Energetický nápoj patří k image dětí současnosti

Správný pitný režim dětí školního věku stojí na bedrech rodičů a také školy. Vykládejte to ale školákovi či puberťákovi s plechovkou energetického nápoje v ruce.

Obrázek: 12afc0cd4b97accdaa86968b6660412c310dcd75
Zdroj: pixabay.com

Evropský úřad pro kontrolu potravin sesumíroval údaje z výzkumu, který hodnotil konzumaci povzbuzujících nápojů v kategorii dětí a teenagerů v jednotlivých státech, a dal své údaje k dispozici tisku. Hádejte, která země se umístila na prvním místě? Česká republika! 40 % dětí do 10 let už "energeťáky" ochutnalo a 18 % tyto nápoje pije pravidelně. Ve skupině adolescentů do 18 let se jejich počet zdvojásobil až na 86 %!

Proč jsou ta čísla tak vysoká? 

1. Jednoduchý nákup

Začněme u možnosti koupit tento nápoj v naší zemi bez jakéhokoliv omezení. Ještě donedávna byste ho našli dokonce i v nejednom školním bufetu nebo kantýně, kde ho mohl získat i prvňáček. „Pamlsková vyhláška" MŠMT zakázala mimo jiné nabídku energetických nápojů na území školy, ale jinde její pravomoci už nesahají. A tak dětem nic nebrání cestou do své alma mater nebo z ní zaskočit do obchodu a bez problémů pořídit i několik plechovek najednou.

2. Líbivá reklama

Reklamní kampaň, která provází každou značku energetického nápoje na trhu, brzy zacílila právě na skupinu dětí a mládeže. Poutavé spoty jsou plné vtipu a bláznivých situací, které hravě dokáží přesvědčit nejednoho budoucího mladého zákazníka, že pouze a jenom s jeho drinkem se stane sběratelem nevšedních zážitků. A rozhodně mu nebude chybět síla a energie na to, aby si je pořádně užil.

3. Atraktivní obal

Plechovka září do daleka agresivními barvami a to přímo v kombinacích, které matka příroda použila jako nálepku pro smrtelné nebezpečí. Také název nápoje dává svou jednoduchostí a zároveň razantností jasně najevo, že něco takového pije jen člověk výjimečný a odvážný. Nakonec přidejte ještě logo nesoucí v sobě sílu výbuchu a naši potomci nemají šanci odolat!

4. Nezvykle sladká chuť

Dát před dítě šálek kávy, sklenici cukrové vody a hrnek bylinkového čaje je mrháním energie a prostředků. Toto určitě pít nebude! Ale smixujte to dohromady, přidejte tajnou ingredienci a dostanete lektvar, který je na hony vzdálen tomu, co zná. Libé pocity v ústech znásobí dětský mozek příchutí "zakázaného ovoce" a cesta ke každodennímu popíjení je otevřena dokořán.

5. Nápoj pro dospělé

Lákavost tohoto nealkoholického drinku, který popíjejí jen ti starší věkem, bývá pro děti neodolatelná. A zvětší se ještě v okamžiku, kdy se kolem něj objeví spousta zákazů a omezení. Stát s profláknutou plechovkou v ruce uprostřed kolektivu svých přátel je prostě IN. Ukazovat se s ní veřejně mezi dospělými je znakem hrdinství a otevřené rebelie.

unavená slečna

Popíjení energetických nápojů vede k poruše zdraví

Samotný podvodný trik prodejců, kteří inzerují přísun energie v pár doušcích tekutiny, často neodhalí ani dospělý. Látky, které jsou v pití obsaženy, totiž nedodávají lidskému tělu sílu, ale pouze stimulují mozek, aby potlačil příznaky únavy a otevřel energetickou rezervu uschovanou na horší časy.


V případě výjimečných situací, pro které je tento druh nápoje prvotně určen, tělo bude dokonce vděčno, že zvládne zvýšené nároky, jež jsou na něho kladeny Ale každodenní zbytečné nakopávání organismu bez jakékoliv příčiny si nenechá tělo dlouho líbit.


Nevolnost, neklid, agresivita, úzkost, deprese, bolest hlavy, poruchy spánku, problémy se srdeční aktivitou a nekontrolovatelné zvýšení počtu tukových buněk jsou jen některé ze symptomů, které dítě plíživě navštíví a uhnízdí se v jeho těle.

Zasáhnout musí zejména rodiče!

A proto mluvte, vysvětlujte, varujte, zdůrazňujte možná nebezpečí, uvádějte negativní případy, vypíchněte všechna rizika, kontrolujte a hlavně běžte příkladem! I když jste dokonce v životě žádný energetický nápoj neochutnali a nikdy se u vás doma barevná plechovka s jasným obsahem neobjevila, buďte si jistí, že vaše dítě pohne nebem i zemí, pokud se rozhodne jít s davem svých spolužáků a kamarádů.
 

Pokud zjistíte, že se váš potomek prolévá energetickým nápojem pravidelně a dokonce delší dobu, nepočítejte s tím, že přestane ze dne na den. Obrňte se velkou trpělivostí a vydejte se na pomalou cestu odvykání. Možná, že úplně nikdy s popíjením energy drinků nepřestane, ale můžete slavit a doufat, že časem přestane úplně, pokud se vám podaří omezit v průběhu týdnů jeho spotřebu na jednu či dvě plechovky týdně.

Reklama

Podobné články

Obrázek: bc50d9d4d247539711535ea96c743e8303cb8223
Obrázek: 78c089b941203eb3ccdbeb428006967b58948434
Obrázek: 29f4427afdd676d6366456a29b483e6739369252
Obrázek: 780f0d5a9aeedcad08a28b135b5b4b15e85504ca
Obrázek: e22e4a8ff0aceba8847cc71209eadd8193798987