Zdravá pokožka je základem pro krásné vlasy

My ženy neustále řešíme kvalitu vlasů, délku, roztřepené konečky, lesk, ale pokožce hlavy nevěnujeme dostatečnou pozornost a často na ni zapomínáme. I když na ni bysme se měli soustředit nejvíce, protože tam to všechno začíná. Lupy, nadměrné maštění a svědění – to všechno má původ právě v pokožce hlavy! Někdy to klientkám pro pochopení vážnosti situace vysvětlujeme takto – pokud budete ignorovat sílící bolest hlavy a dělat, jako že se nic neděje a ve stejném tempu pokračovat v práci, dočkáte se tak velké bolesti, že už vám žádný prášek nezabere. Tedy i my doporučujeme, jakmile je něco v nepohodě, je třeba se zamyslet a věnovat pozornost příznakům. Ignorovat to, to může vést k nepříjemným výsledkům. A o to delší rekonvalescenci...

Obrázek: 28dafeaa298569527bf2af6eb18fe11a859cb398

Co třeba peeling?

I v péči o pleť je častým krokem právě peeling. Dnes jsou velmi oblíbený enzymatický peelingy nebo pročišťující produkty postavené na AHA kyselinách. Jde především o to, aby se povrch pokožky zbavil odumřelých buněk a nečistot. Pokožka se prokrví, nasturtuje se proces regenerace a zároveň všechny následné produkty budou pronikat do hlubších vrstev a tím znásobí efekt omlazení a výživy. To samé platí i o pokožce hlavy! Vlasy většinou nemyjeme každý den a pokožku hlavy nemůžeme dostatečně vyčistit tak jako při večerním rituálu naši pleť.

Zdraví pokožky hlavy se vylepší, když ji občas, vedle běžného mytí hlavy, dopřejeme také peeling. Ovšem jemný! Čištění vlasů i vlasové pokožky pomocí Malibu C jsme vám představovali v článku - Silní bojovníci v čištění vlasů a pokožky, dnes vás seznámím s velmi účinnou řadou Alcina Haar Therapy.

Péče o vlasovou pokožku peelingem

Novinkou na trhu je Alcina PeelingPřírodní částečky z jemně mletého lávového kamene citlivě odstraňují vše, co na pokožce nechceme. Usazeniny minerálů z vody, odumřelé kožní buňky, prach a přebytečný maz. Peeling poskytuje pokožce hlavy uvolnění a díky éterickým olejům z grapefruitu, citronové trávy a máty se použití stává aroma-terapeutickým zážitkem. Tento peeling snese i citlivá pokožka. 

Pokud řešíme padání vlasů a klientka používá dlouhodobě nevhodné přípravky, doporučujeme také vyčistit pokožku. Zbytky stylingu, silikonu a nadměrné šupinky brání tomu, aby produkty pro stimulaci vlasové cibulky, pronikly tam, kam mají.

Jak se správně peeling používá?

Peeling na pokožku hlavy naneseme před mytím vlasů po pěšinkách na suchou pokožku hlavy. Krouživými pohyby jej jemně vmasírujeme a necháme působit 5-10 minut. Poté vlasy důkladně opláchneme a umyjeme. Ideální je kombinace se Sensitive šamponem, který byl speciálně vyvinutý pro jemné čištění citlivé pokožky hlavy a vlasů. Aloe vera obsažené v šamponu propůjčuje vlasům cennou hydrataci při každém mytí a bisabolol a alantoin mají klidnicí účinek.

Alcina Peeling je tedy ideální pro rychle se mastící vlasy, suchou a svědící pokožku a pro pokožku hlavy se sklony k lupům. Peeling také podpoří prokrvení pokožky, tím může podpořit růst vlasů a zvýšit absorpci výživných látek. 

Mastné vlasy, co je příčinou nadměrného maštění?

