Eliminujte plýtvání, zapojte se do projektu Nesnězeno!

Vizionáři z Brna Michaela a Jakub se poznali v projektu DobroKáva, kde si kávu „kupujete“ vykonáním dobrého skutku. Nezůstali ovšem pouze u malých dobrých skutků a pustili se do projektu nevídaných rozměrů. Michaela získala inspiraci v zahraničí a přišla s nápadem záchrany nespotřebovaných kvalitních porcí jídla, které by jinak skončilo v koši.

Obrázek: 7c4ef2f9adc15dfa647ff5bd12facaef163be9f6
Zdroj: nesnezeno.cz

Když prozkoumáte jejich stránky nesnezeno.cz, zjistíte, že je to jeden z nejlepších nápadů, o kterém jste kdy slyšeli. Dává totiž smysl – pro všechny! Pro přírodu, restaurační zařízení, bistra, kavárny i pro nás, spotřebitele, kteří máme šanci ulovit skvělé jídlo za zlomek ceny.

Jak jsem se mohla dozvědět z různých článků, tenhle skvělý nápad záchrany jídla jste dalo by se říct obkoukala ve Francii. Váhala jste, zda projekt rozjet u nás, nebo jste začala okamžitě jednat?

Myšlenka neplýtvání kvalitními potravinami mě oslovila okamžitě. Neváhala jsem, spíše promýšlela kroky, jak koncept ověřit na českém trhu. V počátku jsme neměli finance na investování do vývoje aplikace, proto jsme založili facebookovou stránku, na které se neprodané porce nabízely pomocí příspěvků a lidé si je rezervovali pomocí komentářů.

Projekt získává na oblibě ohromnou rychlostí, na vašem facebooku je už více než 17.000 fanoušků a mobilní aplikaci nesnězena si stáhlo víc než 18.000 lidí. Zapojená je už více než stovka podniků...

Jak jste spokojení s vývojem projektu? Předpokládám, že cílem je dostat povědomí a zapojit podniky i z menších měst, je to tak?

Malá iniciativa se nám před očima mění v projekt, do kterého je zapojeno téměř dvacet tisíc lidí. Za půl roku jsme zachránili osm tisíc porcí kvalitního neprodaného jídla, které by jinak skončilo v koši. Připojují se k nám lidé, jež mají chuť nám pomoci a rozšířit projekt i do svých měst. Z toho máme velkou radost a těšíme se, odkud přijdou nové podněty k zapojení do projektu, jak ze strany uživatelů, tak podniků. Tedy i z menších měst :)

Kdo všechno se může zapojit a jak například čtenáři můžou pomoct?

My začali jednoduše. V bistru, které máme rádi, jsme se zeptali, zda jim zůstávají neprodaná jídla. Přátelsky jsme vysvětlili nápad, který jsme měli - před zavírací dobou se tyto porce můžou nabídnout s minimálně 30% slevou na Nesnězeno, kde je nyní komunita 20 tisíc lidí, kteří mají chuť tato jídla zachraňovat. Pokud vám tedy myšlenka dává smysl, zapojit se může opravdu kdokoli jednoduchou zmínkou v podniku nebo například mezi přáteli. Hledáme totiž jak nové podniky, tak záchranáře.

Zatím se soustředíte na hotové pokrmy, které se v podnicích nespotřebují, ale přes váš facebook nebo aplikaci nachází za pár korun své majitele. Spousta jídla - potravin - se ale vyhazuje především v obřích řetězcích a supermarketech, je ve vaší vizi do budoucna i tento směr záchrany potravin?

V první fázi nám dávalo smysl si projekt ověřit na drobných podnicích a restauracích, nyní začínáme spolupracovat s většími sítěmi provozoven. Markety a například i hotely nás čekají v dalších krocích.

Z čeho máte právě teď největší radost?

Nyní je projekt úspěšně spuštěný v Brně, Praze, Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích a mám velkou radost z toho, že díky tomuto článku a jeho čtenářům možná brzy budeme moci zachraňovat skvělá jídla i v Jihlavě. :)

Děkujeme tímto Nesnězenu za odpovědi, za to, že mají chuť a touhu něco změnit a hlavně za to, že už mění naší společnost a její vnímání.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 965b7de7ee08f798f1902e60cb9c6e84a94132b6
Obrázek: 7997ebef8de9f9bff62d3b5cdf528915cfd4a0b8
Obrázek: c77a669fcdee97046fdcad15b749a43178a4b370
Obrázek: d9835cee581c5695189ef484b5fccc35a4d2957e
Obrázek: f580ffac09b85feb0db62fe149a93acda701e019