Malí dobrodruzi aneb 7 rad, jak se nezbláznit s dětmi v letadle

Konec zimy bývá spojen také s výběrem letní dovolené. V zaměstnání je už třeba rozvrhnout dovolenkové termíny. Co si budeme povídat, s first minute nabídkami cestovních kanceláří se může nejen rodinný rozpočet tetelit blahem. Prázdniny na „mácháči“ jsme zažili už loni, letos nás dráždí představy slunečných paprsků hladících naši kůži (nebo snad opáleného maséra :-)), vůně mořského vánku a exotických koktejlů na pláži. Jeli bychom, ale máme malé dítě.

Obrázek: 1585b4545770945002cec6c781fe0068f06d5b79

A co na tom? Mrňousci nejsou balvany, koule u nohy ani obrněné transportéry, takže se s nimi dá poměrně dobře cestovat. I letadlem. Poletíme poprvé? Žádné strachy. Děti, i ty nejmenší, často zpracují své nové dobrodružství lépe než sami rodiče.
 

Od země se odlepme s těmito letištními tipy!  

1. Nejlepší je cestovat nalehko – jen s přebalovací taškou.

Šup se všemi kufry do podpalubí. Nebojme se do ní vrazit veškerý kojenecký arzenál, bez kterého bychom se nevydali na jednodenní výlet třeba jen do sousední vesnice. A pokud na něco zapomeneme, nepropadejme panice. Všude se rodí děti a všude je možnost něco dokoupit. Pokud se tedy nechystáme zrovna do džungle.
 

2. Utíkajícím dětem lze pořídit veselý dětský kufr, který zároveň slouží jako odrážedlo.

Nápad je to dobrý, přepravíme v něm třeba nejoblíbenější hračky. Ale! Hrozí, že drobečka za nějaký čas omrzí a my se nedobrovolně staneme šerpy s dalším zavazadlem. Obzvláště libová je situace, pokud máme vícero dětí s vícero veselými kufříky.
 

3. Rezervujte si nějakou zapomenutou kapsu na náhradní oblečení pro sebe.

Lehké tričko a tenké legíny na převlečení nám zaručeně vykouzlí ten nejdokonalejší úsměv na tváři, až se budeme na toaletě snažit co nejrychleji stáhnout ty fešácké, leč pokaděné či poblinkané bílé kalhoty, které byly přece tak cool! Odteď létejme jen v tmavém. Víme proč.
 

4. Raráška nemusíme nechat vyhladovět jen proto, že letíme letadlem.

Pokud kojíme, není co řešit. Staršímu cvalíkovi zabalíme, co jeho hrdlo ráčí a co se vejde do přebalovací tašky dle letištních předpisů. Ani termoska s horkou vodou pro přípravu dětského mléka nebo malé dětské pitíčko nejsou žádnou překážkou. Kromě sušenek a bonbónků dáme přednost např. pečeným kouskům sladkých brambor před pařenou brokolicí.


Tato nevinná zeleninka na palubě dokáže svým odérem pěkně zavařit! Stejně tak se hodí více např. mandarinky než flekatý banán, který na nás v kuchyni ještě před pár hodinami zářil žlutou aurou.
 

5. Při vzletu či přistání může pociťovat děťátko nepříjemné pocity v uších.

Tomu lze předejít dudlíkem, kojením, pitím z lahve nebo nějakou mlskou. Ale teď pozor – gurmánský zážitek malého mlsálka musíme správně načasovat. Jednu ze svých prvních zkušeností s dítětem na palubě popisuje maminka Pavla:
 

„U toho podávání, zvlášť u dětí, kterým to ještě nejde vysvětlit, bych nespěchala. Stalo se mi, že letadlo začalo rolovat, tak já honem šátrala v tašce takovou tu ovocnou kapsičku (tu Vinýs zbožňuje doteď). No, a jak ji uviděl, hned ji chtěl, a i přes všechno zdržování byla kapsička prázdná a my ještě na zemi! Tak v klidu počkejte a dobrůtku vytaste, až když se odlepíte od země, protože ten přetlak se tak rychle netvoří a navíc, některé děti s tím nemají problém vůbec.“
 

6. Nač s sebou tahat nosítko nebo šátek, když nám přepraví kočárek zdarma?

To ano, ale zamysleli jsme se nad tím, kam s miminkem, až bude třeba před nástupem nebo po výstupu do nebo z letadla kočárek rozložit či složit? Pokud je partner či jiný blízký z jakéhokoliv důvodu v tu inkriminovanou dobu off, nastává poněkud prekérní situace při laborování kočárkem palcem u nohy.


A to je ten moment pro uvázání děťátka na tělo, protože nám skvěle uvolní ruce. Jindy to může být letecká společnost, jež nám cestování „zpříjemní“ tím, že kočárek vydá až na pásu s nadrozměrnými zavazadly. A ta procházka k němu s plnou přebalovací taškou v jedné ruce a několikakilovým diblíkem v druhé ruce není zrovna procházkou růžovým sadem. Anebo nám při přestupu kočárek vůbec nevydají, protože ten putuje do dalšího letadla a „hello“ nám řekne až v cílové destinaci.

7. Pryč se stresem při mezipřistání.

Pokud máme možnost výběru návazného spoje, zvolme takový, abychom nemuseli s napůl složeným kočárkem sprintovat přes půl letiště k další odletové hale. To je totiž zážitek, kdy si přejeme vlastnit křídla (zvláště na obrovských letištích) nebo se rovnou někam propadnout. Nebojme se čekání. Letiště dnes nabízí rozsáhlou paletu zábavy včetně té pro naše nejmenší.


Využijme krásných dětských koutků, které bývají skvěle vybavené (postýlka, mikrovlnka atd.) Dlouhou chvíli nám zkrátí i dětská kina, hřiště a jiné atrakce. Jen nezapomeňme důkladně hlídat čas, aby se naše radovánky neproměnily v další sprint po letišti.
 

Na první let s dítětem jsou vhodné kratší lety do evropských měst. Na druhou stranu je ve velkých letadlech na dlouhých trasách zpravidla více místa (to oceníme nejen při procházkách s malým průzkumníkem mezi uličkami). Letušky jsou na dětské pasažéry většinou velmi dobře připraveny. U některých leteckých společností se setkáme i s dárečky v podobě omalovánek, prstových maňásků apod. Tak vzhůru do oblak!
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 73a100500c31260343c5097d1591cda60bdf29f0
Obrázek: 140d77e4d97b758cc52a941fa1677b60d5f31728
Obrázek: deec0a1d8df79e429e2ff89ad895969d1a1b58c8
Obrázek: 75ec538acd6aa5c7b9b222d4088d9e60368609b4
Obrázek: 9e6f2d3cf45e43e3607c802a321a49ac65d262be