Gleidshop
Hlavní baner

Eliminujte plýtvání, zapojte se do projektu Nesnězeno!

Vizionáři z Brna Michaela a Jakub se poznali v projektu DobroKáva, kde si kávu „kupujete“ vykonáním dobrého skutku. Nezůstali ovšem pouze u malých dobrých skutků a pustili se do projektu nevídaných rozměrů. Michaela získala inspiraci v zahraničí a přišla s nápadem záchrany nespotřebovaných kvalitních porcí jídla, které by jinak skončilo v koši.

nesnezeno.cz

 

Když prozkoumáte jejich stránky nesnezeno.cz, zjistíte, že je to jeden z nejlepších nápadů, o kterém jste kdy slyšeli. Dává totiž smysl – pro všechny! Pro přírodu, restaurační zařízení, bistra, kavárny i pro nás, spotřebitele, kteří máme šanci ulovit skvělé jídlo za zlomek ceny.

 

Jak jsem se mohla dozvědět z různých článků, tenhle skvělý nápad záchrany jídla jste dalo by se říct obkoukala ve Francii. Váhala jste, zda projekt rozjet u nás, nebo jste začala okamžitě jednat?

Myšlenka neplýtvání kvalitními potravinami mě oslovila okamžitě. Neváhala jsem, spíše promýšlela kroky, jak koncept ověřit na českém trhu. V počátku jsme neměli finance na investování do vývoje aplikace, proto jsme založili facebookovou stránku, na které se neprodané porce nabízely pomocí příspěvků a lidé si je rezervovali pomocí komentářů.

 

 

Projekt získává na oblibě ohromnou rychlostí, na vašem facebooku je už více než 17.000 fanoušků a mobilní aplikaci nesnězena si stáhlo víc než 18.000 lidí. Zapojená je už více než stovka podniků...

Jak jste spokojení s vývojem projektu? Předpokládám, že cílem je dostat povědomí a zapojit podniky i z menších měst, je to tak?

Malá iniciativa se nám před očima mění v projekt, do kterého je zapojeno téměř dvacet tisíc lidí. Za půl roku jsme zachránili osm tisíc porcí kvalitního neprodaného jídla, které by jinak skončilo v koši. Připojují se k nám lidé, jež mají chuť nám pomoci a rozšířit projekt i do svých měst. Z toho máme velkou radost a těšíme se, odkud přijdou nové podněty k zapojení do projektu, jak ze strany uživatelů, tak podniků. Tedy i z menších měst :)

 

 

Kdo všechno se může zapojit a jak například čtenáři můžou pomoct?

My začali jednoduše. V bistru, které máme rádi, jsme se zeptali, zda jim zůstávají neprodaná jídla. Přátelsky jsme vysvětlili nápad, který jsme měli - před zavírací dobou se tyto porce můžou nabídnout s minimálně 30% slevou na Nesnězeno, kde je nyní komunita 20 tisíc lidí, kteří mají chuť tato jídla zachraňovat. Pokud vám tedy myšlenka dává smysl, zapojit se může opravdu kdokoli jednoduchou zmínkou v podniku nebo například mezi přáteli. Hledáme totiž jak nové podniky, tak záchranáře.

 

 

Zatím se soustředíte na hotové pokrmy, které se v podnicích nespotřebují, ale přes váš facebook nebo aplikaci nachází za pár korun své majitele. Spousta jídla - potravin - se ale vyhazuje především v obřích řetězcích a supermarketech, je ve vaší vizi do budoucna i tento směr záchrany potravin?

V první fázi nám dávalo smysl si projekt ověřit na drobných podnicích a restauracích, nyní začínáme spolupracovat s většími sítěmi provozoven. Markety a například i hotely nás čekají v dalších krocích.

 

 

Z čeho máte právě teď největší radost?

Nyní je projekt úspěšně spuštěný v Brně, Praze, Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích a mám velkou radost z toho, že díky tomuto článku a jeho čtenářům možná brzy budeme moci zachraňovat skvělá jídla i v Jihlavě. :)

 

 

Děkujeme tímto Nesnězenu za odpovědi, za to, že mají chuť a touhu něco změnit a hlavně za to, že už mění naší společnost a její vnímání.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

magazín Gleid

tým redaktorů a bloggerů

Smyslem a podstatou online magazínu Gleid je poskytování věrohodných informací a rad zejména z oblastí krásy, zdraví, lifestylu a jídla. Síla je v týmu tvořeném odborníky, ale i blogery. Současně se zabýváme tématy, které mohou našim čtenářům pomoci k získání odpovědí na dílčí otázky běžného života.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Štedrovnice, štědrovka, calta, houska, pletenice, štrucle, štrycle to jsou jména pro naší oblíbenou vánočku. Já bych vám jí chtěla představit trochu netradičně - plněnou mákem.

13.12.2019
Hodnocení:
Neměli jste čas připravit dětem překvapení ke Dni dětí? Připravte o víkendu k snídani jejich oblíbené lívance tak trochu jinak a zdravě.
3.6.2016
Hodnocení:

Z římského hrachu neboli cizrny lze připravit tato úžasná zdravá pomazánka, se kterou si můžete zkrátit těšení na letošní dovolenou.

17.6.2019
Hodnocení:

Ne, nevrátila jsem se k masu a tohle není adorace Paprikáše. Tohle je super zdravý salám, který je naprosto perfektní do salátu, na poctivý chléb i jednohubky či obložené mísy.

17.1.2018
Hodnocení: