Barbershop - znovu objevený mužský trend

Barbershopy získaly svůj název z latinského slova barba, které označuje holiče. Do českých krajin přišel tento název teprve nedávno, ale přesto stačil rychle zdomácnět.

Obrázek: b678e5e1259647fa2dfa9b06e2fe0028a414c9cc
Zdroj: pixabay.com

Říká se, že muž, který navštíví barbershop, už tam nikdy nepřestane chodit. V mužském světě se jako lavina šíří označení jako oáza v poušti života, místo, kde je všechno ještě v pořádku, či chlapský salón. Lavina zachvacuje celou Českou republiku včetně těch nejodlehlejších částí, a tak nikoho nepřekvapí, že se tato místa objevují v každém větším městě a že jejich počet každý měsíc narůstá rychleji než třeba množství nově založených kaváren.
 

Holičství skončilo, ať žije barbershop!

Pro historii lidstva není holení žádnou neznámou. Archeologické nálezy nás přesvědčují o tom, že už ve starověkém Egyptě několik tisíc let před naším letopočtem mělo holení mužů svůj řád a bylo svěřeno zvláště pověřenému jedinci. První velký rozmach předchůdce barbershopu začal ve starém Řecku a Římě, kde se muži scházeli na jednom místě nejenom kvůli úpravě svých vousů, vlasů a nehtů, ale lákala je i možnost získat informace a prodiskutovat aktuální témata z jejich života bez přítomnosti žen.
 

Zkrášlovací místa mužů ale nebyla jen o holení. Když se vzaly na přetřes zdravotní problémy, byli holiči ochotni převzít i roli lékařů. A tak se vedle stříhání a holení vesele trhají zuby, pouští žilou a klidně se provádějí i menší operace. Památkou na tyto pionýrské doby komplexní péče o mužské tělo je symbol každého pravého barbershopu barber pole, bílo-modro-červená holičská tyč. Barvy na ní symbolizují obvazy, žíly a krev. I v současnosti láká oči všech zákazníků svou pestrostí a jasností a zároveň vzbuzuje pocit děsu. Toho se ale už pánové v současnosti obávat nemusí, protože nástupem 19. století se mění holičství v ideální místo pohody, oddechu a mužské krásy.
 

Jednorázový holící břit bere holičům práci

Počátek 20. století přináší krizi v celém barber světě. Americký vynálezce Gillette přišel na trh s převratnou novinkou, která brzy pronikla do každé domácnosti s alespoň jedním mužským členem. Strojek, jehož obsluhu zvládne i mladík při prvním pokusu o zbavení se své chlouby pod nosem, testovali nejdříve američtí vojáci na válečném tažení. Jednoduchá obsluha a nízké pořizovací náklady přesvědčily muže, že vousy si zvládnou holit sami. Holičství postupně krachovala a některá přežívala jen díky skalním příznivcům. Trvalo několik desítek let, než se vrátily barbershopy na výsluní. Jejich současný boom, který zachvátil i naši republiku, jen dokazuje, že mají něco do sebe.
 

Módní trend něco stojí

Ženy mají své zkrášlovací salóny na každém rohu. Nechávají se hýčkat po celá staletí a vědí, jak příjemné je strávit čas s někým, kdo se o vás postará a udělá vás krásnější. Současná žena ani nelituje větších částek peněz za prokázané služby a ráda se na místa, kde si odpočine, nechá vymluvit svou duši a rozmazlí své tělo, zase vrací. Stejný zážitek přináší mužům současný moderní barbershop. Je to pro ně ideální místo, kde je klid, šíří se kořeněná pánská vůně a žádná žena na obzoru.


Pánové se dokonale uvolní, dlouhé desítky minut jsou středem pozornosti, popíjejí whiskey nebo jiný kvalitní alkohol, mohou si zapálit doutník a nasávají chlapskou atmosféru, která sálá ze všech stěn holičského salónu. Třešínkou na dortu jsou dokonalé oholení a úprava účesu podle posledních módních trendů. Pokud ale čekáte v těchto místech poslední technické výstřelky a převratné vynálezy, zažijete velké zklamání. Kulisy holičství se opravdu změnily. Ale základní nástroj, břitva, kmitá v rukou vyškolených holičů se stejnou grácií a kumštem jako před stovkami let u jejich předchůdců.


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 487bb72662411ba21e352fcea36910198f72b280
Obrázek: 6546f96300d5825bef2f81a30c2b6c1f54a32192
Obrázek: ebb7b65c84b38246ea5e7716254ece5725abdf9b
Obrázek: ef2bfd8e2b571d95b1ecb30ec2250136028d8a83
Obrázek: dbd966ce178fd53666b734aa174bc6b9f54c23d7