Pomazánka z červené řepy a jaké obsahuje živiny

V mém posledním článku jsem vám přiblížila příběh jedné ženy, která se rozhodla udělat něco se svou postavou a celkově životním stylem. Slíbila jsem vám, že se s vámi podělím o některé její recepty, a tak tu máte první. Pojďme si "ukuchtit" pomazánku z červené řepy! Také se dozvíte, proč je vhodné červenou řepu zařadit do svého jídelníčku.

Obrázek: 9f87fdb120d8015e4116bf5a0e3e550d73c36097
Zdroj: pixabay.com

Jak připravit pomazánku z červené řepy?
 

Budeme potřebovat:

  • 1 vařenou, středně velkou řepu,
  • 2 malé balení Lučiny,
  • 1/2 kelímku zakysané smetany,
  • šťávu z půlky citronu,
  • 1 stroužek česneku,
  • sůl,
  • pepř.

Co s ingrediencemi?

Řepu nastrouháme, smícháme s Lučinou, zakysanou smetanou a česnekem, směs osolíme a opepříme. Pomazánku namažeme na celozrnné toasty a ozdobíme petrželkou a zeleninou dle chuti.

K čemu je červená řepa dobrá?

Červená řepa je bohatá na spoustu užitečných látek. Mezi nimi vede kyselina listová. Pro náš organismus je to hotový zázrak, stará se totiž o růst a dělení červených krvinek, chrání před arteriosklerózou a u žen snižuje riziko potratů a předčasných porodů. Kyselina listová je rozpustná ve vodě a málo odolná proti kyslíku, světlu a teplotě, takže pokud plodiny, které ji obsahují, dlouho vaříme nebo pečeme, tato látka se rychle ztrácí. Řepa obsahuje pektin, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organismu.


Díky vysokému obsahu draslíku a hořčíku je vhodná při nemocích srdce a krevního oběhu. Draslík upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a zlepšuje činnost nervové soustavy. Řepa má vysoký obsah železa a mědi, je tedy velmi prospěšná pro krvetvorbu. V lidových recepturách vždy řepa patřila do povzbuzujících a očistných nápojů. Mimochodem, směs šťáv složená z řepové a zeleninové šťávy celeru, petržele a mrkve bývala označována jako bylinná krev.


Díky komplexu minerálů (jód, vanad, mangan, lithium a fluor) podporuje řepa tvorbu inzulinu a podporuje zrak. Červená řepa obsahuje látku zvanou „GABA“.  Tato látka je součástí mozku. Organismus ji umí vytvořit sám a používá ji jako tlumivý neurotransmiter. Jinými slovy, když toho máte "plné kecky", právě GABA v mozku působí jako tlumič emocí. A teď ještě něco pro milovníky alkoholu. Šťáva z řepy umí obnovovat tkáně poškozené dlouhodobým působením alkoholu. Jen bych to s tím alkoholem i tak raději nepřeháněla.


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 8d8da7df3e9d2daf46a588f67ce7c2a3edc17d81
Obrázek: 3a5f44c37961f7c0e95cf4bd4b6c311cd47fb4a7
Obrázek: 22b958bc354bda21fda7268d98ef172f172aee18
Obrázek: c72339fa1b87ab0552fa1942ddb6577abfeddf9c
Obrázek: f15c8cb07f32c1d14610b259a43d40f0ffcd6869