Ayurvédské sezónní recepty - dýně a švestky v hlavní roli

Tradiční recepty z praktické Ayurvédy od Ive Georgievové. Jak jinak než ze sezónní zeleniny a ovoce, které v kombinaci s ostatními potravinami vytvoří lahodný a podpůrný pokrm pro náš organismus.

Obrázek: 5809f6803d406f15280a9ae81f4c21fc6d48bc94
Zdroj: pixabay.com

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

Dýně hokaido - zejména v zimě je pro nás velkým pokladem. Podporuje správnou činnost ledvin a močového systému. Je zdrojem mnoha živin, v zimě velmi oceníme zejména betakaroteny a kyselinu listovou. Dodává vlákninu a odvodňuje. Velmi dobře se hodí do očistných diet.

Masala s dýní hokaido

(recept je asi na 4 porce)

  • 1 dýně hokaido,
  • 1 mrkev,
  • 1 petržel,
  • 1/2 brokolice,
  • ghí,
  • koření Garam masala,
  • plátek čerstvého zázvoru,
  • jemné kari,
  • sůl,
  • kokosové mléko,
  • tymián.

Zeleninu nakrájíme a restujeme na ghí, přidáme ostatní ingredience kromě kokosového mléka (to přidáváme až ke konci vaření) a pomalu dusíme, dle potřeby přiléváme vodu. Až je hmota kompaktní (připomíná kaši), přidáme pár lžic kvalitního kokosového mléka (kdo nemá rád, může dát zakysanou smetanu) a ještě chvilku vaříme. Jako příloha se hodí basmati rýže.

Červená čočka se zelím a dýní

(recept je asi na 4 porce)

  • 1 sáček loupané červené čočky,
  • 1 hrnek basmati rýže,
  • ghí,
  • plátek čerstvého zázvoru,
  • kumín,
  • koriandr,
  • sůl,
  • kurkuma,
  • tymián a bazalka,
  • 1/3 hlávky zelí,
  • 1/3 dýně hokaido.

Rýži dobře propláchneme a s dvojnásobným množstvím vody a trochou soli dáme vařit. Chvilku povaříme (asi 5-10 minut), vypneme a necháme dojít. Na ghí dáme osmahnout koření (zázvor, koriandr, kurkuma), přidáme nakrájenou dýní a nakrájené zelí. Chvilku restujeme, zalijeme vodou, přidáme propláchnutou čočku, osolíme a vaříme. Tato směs má být mírně tekutá. Před koncem vaření přidáme nasekané zelené koření. 

Rychlá dýňová polévka

Dýni nakrájíme a dáme vařit s basmati rýží. Přidáme ochucovadlo bez glutamanu sodného, tymián. Po uvaření rozmixujeme do hustší konzistence. Pokud máte rádi, můžete přidat do talíře dýňový olej nebo trošku kokosového mléka.

Mísu s polévkou můžeme dozdobit dýňovým květem - pokud ho máme na zahrádce a v září z něho již nová dýně nevyroste.

Švestkové knedlíky jinak

(množství je asi na 3 porce)

  • 12-15 kusů švestek (dle velikosti a vaší chutě),
  • 1 lžíce ghí,
  • 1 lžíce tř. cukru,
  • skořice,
  • ½ až 2/3 hrnku vody,
  • 1 hrnek pohankové krupice.

Švestky nakrájíme na jemno a dáme s cukrem, ghí, skořicí a vodou vařit. Jakmile jsou měkké, přidáme pohankovou krupici a pomalu mícháme až je krupice uvařená. Odstavíme a necháme dojít, měli bychom mít hmotu podobající se tužší kaši.

Z mírně vychladlého tvoříme knedlíky nebo škubánky. Podáváme s tvarohem, cukrem a ghí. Lze je také opéct na ghí. Jedná se o lahodné, ale syté jídlo, které se hodí do očistných diet. Je velmi dobré na podporu celkového zdraví.

Švestky - co jsem o švestkách nevěděla je, že pomáhají při hubnutí. Ve střevech vážou nadbytečné tukové látky a odvodňují. Pomáhají při dně i revmatismu. Ve švestkách je vyšší zastoupení vitamínů skupiny B (dobré nervy, odolnost proti stresu, vitalita).

Malý ayurvédský bonus na závěr

Nadměrné noční pocení v tomto období:

Může se jednat o zvýšený oheň v těle (důsledek přílišné aktivity a to i mentální, nebo častější pobyt v horkém prostředí, či celkově dle svého typu inklinujeme k horkosti). Také se často u žen po padesátce může projevit hormonální nerovnováha, která někdy překvapí i okolo 60. Noční pocení může být také někdy důsledek zahřívajících pročišťujících čajů (skořice, zázvor), nebo ve větší míře užívaného česneku, bobkového listu, či pepře.

Na snížení horkosti můžete zkusit čaj z červeného jetele, který pomáhá snížit jak ekzémy, tak i vnitřní horkost a je i jednou z možností, pokud žena trpí na návaly při přechodu. Lze použít jak čaj, tak i různé tinktury či jiné přírodní preparáty, kde základem je právě červený jetel.

Výborným pomocníkem je i potírání kůže kvalitním kokosovým olejem - ideálně „Raw panenský kokosový olej“ (= šetrnější výroba, bez chemických úprav, parfemace a bělení). Kokosový olej zchlazuje a to i tak, že okamžitě pomůže i při spáleninách, je antiseptický a antibakteriální. Hodí se i ve chvíli, kdy se nám více potí nohy.

Další možností jak si pomoci je úprava stravy a pitného režimu. Nevhodná jsou ostrá a příliš kyselá jídla, je dobré si dát pozor na ostré koření, ale i zeleninu. Vyplatí se omezit solení a pojídání příliš těžkých jídel. Co se týká pití, je potřeba omezit alkohol a kávu. Někdy i zahřívací čaje (např. se skořicí, nebo zázvorem, či s bobkovým listem).

Velmi dobře působí vhodný pohyb - procházka na čerstvém vzduchu nebo i jóga, či Tajči.

Reklama

Podobné články

Obrázek: f0c6f8fa4d5e9bafc5ff79b784596f05aba555b2
Obrázek: 48448c9f374717274f2c06010c0f7571719c920f
Obrázek: 7307d996c0d7ba16f2d8ae7e1a865065e0cdb8a1
Obrázek: 401067e7c9629db35d48bfe23b35327808bc844c
Obrázek: eeeb4fcb7fe06c3d7490b4906a6c151b21cf92ee