Gleidshop
Hlavní baner

Nebezpečné látky v zubních pastách, kterým je dobré se vyhnout

Leckde se diskutuje o fluoridech, jež jsou obsažené ve většině zubních past. V článku se proto zaměřím na tuto přísadu a její rizika. Uvedu zde ale i další možné chemické škodliviny, jež bývají v běžně prodávaných zubních pastách.

pixabay.com

 

Málokdo z moderních lidí se obejde bez zubní pasty. A přitom její správný výběr není v dnešní době nijak jednoduchý. Zdánlivě bohatá nabídka je iluzorní. Zkuste se třeba v samoobsluze podívat na složení různých zubních past. Nepůjde-li o certifikovanou přírodní kosmetiku nebo bioprodukt, naleznete na etiketách většiny zubních past dlouhé soupisy chemických názvů. Pravděpodobně budou též obsahovat buď metyl-, etyl-, butyl- či propylparaben, případně několik z nich najednou. Je až s podivem, že parabeny, jejichž škodlivé účinky jsme popisovali již v článku „Nejjedovatější látky v kosmetice...“,  se přidávají do produktu denní potřeby, který se každodenně dává do úst.

 

Kromě konzervantů zubní pasty často obsahují i další rizikové ingredience – od umělých sladidel a barviv, nevhodných tenzidů až po sloučeniny fluoru. Na fortifikaci zubních past fluorem jsou zcela protichůdné názory. Fluorid zřejmě budou hájit mnozí stomatologové a ti, kdo jim uvěří. Odpůrci fluoridu naopak tvrdí, že jde o zjevný jed, jenž může způsobit otravu. Kromě toho byly též potvrzeny neurotoxické účinky fluoridů. Proto bychom u nich měli být velmi opatrní.

 

 

Děti a fluorid

To platí především u dětí, jež mohou spolknout více pasty, než teoreticky očekávají výrobci. Důležité je proto v prvé řadě dávkování fluoridu. Experti tvrdí, že maximální dávka fluoridu v zubní pastě pro děti má být 500 ppm, avšak ještě bezpečnější dávka je 250 ppm. Nicméně zcela bez rizika je jen pasta bez fluoridu. U malých dětí totiž nevíme, kolik zubní pasty spolkne. Pokud je sladká a navoněná, může jim dokonce chutnat. Výzkumy dokazují, že děti do šesti let většinu zubní pasty snědí, takže skončí v žaludku a nevstřebává se tudíž jen přes dásně, jak tomu bývá u dospělých. Proto je ještě přijatelná dávka fluoridu v zubní pastě u dětí jen těžko stanovitelná. Kromě toho se fluoridem leckdy fortifikují i potraviny a voda, čímž se přijaté množství může o dost zvýšit. V důsledku toho se mohou projevit škodlivé účinky fluoridů.

 

Podívejme se ovšem i na argumenty zastánců fluoridů. Ti tvrdí, že se jedná o důležitý prvek, který má údajně (až o 30 %) omezit výskyt kazů a též má posílit zubní sklovinu. Na druhou stranu však jeho nadbytečný obsah může vést k nevratnému poškození skloviny. A i jejich příznivý vliv na zdraví zubů je s otazníkem. To může potvrdit každý, kdo v mládí třeba i užíval fluoridové tablety a zuby se mu přesto v dospělosti dost kazí.

 

 

Prvořadý pro zdraví chrup je totiž celkový životní styl - zejména to, co jíme a pijeme

A samozřejmě je nesmírně důležitá technika čištění. To vám potvrdí každý dobrý zubař - není-li ovlivněn či podplacen výrobci zubních past. Jako důkaz naprosté postradatelnosti zubních past, jakož i významu pravidelného a správného čištění, můžeme brát i nádherně bílý a zdravý chrup původních Afričanů. Ti žádné zubní pasty neužívají, ale zato si po každém jídle vyčistí zuby speciální na konci roztřepenou větévkou, jak je zřejmé například z tohoto  dokumentu.

 

Avšak nechci nikomu z lidí naší civilizace vymlouvat užívání zubní pasty, neboť může podporovat zdraví dásní a dobrý pocit v ústech. Naštěstí lze sehnat i skutečně kvalitní přírodní (bio) zubní pasty. Nebo si můžete připravit domácí prostředek na čištění zubů. Například je možné ve vodě rozpustit kvalitní kamennou (himalájskou) sůl a přidat k ní několik kapek vhodného éterického oleje atd. Někteří lidé si dokonce sami dělají zubní pastu, přičemž návody na to můžete nalézt i na internetu. Nemáte-li čas ji sami vyrábět, rozhodně se vyplatí věnovat náležitou pozornost nákupu po všech stránkách zdraví prospívající zubní pasty!

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Vít Syrový

inženýr chemie

Pan Syrový vystudoval chemii, pracoval ve Výzkumném potravinářském ústavu na oddělení výživových a aditivních látek. Postupem času přicházel na to, jaké látky se běžně používají (v potravinářství, kosmetice) zvláště ty, které mají negativní vliv na člověka. Začal se postupně od chemie odprošťovat a dávat se spíše přírodní cestou. O chemických látkách a jejich dopadech se můžete dočíst v jeho článcích nebo v mnoha publikacích, které vydal.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Období, ve kterém žijeme, dostává řadu různých označení. Jedním z nich může být i doba pilulková. Přitom příroda nabízí stejnou alternativu bez zbytečných vedlejších účinků.

5.11.2018
Hodnocení:

V dnešním článku se dozvíte, jak působí běžně užívané opalovací krémy a další ochranné prostředky proti UV záření na lidské zdraví i životní prostředí. Naleznete v něm též bezpečné přirozené prostředky, jež prospívají naší pokožce a přitom nezatěžují okolní prostředí.

2.9.2017
Hodnocení:

V letních dnech, kdy stoupá venkovní teplota se naše funkce metabolismu výrazně snižuje. Nepravidelnost ve stravování a v pitném režimu často zapříčiňuje zpomalení našeho nastartovaného metabolismu a může se nám hubnout výrazně hůře, než v jakémkoliv jiném ročním období. Jak v létě správně jíst, na co se zaměřit, abyste v létě podpořili svou cestu za krásným a sexy tělem a váš metabolismus pracoval na 100%?

17.7.2021
Hodnocení:

Zhubnout nebo si svou sympatickou váhu udržet - cíl nejedné ženy, která se chce dobře cítit ve svém těle i v ledajakém kousku oblečení (i v upnutější halence nebo bikinách). Jenže jak plán naplnit? Jednoduše - řešením je ketodieta, která je dnes odborníky velice doporučovaná. Nabízí se však otázka, z čeho se skládá a jaké potraviny mají naopak červenou.

18.6.2021
Hodnocení: