Gleidshop
Eshop

Eliminujte plýtvání, zapojte se do projektu Nesnězeno!

Vizionáři z Brna Michaela a Jakub se poznali v projektu DobroKáva, kde si kávu „kupujete“ vykonáním dobrého skutku. Nezůstali ovšem pouze u malých dobrých skutků a pustili se do projektu nevídaných rozměrů. Michaela získala inspiraci v zahraničí a přišla s nápadem záchrany nespotřebovaných kvalitních porcí jídla, které by jinak skončilo v koši.

nesnezeno.cz

 

Když prozkoumáte jejich stránky nesnezeno.cz, zjistíte, že je to jeden z nejlepších nápadů, o kterém jste kdy slyšeli. Dává totiž smysl – pro všechny! Pro přírodu, restaurační zařízení, bistra, kavárny i pro nás, spotřebitele, kteří máme šanci ulovit skvělé jídlo za zlomek ceny.

 

Jak jsem se mohla dozvědět z různých článků, tenhle skvělý nápad záchrany jídla jste dalo by se říct obkoukala ve Francii. Váhala jste, zda projekt rozjet u nás, nebo jste začala okamžitě jednat?

Myšlenka neplýtvání kvalitními potravinami mě oslovila okamžitě. Neváhala jsem, spíše promýšlela kroky, jak koncept ověřit na českém trhu. V počátku jsme neměli finance na investování do vývoje aplikace, proto jsme založili facebookovou stránku, na které se neprodané porce nabízely pomocí příspěvků a lidé si je rezervovali pomocí komentářů.

 

 

Projekt získává na oblibě ohromnou rychlostí, na vašem facebooku je už více než 17.000 fanoušků a mobilní aplikaci nesnězena si stáhlo víc než 18.000 lidí. Zapojená je už více než stovka podniků...

Jak jste spokojení s vývojem projektu? Předpokládám, že cílem je dostat povědomí a zapojit podniky i z menších měst, je to tak?

Malá iniciativa se nám před očima mění v projekt, do kterého je zapojeno téměř dvacet tisíc lidí. Za půl roku jsme zachránili osm tisíc porcí kvalitního neprodaného jídla, které by jinak skončilo v koši. Připojují se k nám lidé, jež mají chuť nám pomoci a rozšířit projekt i do svých měst. Z toho máme velkou radost a těšíme se, odkud přijdou nové podněty k zapojení do projektu, jak ze strany uživatelů, tak podniků. Tedy i z menších měst :)

 

 

Kdo všechno se může zapojit a jak například čtenáři můžou pomoct?

My začali jednoduše. V bistru, které máme rádi, jsme se zeptali, zda jim zůstávají neprodaná jídla. Přátelsky jsme vysvětlili nápad, který jsme měli - před zavírací dobou se tyto porce můžou nabídnout s minimálně 30% slevou na Nesnězeno, kde je nyní komunita 20 tisíc lidí, kteří mají chuť tato jídla zachraňovat. Pokud vám tedy myšlenka dává smysl, zapojit se může opravdu kdokoli jednoduchou zmínkou v podniku nebo například mezi přáteli. Hledáme totiž jak nové podniky, tak záchranáře.

 

 

Zatím se soustředíte na hotové pokrmy, které se v podnicích nespotřebují, ale přes váš facebook nebo aplikaci nachází za pár korun své majitele. Spousta jídla - potravin - se ale vyhazuje především v obřích řetězcích a supermarketech, je ve vaší vizi do budoucna i tento směr záchrany potravin?

V první fázi nám dávalo smysl si projekt ověřit na drobných podnicích a restauracích, nyní začínáme spolupracovat s většími sítěmi provozoven. Markety a například i hotely nás čekají v dalších krocích.

 

 

Z čeho máte právě teď největší radost?

Nyní je projekt úspěšně spuštěný v Brně, Praze, Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích a mám velkou radost z toho, že díky tomuto článku a jeho čtenářům možná brzy budeme moci zachraňovat skvělá jídla i v Jihlavě. :)

 

 

Děkujeme tímto Nesnězenu za odpovědi, za to, že mají chuť a touhu něco změnit a hlavně za to, že už mění naší společnost a její vnímání.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

magazín Gleid

tým redaktorů a bloggerů

Smyslem a podstatou online magazínu Gleid je poskytování věrohodných informací a rad zejména z oblastí krásy, zdraví, lifestylu a jídla. Síla je v týmu tvořeném odborníky, ale i blogery. Současně se zabýváme tématy, které mohou našim čtenářům pomoci k získání odpovědí na dílčí otázky běžného života.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

V ledu je skvělé dát si tzv. "Den tekutin" a ulevit tak svému tělu, pročisti ho a nechat chvilku odpočinout. Jak na to podle praktické ayurvédy radí naše redaktorka Iva Georgievová. 

22.1.2019
Hodnocení:

Pojďte si se mnou uvařit nádherné oranžové noky z dýně, které plavou v krémové omáčce se špenátem. Voňavý oběd, který vás zahřeje i na duši.

8.6.2020
Hodnocení:

Ať už vejdete do zeleniny, potravin nebo supermarketu, snad všude v tuto chvíli najdete chřest. Ten je bohatý na vitamín C, ale i draslík a celkově působí jako přírodní antioxidant. Výborně nám pomáhá pročistit klouby a odplavit škodliviny, snižuje tuky a napomáhá snížit cukr v těle.

Proto doporučuji využít nabídky a něco dobrého si z chřestu připravit.

20.5.2019
Hodnocení:
Máme pro vás inspiraci receptů na celý červen z publikace Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu od Ivy Georgievové.
12.6.2018
Hodnocení: