Domestikované bakterie špatným praním a úklidem jen pobavíte! Nevěříte?

Člověk nikdy není sám. V každém okamžiku je obklopen milióny malých baktérií a virů. Krouží kolem nás jako neproniknutelné mračno komárů a bez našeho souhlasu okupují každé místečko v našem okolí. Bez některých bychom zemřeli, jiné se stávají našimi věrnými pomocníky, s leckterými intenzívně bojujeme a ten zbytek necháváme žít vedle sebe bez povšimnutí. Tak jako oni nás.

Obrázek: 8b828d6d9ba38380307b400ee21f59b30f185d2f
Zdroj: pixabay.com

 Když uklízíme, zajímají nás v první řadě místa špinavá, zaprášená a zalitá vodou. Čím větší, tím z naší strany rychlejší likvidace. Nejenom, že to vadí na pohled, ale díky rodičům, učitelům a lékařům máme v sobě dobře uloženo přesvědčení, že špína = nemoc. Pokud pomineme lidi, kteří jsou postiženi obsedantně-kompulzivní poruchou a čištění se pro ně stane středobodem jejich světa, ty ostatní můžeme rozdělit na uklízeče soustavné a nárazové. Zatímco prvně jmenovaná skupina zahrnuje převážně ženy, ta druhá je spíše doménou mužů a rodinných akcí "velký úklid".

Minisvět v našich domovech, který může způsobit zdravotní komplikace, je i naším světem. Sterilní prostředí nevytvoříte, takže vám zbývají jen základní opatření, která je nutno zintenzivnit především v okamžiku, kdy je doma člověk nemocný nebo oslabený. Všichni ostatní se mohou spolehnout na svůj imunitní systém, který více či méně nápor mikroorganismů zvládá na výtečnou. Paradoxně právě díky nim. Trénují naše obranné buňky každou sekundu našeho života a mají tak lví podíl na tom, že můžeme přežívat i v relativně špinavém prostředí. Nevěříte?

Tak si to pojďme ukázat na příkladu v myslích člověka nejodpornějšího druhu mikrobů, který můžeme doma najít. Pojďme vkročit do světa koliformních (fekálních) mikroorganismů, kteří tvoří významnou část mikrofauny našich domácností a jsou hlavním cílem našeho uklízení.

Když se výzkumníci zaměřili na jejich výskyt v domácnostech, zvedlo se pobaveně nejedno mužské a ženské obočí. Na co výzkum? Je přece jasné, že budou na toaletě. A snad se nenajde ve vyspělé civilizaci člověk, který by si po velké potřebě neumyl ruce. Aspoň tedy u nás doma určitě nikdo takový není. No a ještě možná spodní prádlo. Ale to se pravidelně pere, takže Where is problem?

Je pikantní, že právě místnost, kam chodí i císař pán sám, je v seznamu míst s výskytem koliformních bakterií na spodních příčkách. Vysvětlení je jednoduché – opakovaný a energický úklid pomocí razantních dezinfekčních prostředků. Pokud navíc dodržujete zásadu splachování s položeným poklopem (protože když je víko otevřeno, fekální částice létají až 6 metrů do okolí záchodové mísy), nemůžete v této části domu nebo bytu udělat více.

Které plochy jsou tedy na nejvyšších místech žebříčku výskytu koliformních mikrobů?

Na top příčkách stojí kuchyňský pult (vlhko), zárubně dveří (nečistí se) a polštář (člověka se drží jako klíště). Zdatně jim konkurují veškeré rukojeti, kliky, spínače, madla a koberec. Vzadu nestojí ani kávovar, klávesnice, mobil, peněženka, sluchátka, dno kabelky, ovladače, tablety a klíče. Ženy bude zajímat, že rizikovým místem je make-up taška a veškeré make-up aplikátory, které se mohou stát příčinou nečekané a nevysvětlitelné infekce pokožky a očí.

Věděly jste, že všechny kartáčky a štětečky je třeba jednou týdně vypláchnou v mýdlové vodě nebo použít antibakteriální alkoholový sprej? A měnit je za nové pravidelně co 6 měsíců?

Koliformní mikroorganismus totiž dokáže přežít několik dní nebo někdy i týdny na povrchu. To ale nic není ve srovnání s největším rájem, který je pro ně v domech přichystán. Ten báječný mikroland se jmenuje PRAČKA! A jen na vás záleží, jestli z ní uděláte Sodomu Gomoru nebo pustý ostrov.

Umíte správně prát? Víte, jak často a jakým způsobem se pračka dezinfikuje?

Spoléháte se při praní na selský rozum nebo jste pod vlivem reklamy „Perte při nízkých teplotách s jemným pracím práškem v programech, které šetří tkaninu, vaši pokožku, vodu, energii a naše životní prostředí“?

Tak se teď schválně otestujte! Následující tvrzení si potvrďte konstatováním ANO nebo NE a odpovědi si zapamatujte.

1. Špinavé, propocené a mokré oblečení, stejně jako navlhlé ručníky, osušky a utěrky dávám vždy usušit a až poté je vložím do koše s nečistým prádlem nebo je rovnou vyperu.

2. Spodní prádlo peru vždy odděleně a ve vodě s co největší teplotou mně to materiál dovolí.

3. Lůžkoviny, ručníky, osušky a utěrky peru zásadně zvlášť a při teplotě minimálně 60 °C.

4. Vyprané prádlo se snažím rozvěsit nebo přesunout do sušičky maximálně do 30 minut po ukončení pracího procesu.

5. Do bubnu pračky vložím raději menší množství špinavého prádla než je doporučováno.

6. Po vyjmutí vypraných kousků, které vířily v bubnu při teplotě menší než 60 °C, a jejich pověšení či přenesení do sušičky, si důkladně umyju ruce mýdlem.

7. Pračku pečlivě dezinfikuji (chemickým prostředkem na to určeným nebo octem) pravidelně po každém praní spodního prádla.

8. Při zvýšené intenzitě praní čistím a dezinfikuji celou pračku jednou týdně.

9. Při každé příležitosti se snažím sušit prádlo na slunci (UV paprsky zabíjejí mikroby).

10. Vyprané oblečení a textilie pravidelně žehlím.

Pokud jste odpověděli ANO na všechny předcházející body, jste opravdoví znalci praní, které má smysl. Dokážete vítězit na jedné frontě boje proti koliformním mikroorganismům a značně redukujete možnost jejich útoku na vás a vaši rodinu. Právě vám mohou být všichni vděčni za to, že takové ty jedno až dvoudenní nenadálé nevysvětlitelné průjmy, bolesti žaludku, zvracení nebo horečky ve vašem domově nebudou mít šanci! 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 5ed6e43c3948b1f817064922c6160266708e8d59
Obrázek: fb34bcd557f947ea8abc0acb8921d7516845df7c
Obrázek: fa200d4f5d60fd3d6ed00a7ef521997b23a93b98
Obrázek: d3e2f20de4029cadd9164274870b3e44535e1169
Obrázek: 777b3bd583511f5b355e60482655153cc2674562