Gleidshop
Eshop

Nebezpečné látky v zubních pastách, kterým je dobré se vyhnout

Leckde se diskutuje o fluoridech, jež jsou obsažené ve většině zubních past. V článku se proto zaměřím na tuto přísadu a její rizika. Uvedu zde ale i další možné chemické škodliviny, jež bývají v běžně prodávaných zubních pastách.

pixabay.com

 

Málokdo z moderních lidí se obejde bez zubní pasty. A přitom její správný výběr není v dnešní době nijak jednoduchý. Zdánlivě bohatá nabídka je iluzorní. Zkuste se třeba v samoobsluze podívat na složení různých zubních past. Nepůjde-li o certifikovanou přírodní kosmetiku nebo bioprodukt, naleznete na etiketách většiny zubních past dlouhé soupisy chemických názvů. Pravděpodobně budou též obsahovat buď metyl-, etyl-, butyl- či propylparaben, případně několik z nich najednou. Je až s podivem, že parabeny, jejichž škodlivé účinky jsme popisovali již v článku „Nejjedovatější látky v kosmetice...“,  se přidávají do produktu denní potřeby, který se každodenně dává do úst.

 

Kromě konzervantů zubní pasty často obsahují i další rizikové ingredience – od umělých sladidel a barviv, nevhodných tenzidů až po sloučeniny fluoru. Na fortifikaci zubních past fluorem jsou zcela protichůdné názory. Fluorid zřejmě budou hájit mnozí stomatologové a ti, kdo jim uvěří. Odpůrci fluoridu naopak tvrdí, že jde o zjevný jed, jenž může způsobit otravu. Kromě toho byly též potvrzeny neurotoxické účinky fluoridů. Proto bychom u nich měli být velmi opatrní.

 

 

Děti a fluorid

To platí především u dětí, jež mohou spolknout více pasty, než teoreticky očekávají výrobci. Důležité je proto v prvé řadě dávkování fluoridu. Experti tvrdí, že maximální dávka fluoridu v zubní pastě pro děti má být 500 ppm, avšak ještě bezpečnější dávka je 250 ppm. Nicméně zcela bez rizika je jen pasta bez fluoridu. U malých dětí totiž nevíme, kolik zubní pasty spolkne. Pokud je sladká a navoněná, může jim dokonce chutnat. Výzkumy dokazují, že děti do šesti let většinu zubní pasty snědí, takže skončí v žaludku a nevstřebává se tudíž jen přes dásně, jak tomu bývá u dospělých. Proto je ještě přijatelná dávka fluoridu v zubní pastě u dětí jen těžko stanovitelná. Kromě toho se fluoridem leckdy fortifikují i potraviny a voda, čímž se přijaté množství může o dost zvýšit. V důsledku toho se mohou projevit škodlivé účinky fluoridů.

 

Podívejme se ovšem i na argumenty zastánců fluoridů. Ti tvrdí, že se jedná o důležitý prvek, který má údajně (až o 30 %) omezit výskyt kazů a též má posílit zubní sklovinu. Na druhou stranu však jeho nadbytečný obsah může vést k nevratnému poškození skloviny. A i jejich příznivý vliv na zdraví zubů je s otazníkem. To může potvrdit každý, kdo v mládí třeba i užíval fluoridové tablety a zuby se mu přesto v dospělosti dost kazí.

 

 

Prvořadý pro zdraví chrup je totiž celkový životní styl - zejména to, co jíme a pijeme

A samozřejmě je nesmírně důležitá technika čištění. To vám potvrdí každý dobrý zubař - není-li ovlivněn či podplacen výrobci zubních past. Jako důkaz naprosté postradatelnosti zubních past, jakož i významu pravidelného a správného čištění, můžeme brát i nádherně bílý a zdravý chrup původních Afričanů. Ti žádné zubní pasty neužívají, ale zato si po každém jídle vyčistí zuby speciální na konci roztřepenou větévkou, jak je zřejmé například z tohoto  dokumentu.

 

Avšak nechci nikomu z lidí naší civilizace vymlouvat užívání zubní pasty, neboť může podporovat zdraví dásní a dobrý pocit v ústech. Naštěstí lze sehnat i skutečně kvalitní přírodní (bio) zubní pasty. Nebo si můžete připravit domácí prostředek na čištění zubů. Například je možné ve vodě rozpustit kvalitní kamennou (himalájskou) sůl a přidat k ní několik kapek vhodného éterického oleje atd. Někteří lidé si dokonce sami dělají zubní pastu, přičemž návody na to můžete nalézt i na internetu. Nemáte-li čas ji sami vyrábět, rozhodně se vyplatí věnovat náležitou pozornost nákupu po všech stránkách zdraví prospívající zubní pasty!

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Vít Syrový

inženýr chemie

Pan Syrový vystudoval chemii, pracoval ve Výzkumném potravinářském ústavu na oddělení výživových a aditivních látek. Postupem času přicházel na to, jaké látky se běžně používají (v potravinářství, kosmetice) zvláště ty, které mají negativní vliv na člověka. Začal se postupně od chemie odprošťovat a dávat se spíše přírodní cestou. O chemických látkách a jejich dopadech se můžete dočíst v jeho článcích nebo v mnoha publikacích, které vydal.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Víte, že nadváha může mít několik důvodů? Jedním z nich je příliš velký příjem kalorií, hlavně v tucích a cukrech. To však můžeme upravit správnou stravou. V následujících řádkách se dozvíte, jak na to.

Vliv na nadváhu mají i další faktory. Například kdy a jak jíme, stres nebo kvalita spánku. Pokud se začnete řídit následujícími ajurvédskými zásadami, zjistíte, že se váha i celková kondice časem sama upraví.

9.9.2019
Hodnocení:

Už nesladíte kávu ani čaj? Už nepotřebujete kofolu ani malinovku na uhašení žízně v horkých letních dnech? Už jste si zvykli na přijímání většího množství bílkovin, nebo alespoň víte, kde je najdete? Už jste objevili to kouzlo endorfinů po krátké svižné procházce? A už jste si všimli, že jste si toho vlastně ani nevšimli, ale kalhoty vám začínají být najednou volnější? :)

20.8.2018
Hodnocení:

Posilování tohoto orgánu, jež dělá nás ženy ženami je velmi důležité a měla by ho pravidelně provozovat každá z nás. Ptáte se proč? Jedná se o velmi efektivní prevenci sestupu pánevních orgánů a stresové inkontinence.

23.11.2016
Hodnocení:

Spirulina, guarana, čerimoja, mladý ječmen, chia, chlorella, nopal, maqui, řasa kelp… superpotravina by se měla pyšnit super složením a super názvem. Možná ještě super cenou a super nedostupností. Ale to pouze v případě, že hledáme tyhle zázračné potraviny mnohem dál, než bychom měli a přehlížíme naše lokální zdroje, které jsou mnohem dostupnější (i cenově) a podobně nenahraditelné. Nenechte se zmást – já vím, že kvašené zelí není tak vznešený název jako guarana. Zelí není sice světové, ale je naše a umí podpořit náš organismus. Vezmeme si to popořadě a hezky česky.

22.8.2019
Hodnocení: