Letos jsem vyzkoušela jahodový sirup, je skvělý a dlouho u nás nevydrží. Tak jestli máte dlouho plodící jahody a už nevíte co s úrodou, tak nezapomeňte na sirup. V zimě se bude hodit.
Tradiční recepty z praktické Ayurvédy od Ive Georgievové. Jak jinak než ze sezónní zeleniny a ovoce, které v kombinaci s ostatními potravinami vytvoří lahodný a podpůrný pokrm pro náš organismus.
Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.
Dýně hokaido - zejména v zimě je pro nás velkým pokladem. Podporuje správnou činnost ledvin a močového systému. Je zdrojem mnoha živin, v zimě velmi oceníme zejména betakaroteny a kyselinu listovou. Dodává vlákninu a odvodňuje. Velmi dobře se hodí do očistných diet.
(recept je asi na 4 porce)
Zeleninu nakrájíme a restujeme na ghí, přidáme ostatní ingredience kromě kokosového mléka (to přidáváme až ke konci vaření) a pomalu dusíme, dle potřeby přiléváme vodu. Až je hmota kompaktní (připomíná kaši), přidáme pár lžic kvalitního kokosového mléka (kdo nemá rád, může dát zakysanou smetanu) a ještě chvilku vaříme. Jako příloha se hodí basmati rýže.
(recept je asi na 4 porce)
Rýži dobře propláchneme a s dvojnásobným množstvím vody a trochou soli dáme vařit. Chvilku povaříme (asi 5-10 minut), vypneme a necháme dojít. Na ghí dáme osmahnout koření (zázvor, koriandr, kurkuma), přidáme nakrájenou dýní a nakrájené zelí. Chvilku restujeme, zalijeme vodou, přidáme propláchnutou čočku, osolíme a vaříme. Tato směs má být mírně tekutá. Před koncem vaření přidáme nasekané zelené koření.
Dýni nakrájíme a dáme vařit s basmati rýží. Přidáme ochucovadlo bez glutamanu sodného, tymián. Po uvaření rozmixujeme do hustší konzistence. Pokud máte rádi, můžete přidat do talíře dýňový olej nebo trošku kokosového mléka.
Mísu s polévkou můžeme dozdobit dýňovým květem - pokud ho máme na zahrádce a v září z něho již nová dýně nevyroste.
(množství je asi na 3 porce)
Švestky nakrájíme na jemno a dáme s cukrem, ghí, skořicí a vodou vařit. Jakmile jsou měkké, přidáme pohankovou krupici a pomalu mícháme až je krupice uvařená. Odstavíme a necháme dojít, měli bychom mít hmotu podobající se tužší kaši.
Z mírně vychladlého tvoříme knedlíky nebo škubánky. Podáváme s tvarohem, cukrem a ghí. Lze je také opéct na ghí. Jedná se o lahodné, ale syté jídlo, které se hodí do očistných diet. Je velmi dobré na podporu celkového zdraví.
Švestky - co jsem o švestkách nevěděla je, že pomáhají při hubnutí. Ve střevech vážou nadbytečné tukové látky a odvodňují. Pomáhají při dně i revmatismu. Ve švestkách je vyšší zastoupení vitamínů skupiny B (dobré nervy, odolnost proti stresu, vitalita).
Nadměrné noční pocení v tomto období:
Může se jednat o zvýšený oheň v těle (důsledek přílišné aktivity a to i mentální, nebo častější pobyt v horkém prostředí, či celkově dle svého typu inklinujeme k horkosti). Také se často u žen po padesátce může projevit hormonální nerovnováha, která někdy překvapí i okolo 60. Noční pocení může být také někdy důsledek zahřívajících pročišťujících čajů (skořice, zázvor), nebo ve větší míře užívaného česneku, bobkového listu, či pepře.
Na snížení horkosti můžete zkusit čaj z červeného jetele, který pomáhá snížit jak ekzémy, tak i vnitřní horkost a je i jednou z možností, pokud žena trpí na návaly při přechodu. Lze použít jak čaj, tak i různé tinktury či jiné přírodní preparáty, kde základem je právě červený jetel.
Výborným pomocníkem je i potírání kůže kvalitním kokosovým olejem - ideálně „Raw panenský kokosový olej“ (= šetrnější výroba, bez chemických úprav, parfemace a bělení). Kokosový olej zchlazuje a to i tak, že okamžitě pomůže i při spáleninách, je antiseptický a antibakteriální. Hodí se i ve chvíli, kdy se nám více potí nohy.
Další možností jak si pomoci je úprava stravy a pitného režimu. Nevhodná jsou ostrá a příliš kyselá jídla, je dobré si dát pozor na ostré koření, ale i zeleninu. Vyplatí se omezit solení a pojídání příliš těžkých jídel. Co se týká pití, je potřeba omezit alkohol a kávu. Někdy i zahřívací čaje (např. se skořicí, nebo zázvorem, či s bobkovým listem).
Velmi dobře působí vhodný pohyb - procházka na čerstvém vzduchu nebo i jóga, či Tajči.
![]() |
Ivana GeorgievováAyurvéda a zdravé stravováníIva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích. Profil |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Letos jsem vyzkoušela jahodový sirup, je skvělý a dlouho u nás nevydrží. Tak jestli máte dlouho plodící jahody a už nevíte co s úrodou, tak nezapomeňte na sirup. V zimě se bude hodit.
Už vám dochází inspirace a nevíte, co vařit dobrého? Iva Georgievová připravila sérii adventních receptů podle praktické ayurvédy, které nejen dobře chutnají, ale jsou i prospěšné pro naše tělo.
Šťavnaté voňavé jahody schované v tenkém těstě. Díky tomuto jídlu si vzpomeneme na dětství. Je báječné, že si také s jejich pomocí můžeme prodloužit léto. Vlastně proč nemít prázdniny celých dvanáct měsíců?
Odlehčené ayurvédské recepty na období Velikonoc od naší redaktorky Ivy Georgievové.