Neúmyslné chyby ve výživě – netýkají se i vás?

Blanka se do toho od ledna konečně opravdu opřela. Už skoro dva měsíce se jí daří dodržovat rozumnou stravu, přestala ponocovat, a dokonce zařadila k pravidelným procházkám 2x týdně hodinu pilates s kamarádkou. Pro Blanku, věčného pecivála a milovníka pěkně od podlahy oslazené kávy a skořicových rolek, je to celkem radikální změna, která ze začátku krásně fungovala, a každý centimetr, o který v pase přišla, pro ni znamenal velkou motivaci a hnací sílu. A pak se to nějak zastavilo. Najednou žádné centimetry dolů, žádná změna v zrcadle, žádné světlo na konci tunelu.

Obrázek: a291ee69f2ad1ae3328fd29083c2e14e44588cc1
Zdroj: pixabay.com

Blanka totiž udělala radikální změnu – přestala si kupovat skořicové rolky po čtyřech a tři lžičky cukru v kávě zredukovala na půl lžičky medu. Už si v jídelně neobjednává tolik oblíbené knedlíky každý den, ale volí lehčí varianty s masem a přílohou v podobě brambor nebo rýže. Snídaně si připravuje vlastní, takže už nemá potřebu zaskočit si každý den do firemní kantýny pro dva tvarohové šátečky, po kterých ji za hodinu honí mlsná (kterou zaháněla oblíbenými rolkami, protože Blanka byla vždy připravena).


Tahle změna samozřejmě zafungovala. Ale tělo se hrozně rádo přizpůsobuje. Ačkoli má teď Blanka dojem, že jí 100 % správně, nejspíš nevidí kámen úrazu v některých potravinách či nápojích, které konzumuje v dobré víře, že pro své tělo dělá to nejlepší… Je také docela možné, že se něco podobného týká i vás. Takže, kde může být ta chyba?

Takové kapučíno se nasčítá

Káva je super věc. Je plná antioxidantů, pomáhá vám rozběhnout línější metabolismus a funguje jako prevence některých onemocnění. Ale - je káva a "káva". Pokud si dáváte s oblibou velké karamelové latté s jedním cukříkem (a vlastně ne jedno, ale čtyři), pak se vám celkový denní příjem kalorií může zvednout o pěkných pár čísel. A taková káva pak energeticky může vydat klidně za půlku tabulky čokolády.
 

Neříkám, že byste teď měli přestat pít kávu. Jen je třeba si uvědomit, že kalorie, které pijeme, jsou také kalorie. Pokud si dáváme kávu půl napůl s mlékem a doslazujeme ji, k snídani si neodpustíme skleničku džusu, večer dvojku červeného a sem tam půllitr vychlazené Kofoly, pak musíme počítat s tím, že jsme si dost možná „vypili“ svůj denní kalorický příjem (nebo jeho značnou část), ani o tom nevíme.


A naše tělo zrovna z takových tekutin využije pramálo. Dost z toho pošle rovnou do tukových zásob. Co kdyby, že jo. Nejsnazší řešení? Nepijte své kalorie. Pijte vodu, neslazené čaje, kávu černou - bez mléka a cukru (popř. s trochou mléka, ale přemýšlejte, kolik ho tak za den vypijete), zapomeňte na džusy (dejte si raději celý pomeranč), na slazené limonády. Neznamená to, že už si nemůžete dát cappuccino, ani dvojku vína.


Jen se zamyslete nad tím, zda kaloricky náročné nápoje nepijete několikrát denně a jestli to nemůže být důvod, proč se vám nedaří zredukovat nějaký ten tuk na břiše, ačkoliv si jinak stravu hlídáte. Možná za chvíli zjistíte, že méně džusíků bude ve výsledku znamenat i méně tuku na vašem těle.

Smoothie je zrádné

Ve spojitosti s tím si dovolím ještě krátký odstaveček o ovocných smoothies. Člověk si říká, kolik vitaminů do sebe dostane, že? A ani mu pak vlastně nevadí, že za jednu takovou "trojku" někde zaplatí tolik, co za oběd v restauraci.

Abychom dostali rozumné množství smoothie, musíme odšťavnit mnohem více ovoce, než bychom doopravdy byli schopni na posezení sníst. Představte si, že si připravíte smoothie ze tří jablek, dvou pomerančů a banánu. Vypijete to v pohodě, že? Ale nakrájet si to samé množství k odpolední sváče? To by vás nikdy nenapadlo.

Odšťavněním přijdeme o důležitou vlákninu. Ano, vitamíny nám zbydou, ale jinak samý cukr, který se vám rozlije krví rychleji, než byste čekali. Žádná vláknina. Zahoďte smoothies. Prostě si dejte celé jablko, protože přijmete mnohem méně kalorií a mnohem více vlákniny.

Nenechte se oklamat fit tyčinkami a müsli

To už vám určitě někdo říkal… Teda alespoň doufám. Nicméně, opakování je matka moudrosti. Proto, prosím, bez předchozího důkladného prostudování složení levné zapékané „fit“ müsli NEKUPOVAT. Ani různé tyčinky plné ovoce za 8,90 Kč. Nebudeme to složitě rozebírat. Hlavní pointou je, že v drtivé většině z nich najdete spoustu cukru a nekvalitních olejů.

