Gleidshop
Hlavní baner

Ayurvédské sezónní recepty - dýně a švestky v hlavní roli

Tradiční recepty z praktické Ayurvédy od Ive Georgievové. Jak jinak než ze sezónní zeleniny a ovoce, které v kombinaci s ostatními potravinami vytvoří lahodný a podpůrný pokrm pro náš organismus.  

pixabay.com

 

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Dýně hokaido - zejména v zimě je pro nás velkým pokladem. Podporuje správnou činnost ledvin a močového systému. Je zdrojem mnoha živin, v zimě velmi oceníme zejména betakaroteny a kyselinu listovou. Dodává vlákninu a odvodňuje. Velmi dobře se hodí do očistných diet.

 

Masala s dýní hokaido

(recept je asi na 4 porce)

  • 1 dýně hokaido,
  • 1 mrkev,
  • 1 petržel,
  • 1/2 brokolice,
  • ghí,
  • koření Garam masala,
  • plátek čerstvého zázvoru,
  • jemné kari,
  • sůl,
  • kokosové mléko,
  • tymián.

 

Zeleninu nakrájíme a restujeme na ghí, přidáme ostatní ingredience kromě kokosového mléka (to přidáváme až ke konci vaření) a pomalu dusíme, dle potřeby přiléváme vodu. Až je hmota kompaktní (připomíná kaši), přidáme pár lžic kvalitního kokosového mléka (kdo nemá rád, může dát zakysanou smetanu) a ještě chvilku vaříme. Jako příloha se hodí basmati rýže.

 

 

Červená čočka se zelím a dýní

(recept je asi na 4 porce)

  • 1 sáček loupané červené čočky,
  • 1 hrnek basmati rýže,
  • ghí,
  • plátek čerstvého zázvoru,
  • kumín,
  • koriandr,
  • sůl,
  • kurkuma,
  • tymián a bazalka,
  • 1/3 hlávky zelí,
  • 1/3 dýně hokaido.

 

Rýži dobře propláchneme a s dvojnásobným množstvím vody a trochou soli dáme vařit. Chvilku povaříme (asi 5-10 minut), vypneme a necháme dojít. Na ghí dáme osmahnout koření (zázvor, koriandr, kurkuma), přidáme nakrájenou dýní a nakrájené zelí. Chvilku restujeme, zalijeme vodou, přidáme propláchnutou čočku, osolíme a vaříme. Tato směs má být mírně tekutá. Před koncem vaření přidáme nasekané zelené koření. 

 

 

Rychlá dýňová polévka

Dýni nakrájíme a dáme vařit s basmati rýží. Přidáme ochucovadlo bez glutamanu sodného, tymián. Po uvaření rozmixujeme do hustší konzistence. Pokud máte rádi, můžete přidat do talíře dýňový olej nebo trošku kokosového mléka.

Mísu s polévkou můžeme dozdobit dýňovým květem - pokud ho máme na zahrádce a v září z něho již nová dýně nevyroste.

 

 

Švestkové knedlíky jinak

(množství je asi na 3 porce)

  • 12-15 kusů švestek (dle velikosti a vaší chutě),
  • 1 lžíce ghí,
  • 1 lžíce tř. cukru,
  • skořice,
  • ½ až 2/3 hrnku vody,
  • 1 hrnek pohankové krupice.

 

Švestky nakrájíme na jemno a dáme s cukrem, ghí, skořicí a vodou vařit. Jakmile jsou měkké, přidáme pohankovou krupici a pomalu mícháme až je krupice uvařená. Odstavíme a necháme dojít, měli bychom mít hmotu podobající se tužší kaši.

Z mírně vychladlého tvoříme knedlíky nebo škubánky. Podáváme s tvarohem, cukrem a ghí. Lze je také opéct na ghí. Jedná se o lahodné, ale syté jídlo, které se hodí do očistných diet. Je velmi dobré na podporu celkového zdraví.

 

Švestky - co jsem o švestkách nevěděla je, že pomáhají při hubnutí. Ve střevech vážou nadbytečné tukové látky a odvodňují. Pomáhají při dně i revmatismu. Ve švestkách je vyšší zastoupení vitamínů skupiny B (dobré nervy, odolnost proti stresu, vitalita).

 

Malý ayurvédský bonus na závěr

Nadměrné noční pocení v tomto období:

Může se jednat o zvýšený oheň v těle (důsledek přílišné aktivity a to i mentální, nebo častější pobyt v horkém prostředí, či celkově dle svého typu inklinujeme k horkosti). Také se často u žen po padesátce může projevit hormonální nerovnováha, která někdy překvapí i okolo 60. Noční pocení může být také někdy důsledek zahřívajících pročišťujících čajů (skořice, zázvor), nebo ve větší míře užívaného česneku, bobkového listu, či pepře.

 

Na snížení horkosti můžete zkusit čaj z červeného jetele, který pomáhá snížit jak ekzémy, tak i vnitřní horkost a je i jednou z možností, pokud žena trpí na návaly při přechodu. Lze použít jak čaj, tak i různé tinktury či jiné přírodní preparáty, kde základem je právě červený jetel.

Výborným pomocníkem je i potírání kůže kvalitním kokosovým olejem - ideálně „Raw panenský kokosový olej“ (= šetrnější výroba, bez chemických úprav, parfemace a bělení). Kokosový olej zchlazuje a to i tak, že okamžitě pomůže i při spáleninách, je antiseptický a antibakteriální. Hodí se i ve chvíli, kdy se nám více potí nohy.

 

Další možností jak si pomoci je úprava stravy a pitného režimu. Nevhodná jsou ostrá a příliš kyselá jídla, je dobré si dát pozor na ostré koření, ale i zeleninu. Vyplatí se omezit solení a pojídání příliš těžkých jídel. Co se týká pití, je potřeba omezit alkohol a kávu. Někdy i zahřívací čaje (např. se skořicí, nebo zázvorem, či s bobkovým listem).

Velmi dobře působí vhodný pohyb - procházka na čerstvém vzduchu nebo i jóga, či Tajči.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Odlehčené ayurvédské recepty na období Velikonoc od naší redaktorky Ivy Georgievové.

17.4.2019
Hodnocení:

Ani vánoční ubrus na stole nám nemůže zabránit zavzpomínat na léto. I když v zimě nejčastěji sahám po horkých polévkách a jiných hřejivých "comfort foods", někdy dostanu chuť na něco lehčího, čerstvého a křupavého. Přes týden vařím jídla, která lze v práci ohřát druhý den, o víkendu potom nejčastěji zkouším taková, která je nutné jíst hned po připravení. A pokud máte doma masožrouta (jako já), můžete jednoduše vyměnit tofu za kousky kuřecího masa.

23.11.2018
Hodnocení:
V poslední době je více doporučován pařený chléb než pečený, zejména pro lidi s potížemi trávicího ústrojí. Pařený chléb je stravitelnější a šetrnější zejména pro stěny tlustého střeva.
26.7.2016
Hodnocení:
Podzim se blíží a opět sklízíme dýně různých barev a tvarů. Vyzkoušejte polévku z dýně Hakkaido.
20.9.2016
Hodnocení: