Vsaďte na tuk v jídelníčku a rozlučte se s tukem na břiše!

Light mléčné výrobky, vaření na vodě (nebo ve vodě), chleba bez másla, ořechů jen co na prstech jedné ruky spočítám, tvaroh jedině odtučněný a maso… no kuřecí nebo rybu! Vepřové a hovězí bývá dost tučné… poznáváte se? Já ano. Je to logické, dlouhou dobu jsme žili v domnění, že tuk je zabiják lidstva, cév i vysněné postavy. Že může za naše velká stehna a snad i široké boky. Nemůže. Za těch pár kilo navíc si můžeme my sami. Příjem vs. výdej je ta magická rovnice, kterou neošálíme ani tím, že si půlnoční sladkou svačinku sníme tajně a nikdo nás neuvidí. Takže jak to s tím (naším) tukem doopravdy je?

Obrázek: 1c1696782db93106243daefb1fc7c665b2e31a90
Zdroj: pixabay.com

 Znáte pojem LOW CARB? Úplně jednoduše – omezím v jídelníčku sacharidy a nahradím je tuky. Bílkoviny zůstávají, bílkoviny jsou kámoš. Je potřeba zdůraznit, že opravdu tam, kde ubereme na sacharidech, přidáme tuků – nikdy se nám tedy nemůže stát, že bychom zůstali o vařené brokolici a kuřecím prsu. Cílem není dietit, omezovat svůj příjem (pokud to situace nevyžaduje) a hubnout proto, že naše tělo už nemá kde brát. Naopak, low carb jídelníček je velmi vyvážený, zdraví prospěšný a pestrý. A ještě shodíte nějaké to kilčo!

Výhod tohoto způsobu stravování je hned několik!

1. Není to omezující dieta, nebude vás limitovat tak, že budete muset do dovolené chodit do restaurací jen se svou krabičkou plnou kuřecího na vodě.

PROČ? Protože nebudete jíst kuře na vodě. Dáte si klidně tučnější maso, zeleninu restovanou na oleji (pozor na kvalitu, čtenáři), tučné sýry, smetanové polévky. S trochou znalostí jistě najdete v jídelníčku své oblíbené restaurace nebo na oslavách něco, co nacpete do kolonky low carb, spíše než to vařené kuře. To se hledá špatně… a ještě hůř chutná.

2. Zbaví vás těch strašných chutí na sladké, čokoládičky, sušenčičky a jiné kokíno.

PROČ? Protože hladina cukru v krvi nebude lítat nahoru a dolu jako blázen. Četli jste si už něco o glykemickém indexu potravin? Hodně ve zkratce: Sním Milku - hladina cukru v krvi vyletí do výšin. Všechna poplašná světýlka ve slinivce břišní se rozsvítí červeně (a ještě budou blikat!) a ona začne produkovat inzulin. Honem, rychle a HODNĚ. Slinivka ví, že je někde cukrová nálož. Neví ale, kolik toho cukru je. Často se tedy stává, že to přestřelí a velká dávka inzulinu nám sestřelí hladinu glukózy v krvi zase daleko dolů. Mozek to moc dobře pozná, proto opět vydá signál, že tělo strádá a má hlad (protože potřebuje vyrovnanou určitou hladinu). Proto nesníte jen půlku Milky, ale celou. A klidně byste si dali další, ale buď ji už nemáte, tak si vezmete alespoň jablko, nebo je vám to už vážně blbý, tak se přemůžete.

To je to, čemu se říká „honí-mě-mlsná-proces“. Tohle se děje. Teď když to víte, můžete to ovlivnit. Dáte si hořkou čoko, která nemá glykemický index tak vysoký. Nebo si dáte pozor, že kdykoli jíte sacharid, vždy ho doplníte tukem a bílkovinou (nebo jedním z nich), aby se glykemický index celého jídla vyrovnal a nenastala inzulínová horská dráha ve vaší krvi.