Rada č. 1 – dělejte si domácí müsli. Máte tak přehled o složení a je to levnější.

Rada č. 2 – opravdu prostudujte složení a vybírejte ty, které jsou „nejčistší“.

Ořechové máslo místo nutelly ano, ALE

Když je něco označeno jako „zdravá potravina“, v praxi to bohužel neznamená, že bychom se tím mohli cpát horem dolem. Vyměnit nutellu za ořechové máslo je určitě krok správným směrem, ale, pokud si ode dneška začne Blanka mazat každé ráno na rohlík stejné množství mandlového másla místo nutelly, nebude za 14 dní o 3 kila lehčí. Zaprvé, rohlík tukový by měla vyměnit za žitné celozrnné pečivo. Zadruhé, ačkoliv přijme mnohem více výživných látek, kalorická hodnota se vlastně nezmění. Takže tělu prospěje,  to ano, ale kalorickému deficitu už tolik ne.


Suma sumárum. Potraviny, které našemu tělu ze zdravotního hlediska prospívají, bychom měli mít ve své stravě zastoupeny nejvíce (a zbylý prostor věnovat nějakému tomu "kokínu" nebo vínu). Ale ani po zdravé potravině nezhubneme, pokud ji budeme mít v jídelníčku nadbytek. Vybíráme si potraviny, ze kterých má naše tělo (nebo v menší míře mysl) nějaký benefit. Vybíráme si množství, které našemu tělu stačí. Jak poznám, že mi to stačí? Nepřibírám, ale ani nehubnu moc rychle. Necítím se ani přejedeně, ani hladově. Je mi prostě dobře. A o tom to je.

Nejezte příliš málo

Blanka si taky v minulosti prošla touhle „dietou“. Najela na zdravý životní režim, přestala jíst pečivo, přílohy, moc tučné věci. Přestala sladit, ale vlastně i žít… Najednou nebylo z čeho. Někdy je problém v tom, že v čisté nevědomosti vyřazujeme potraviny rychlostí blesku, ale po nějaké době zjistíme, že nám toho vlastně už moc na talíři nezbylo. Většinou je to takhle. Na jedné straně je skupina, která jí hodně, na straně druhé jsou ti, co zobou z malých talířků po rajčátku. Ani jedna nehubne.


Skupina číslo jedna je jasná – přijímá moc kalorií. Skupina číslo dvě to má zapeklitější. Jejich metabolismus jede v úsporném režimu. Nespalují tak výkonně jako za normálního stavu, kdy by jejich tělo mělo dostatečné množství paliva. Náš příjem musíme optimalizovat. Pokud to sami nedokážeme, prostě se na začátek svěřme do rukou odborníka. Klidně si pár týdnů zapisujme do kalorických tabulek. Dočasně. Jen tak, abychom poznali, co naše tělo potřebuje, pokud to nejsme už schopni rozeznat sami podle svého vlastního dobrého či špatného pocitu. Není to od věci. Možná vám to ušetří spoustu času, kil a demotivace.

 

Podceňujeme bílkoviny a neznáme makroživiny

Vždyť to zas není taková chemie. Nebojte se pustit do malého samostudia. Každý v tom měl na začátku guláš. Stačí čas od času mrknout na internet nebo na tabulku nutričních hodnot, která je dnes na obalu každé potraviny. Nepotřebujete být expert, potřebujete mít malé povědomí o tom, odkud se dají brát jednotlivé složky, jako jsou bílkoviny, zdravé tuky a sacharidy.


Většina lidí to totiž neví, a pak se dost často stává, že v jejich stravě chybí důležitá složka, která může být rozhodující v jejich boji s nadváhou. Bílkoviny jsou kámoš, to už víme. Ale víme, kde je máme brát a jestli jich máme dost? Zrovna u nich je to totiž dost často boj. Přitom právě bílkoviny nám zajistí pocit nasycení a fungují jako výborná a přirozená prevence proti přejídání.


Nebojte se, není třeba, abyste byli výživoví experti. Je to vlastně jednoduché. Jezte přirozené a nezpracované potraviny, dbejte na dostatek bílkovin, pijte vodu, hýbejte se a vyhýbejte se rafinovaným cukrům, tukům, dortíkům, brambůrkám, přemíře alkoholu a sladkého pití. Snažte se dostatečně spát a každý den si najděte důvod, proč se usmát. A čtěte Gleid, protože my vám s ostatním už poradíme. :)

Reklama

Podobné články

Obrázek: 94de6a6d51e16a8c2f2ab465f2bc61caf4e2d509
Obrázek: 42a07165f3dcf4f5f99427406dc5d2b3ca344cc1
Obrázek: f8eaf363c5e722d34985113b5c2c15b68d2c8e04
Obrázek: b52981c74a8e070727c5cc9bc427fc9dc1c88c99
Obrázek: 0ccda800bdb0de64d65ab2cfce56b556bfa236f1