Dvě lehké a rychlé dobroty z čerstvého baby špenátu

Rádi byste vyzkoušeli nějaký pokrm s listovým špenátem v hlavní roli, ale nevíte, jak ho zpracovat? Vyzkoušejte moje dva oblíbené a na přípravu velmi snadné vegetariánské recepty z této vitamíny nabité suroviny, která prospěje vašemu zdraví a navíc polichotí i vašim chuťovým buňkám!

Obrázek: bd688db51f67404488d0628429d5e5c1a2903fbc
Zdroj: Barbora Nehybová

Špenátové pesto 

Bazalkové pesto je sice ustálenou bezkonkurenční klasikou, jenže taková čerstvá a voňavá bazalka se v zimě jen tak snadno sehnat nedá. Tak proč ji nenahradit jinou chuťově taktéž výraznou surovinou jako je listový špenát? Připravte si domácí špenátové pesto, které se skvěle hodí na kousek křupavé bagety či k těstovinám. Jak na něj? 

Ingredience: 

  • cca 250 g čerstvého špenátu 
  • 150 ml kvalitního olivového oleje 
  • menší miska piniových oříšků / nesolených arašídů / mandlí
  • slunečnicová semínka
  • šťáva z půlky citronu 
  • 1 stroužek česneku 
  • parmazán 
  • sůl a pepř na dochucení 

Přestože ve většině obchodů najdete balení již předem umytého špenátu, doma ho raději ještě jednou velmi důkladně očistěte pod tekoucí vodou. Jakmile se špenátové listy usuší, vhoďte je do mixéru (pokud máte doma mramorový hmoždíř, pak ho rozhodně využijte místo mixéru a utřete v něm všechny suroviny pěkně dohladka). Následně přidejte misku piniových oříšků/mandlí/nesolených arašídů, hrst slunečnicových semínek, menší misku nastrouhaného parmazánu, jeden stroužek prolisovaného česneku a šťávu z půlky citronu. 

Při přípravě jakéhokoliv pesta vždy dbejte na kvalitu olivového oleje! Co se týče množství oleje, záleží jen na vás, jak máte pesto raději. Čím více zakápnete, tím bude samozřejmě tekutější. Vše umixujte dohladka a nakonec už jen dochuťte solí a pepřem. 

Salát z čerstvého špenátu s ananasem a cizrnou

Tento chuťově velmi zajímavý salát z čerstvého špenátu vás rozhodně probere z takové té utahané zimní nálady! Salát by vás navíc měl dobře zasytit díky obsahu cizrny, známé také jako římský hrách, velmi bohaté na bílkoviny. 

 

Ingredience:

  • 200g listů čerstvého špenátu 
  • cca 200g cizrny
  • 1/4 ananasu 
  • sýr feta 
  • 1/2 citron 
  • ocet Balsamico 
  • med

Stejně jako u přípravy pesta i tentokrát nejdříve pořádně omyjte listy špenátu a nechte odkapat vodu na utěrku. Mezitím si uřízněte tak čtvrtinu ananasu a pokrájejte ho na menší kostičky. Sýr feta rovněž nakrájejte na menší kousky. Pokrájené ingredience společně s propláchnutými špenátovými listy a uvařenou cizrnou (cizrnu lze koupit i již připravenou ve slaném nálevu, před použitím pouze opláchněte) vhoďte do mísy. 

Nakonec si přichystejte zálivku do salátu. V hrnečku rozmíchejte jednu polévkovou lžíci medu společně se dvěma lžícemi octa Balsamico a šťávou z půlky citronu. Hotovou zálivkou přelijte salát a můžete servírovat! 

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: b4b3c1edf8937b9e3abab6bfe6fe1c7000ca1de8
Obrázek: 67f1e90d3b80477c52aec49999218b2f40c408c6
Obrázek: 918c95db9c0bd2b0bd08f44436f8710ce13db629
Obrázek: 794e566b62806b7fb71592d787993942adecbba6
Obrázek: e42b1fe6399bc24ee28dcbec74c5029bce265a28