky.

 

Dobrou chuť.

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Co jíst v květnu, abychom podpořili naše tělo a cítili se skvěle? Květnové jarní recepty podle ayurvedy od Ivy Georgievové jsou tady.
9.5.2018
Hodnocení:

Má doopravdy čokoláda tak pozitivní účinky na náš organismus? Pojďte si se mnou upéct čokoládové dortíčky a přesvědčit se na vlastní kůži, jak je to s těmi afrodisiakálními účinky...

17.2.2021
Hodnocení:

Mnoho z nás žen upouští od zdravé stravy právě v zimním období, přitom jsme měly už tak pěkně našlápnuto od léta že?! Pojďte to změnit a zkuste můj podzimní salát a k němu lehkou rybu. Zima vám jistojistě nebude, tyto chutě vám totiž připomenou letní dovolenou.

3.12.2019
Hodnocení:

Dýňová sezóna je v plném proudu. Navštívila jsem pro vás prodejní výstavu v zahradnictví Kunratice. Úžasný zážitek, určitě doporučuji, vyhledejte si nejbližší akci v okolí a vyrazte se podívat. Teď už se pojďme společně podívat na to, jaké máme druhy dýní a k čemu se dají využít. 

2.11.2018
Hodnocení: