Pozor! Syndrom rodičovského vyhoření může potkat i vás

Jak už víme, syndrom vyhoření může způsobit, že se cítíme fyzicky i psychicky vyčerpaní, což má dopad na vše – od toho, jaký výkon podáváme v práci, až po rutinu ve cvičení. Věděli jste ale, že rodičovské vyhoření může zásadně narušit i váš vztah s rodinou?

Obrázek: syndrom rodičovského vyhoření
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Nedávný výzkum poukazuje na epidemii rodičovského syndromu vyhoření, který má dopad na pracující rodiče, protože pandemie Covid-19 zhoršila problémy spojené s žonglováním pečovatelských povinností s profesnímu povinnostmi.

Zatímco 66% rodičů uvedlo, že byly vyhořelí, pracující matky byly jedinečně zasaženy, přičemž výzkumníci poukazují na silné souvislosti s tím, že ženy zažívají jedinečný typ vyčerpání.

Mezi další faktory, které mohou vést k rodičovskému vyhoření, patří počet dětí, které žijí doma a také výchova dítěte u kterého bylo diagnostikovaná úzkost, ADHD nebo u kterých si myslíte, že by mohli mít nediagnostikovanou poruchu duševního zdraví.

 

Souvislost syndromu vyhoření a rodičovství

Přestože syndrom vyhoření není v současnosti klasifikován zdravotním stavem, byl v roce 2019 uznán Světovou zdravotnickou organizací ((WHO) pro jeho dopad na profesní život lidí, přičemž WHO je definovala jako charakterizovaný třemi aspekty:
 

  • Pocit vyčerpání a nadměrná únava
  • Zvýšený duševní odstup od zaměstnání nebo pocity negativismu či cynismu související se zaměstnáním
  • Snížená profesionální účinnost

 

Většina dosavadních výzkumů zaměřených na syndrom vyhoření se soustředila na profesní syndrom, ale studie nyní zkoumají jeho vliv na rodičovství. Koneckonců, není to tak, že pocit vyhoření z práce je něco, co můžete jednoduše vypnout, jakmile skončíte svůj pracovní den!

 

Jedna studie, jejím cílem bylo dát hlas vyčerpaným matkám a lépe porozumět prožívání vyčerpání ve vztahu k dítěti, zdůraznila, že ačkoliv rodičovské a profesní vyhoření sdílí některé klíčové charakteristiky, rodičovské vyhoření zahrnuje následující aspekty:
 

  • Fyzické a emocionální vyčerpání
  • Emocionální distancování se od svých dětí
  • Pocit neschopnosti, pokud jde o rodičovství
     

Tento zážitek může být také doprovázen pocitem viny, studu nebo osamělosti. Výše uvedená studia se také snažila odlišit syndrom vyhoření rodičů od poporodní deprese, kdy syndrom vyhoření zažívají rodiče dětí starších 18. měsíců.

Rodičovské vyhoření nemá negativní dopad pouze na rodiče – je také spojováno s problémy s chováním dětí, jako je internalizace dětí (např: úzkost, nízké sebevědomí a poruchy přijmu potravy), externalizace (např. krádeže, fyzická agrese nebo porušování pravidel) a problémy s pozorností.
 

Obrázek: Vyhoření matky
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Co můžete udělat abyste svou zátěž zmírnili?

Pokud se doma cítíte vyhořelí, vyzkoušejte strategii, která je založena na důkazech a která vám může pomoci snížit stresory každý den.
 

Péče o sebe není sobecká!

Mnohým maminkám připadá dopřát si trochu volného času jako luxus, který si prostě nemohou dovolit. Ale nikdy byste se neměly cítit provinile, že si uděláte čas na to, abyste se o sebe postarali a dělaly věci, za kterých se cítíte dobře. Může to být nějaký posvátný čas o samotě ve vaně, pětiminutová meditace nebo rychlá taneční párty v obývacím pokoji. Najděte si zkrátka během dne čas na maličkosti, které vám dělají radost.

 

Být milý

Své děti učíme, aby byly laskavé, ale jak laskavé jsme my sami k sobě? Ukažme i sobě laskavost, stejnou laskavost, kterou byste projevily milované osobě.

 

Promluvit si s někým o tom, jak se cítíte

Když se vás někdo, komu důvěřujete zeptá, jak se máte, odpovězte mu upřímně. Zahájení rozhovoru o tom, co se děje pod povrchem, vám může pomoci cítit se propojeně a druhý se vás bude snažit podpořit. Dialog o vašem duševním zdraví je totiž velmi důležitý!

 

Není ostuda požádat o pomoc

Starat se o sebe – uvnitř i navenek – je důležité. Nejen pro nás jako jednotlivce, ale i pro naši rodinu a širší okolí. Není ostuda oslovit někoho, pokud potřebujete pomoc, zvláště pokud vaše vyhoření a duševní zdraví negativně zasahuje do vašeho každodenního života. Pokud potřebujete pomoc, obraťte se na svého lékaře. Požádat o pomoc, když ji potřebujete může vyžadovat obrovskou sílu, ale rozhodně to za to stojí!

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: jake-kvetiny-darovat-k-valentynu
Obrázek: b2eb4d347229c9983c0c3c9f7d5df2f2ceb249c9
Obrázek: 6fd441e5efc3a5b05f1ad943e61ca8d3efdb66c5
Obrázek: 3288fcb48fd9bc985a97d99b4582485897bf4c4a
Obrázek: 250102ea1432a93d786c7808292572fb1804f980