Pokud tedy budete jíst low carb, budete si udržovat sacharidy na nižší úrovni a první místo ve vašem jídelníčku dostane bílkovina a tuk, nemůže se stát ten průšvih s Milkou. To je super, ne?

slanina, jídlo, gleid

3. Nebudete muset jíst každé 3 hodiny a neustále s sebou někam tahat padesát krabiček s jídlem. S kuřetem na vodě.

PROČ? Protože nebudete muset jíst dvaasedmdesát krát denně. Tuky vás totiž zasytí, inzulín nebude muset pořád někam spěchat jak blázen, hladina cukru bude vyrovnaná a vy nebudete mít potřebu jíst tak často. Budete moci nechat organismus v klidu pracovat a trávit. Ono totiž - 1 gram tuku obsahuje více než dvojnásobnou dávku kalorií oproti bílkovinám a sacharidům (ty mají 4 kcal na 1 g, tuky 9 kcal na 1 g). Tělu bude trvat delší dobu, než zpracuje celý low carb oběd a nebude mít potřebu si pořád volat o další čokíny. 

4. Vysoký tlak? Cukr? Cholesterol? Zažívací problémy? Migrény? Než vezmete první pilulku, zkuste změnit jídelníček.

PROČ? Protože jídlo je naším lékem. A lék naším jídlem (Hippokratés, kdyby se někdo chtěl vzdělat). Spoustu onemocnění jsme si vytvořili my sami – a to nesprávnou životosprávou. Navštivte odborníka nebo si zkuste přečíst pár článků. Než sáhnete po prášcích, zkuste dát tělu péči, čas a šanci vyléčit nebo zlepšit problém, na který jste mu zadělávali nekvalitním životním stylem už pěkných pár let. Samozřejmě netvrdím, že týden low carb stravování vás zbaví všech neduhů, nicméně, už nejedno onemocnění nebo problém vyřešila „pouze“ změna životosprávy. Neustálé kolísání hladiny cukru v krvi negativně ovlivňuje náš metabolismus, který není schopen pracovat správně, pokud mu den co den/jídlo co jídlo dáváme zabrat. Nemluvě o tom, co všechno jsme schopni v jednom jídle sníst (mám na mysli různá ochucovadla a látky, které by se hodily spíš na čištění odpadů, než do našeho oblíbeného ready meal). Jsme známí tím, že věci rádi komplikujeme. U jídla by to mělo být naopak – v jednoduchosti je krása, žádná složení na 3 řádky, čím více základních potravin, tím lépe.

avokádo, gleid, jídlo, hubnutí, tuk

Je samozřejmě low carb stravování a low carb stravování. V nejednom článku vám je dokonce rozdělí podle toho, kolik gramů sacharidů za den přijímáte. Sportovci nebo lidé s velkými zdravotními problémy by na to mohli klást velký důraz, nicméně, pro nás (normální smrtelníky) se škatulky nehodí. Někde uberte a jinde přidejte. Testujte si, co vám nejvíc sedí. 3 jídla denně? 4? 2? Zkuste jíst chvíli opravdu low carb, potom přidat víc sacharidů, snažit se změnit svoje zvyky a vytvořit z nich návyky, které vám opravdu prospívají. Jste zvyklí na pečivo k vajíčkům? Třeba vás překvapí, že vás sýr uspokojí úplně stejně, a ještě je vám po takové večeři líp. Nikdo vám nenaordinuje to, co bude opravdu fungovat, pokud to nezkusíte a nenecháte své tělo říct si, co (ne)potřebuje.  

Pokud vás tento článek, jako ultra-rychlý a ultra-stručný, přiměl si zjistit něco více, neváhejte, zagooglete, vyzkoušejte. I kdyby vám více tuků v jídelníčku nesedělo, pořád je to lepší, než kdybyste to nevěděli :)

Reklama

Podobné články

Obrázek: 2b43f1ad26afc46e0f158bc7e7bfd77f4bc78972
Obrázek: ba550840fce1800ca9dba2d31661a4af04684626
Obrázek: d6d7e9fd78ebdc8534c6189f416360a0bfd0faeb
Obrázek: d0249eabdce1d78d1d59a113fbe9c774b4ea10ba
Obrázek: Jak pečovat o vlasy po létě