Mastná pokožka může být samozřejmě dána dědičností, ale také ji ovlivňuje zdravotní stav, obezita, hormonální změny, stres, také nevhodnými produkty, špatným postupem v péči a prostředí v jakém se pohybujeme (prach, smog). Na problémy tohoto typu si lidé více stěžují v zimě, protože příčinou jsou i teplotní rozdíly. Vyjdeme z teplého domova do mrazu a zpátky a tam a zpátky. Mazová žlázka funguje jako ochranný štít, vždy, když dojde k nějakému výkyvu nebo i podráždění (škrábání, kartáčování), jednoduše pokryje povrch ochranným filmem. Maz je tedy velice důležitý, samozřejmě toužíme jako ve všem po akurátnosti. Pokud je mazová žlázka naopak neproduktivní, vede to k nepříjemnému svědění a pnutí pokožky. Na tyto projevy je výborný Sensitiv Scalp Fluid.

Stále platí – cíl je vybalancovat pokožku, aby fungovala tak jak má. Smířit se s určitými vrozenými dispozicemi se někdy prostě musíme, ale na vylepšení pracovat můžeme. 

Další rady pro mastící se vlasy - nezatěžujte je těžkým stylingem, nepoužívejte příliš horkou vodu, používejte sensitivnější produkty, vlasové vody, zařaďte kúry a čistěte vlasovou pokožku!

Ať už zvolíte jakékoliv čištění nebo peeling, dodržujte několik pravidel

  • nepoužívat ho častěji než jednou týdně, protože pokožka potřebuje dostatek času na regeneraci
  • pokud řešíte problém, aplikujte pravidelně do zlepšení a potom občas na udržení zdravé a svěží pokožky
  • používejte 10 dní před a 10 dní po barvení či zesvětlování
  • nepoužívejte na poraněnou nebo velmi podrážděnou pokožku hlavy, na zanícená a mokvavá ložiska (tady je nutné vyhledat odborníka)

Čemu se vyvarovat a co nesvědčí pokožce hlavy?

Nikdy nechoďte spát s mokrými vlasy! Dbejte na to i u svých dětí. Plánujte dobře mytí vlasů nebo je vysušte fénem. „Zapaření“ je ideální prostředí choroboplodných zárodků a ke vzniku zánětů. Tyto procesy jsou charakteristické pro lupy. Tady opravdu platí, používejte kvalitní produkty, dobře je splachujte a dobře vlasy vysušte.

Na velké shluky lupů, časté právě u dětí, se nám velmi osvědčil Scalp BalmTady je lépe nepoužívat peeling, ale krém, který velice jemně a šetrně odloučí zrohovatělé buňky. Současně vyživí a hydratuje. Tento produkt je skvělý i pro lidi trpící lupenkou či ekzémem

Aplikuje se na postižená místa, na suché vlasy ještě před mytím na 15 minut. Potom se důkladně spláchne a umyje. Pro tu nejcitlivější pokožku je potom ideální Haar Therapie šampon.

Pozor také na levné produkty s vysokým obsahem nerozpustných silikonů, to je velké zlo. Vlasový stvol postupně zatíží a pokožka, místo aby „dýchala“, je zanesená. Folikuly (jednotlivé ústí vlasu) jsou ucpané a vede to k problémům.

Věřím, že pokud navštěvujete kadeřníka, získáte osobní doporučení a radu. Očistné procedury se stávají součástí naší práce v salonu a nejenom krásné vlasy, ale také bezproblémová, zdravá a svěží vlasová pokožka je náš cíl. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 1846c3be4485fee140a808e0714ee8c64318dfa4
Obrázek: 3b4cfc8d45be3d91a66b3868effa1403c7e0a516
Obrázek: 8eba966362aa368c9f79ee1d29e6cbcea760c3c8
Obrázek: 186ff75ad91de556d2bfada8cf8f2bd03499a3ef
Obrázek: e0b8de4c662e7820a983e2069f2240db27809562