6 nejlepších receptů na osvěžující domácí nanuky

Nanuky milují všichni. Bez ovocných nanuků v létě by to snad ani nešlo. A nejlepší jsou ty domácí, bez spousty cukru, přidaných barviv a dalších éček. Abyste si na nanucích pochutnali, nemusíte mít žádný zmrzlinovač. Postačí vám pouze pár ingrediencí, jako je mixér, nanukové formičky, které seženete všude a samozřejmě ovoce.

Obrázek: recepty na osvěžující domácí nanuky
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Při výrobě domácích nanuků se fantazii meze nekladou. Použít na jejich výrobu zkrátka jakýkoliv druh ovoce (zahradní i tropické), ale přidat můžete i mléčné výrobky, jako je jogurt, tvaroh nebo třeba rostlinná mléka.
 

Základy výroby nanuků (s formou i bez formy)

Zde je několik věcí, které byste měli vědět, než se pustíte do výroby této mražené dobroty:
 

Vyberte si ingredience

Úžasná věc na nanucích je, že k jejich výrobě můžete použít prakticky jakoukoli ingredienci, kterou můžete následně zmrazit. Doporučuji začít s tekutinou, jako je džus, voda, jogurt nebo ovocné pyré jako základ. Poté stačí přidat do směsi ovoce, čokoládové kousky nebo vaše oblíbené posypky.


Vyberte formu

Máte speciální formu na nanuky , kterou jste koupili z obchodu? Skvělé!

Nemáte-li formu na nanuky, nevadí. Je snadné vyrobit nanuky i bez tradiční formy. Místo formy na nanuky lze použít formičky na led, malé jednorázové kelímky, kelímky od jogurtů nebo třeba formičky na muffiny. Jednoduše nalijte vzniklé směsi do vaší DIY formy, zakryjte alobalem a napíchněte dřevěnou tyčinku od nanuku skrz fólii do středu formy. Fólie pomůže tyči zůstat ve svislé poloze.

 

Jak udělat nanuky krémové?

Krémové nanuky můžete vyrobit pomocí ingrediencí na bázi mléka, jako je jogurt, smetana, smetanový sýr nebo pudink. Pokud držíte bezlaktózovou dietu, dobře funguje také mandlové, sójové nebo kokosové mléko.
 

Tip na krémový nanuk:

  • Rozmixujte mascarpone, mandlové mléko, jahody, jogurt a trochu sladidla dle vlastního výběru. 

 

Proč některé nanuky nemrznou?

Důvod, proč některé nanuky nemrznou, spočívá v malé potravinářské vědě. Příliš mnoho tuků (jako je mléko) nebo cukrů může zabránit správnému zmrazení nanuků. Naštěstí jsou naše recepty na nanuky otestované, takže pokud budete postupovat podle pokynů, budete mít pokaždé perfektní výsledek.

 

Obrázek: jak vyrobit smetanový nanuk
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Jahodový nanuk

Ingredience na 3-4 nanuky:

  • 50g čerstvých jahod
  • 175g bílého jogurtu
  • 1/5 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžíce medu či jiného sladidla


Postup:

  1. Jahody s medem rozmixujte.
  2. Do vzniklé jahodové směsi přidejte bílý jogurt a citronovou šťávu.
  3. Směs nalijte do formiček na nanuky a a nechte jej přes noc zmrazit.
     


Kokosový nanuk 

Ingredience na 3-4 nanuky:

  • 50 g kokosový krém
  • 50 ml kokosová voda
  • 1/5 lžíce tučného jogurtu
  • 1/5 lžičky medu
  • 65 g malin


Postup:

  1. Kokosový krém rozšlehejte spolu s kokosovou vodu.
  2. Následně do kokosového krému přidejte jogurt, tekutý med a vše pečlivě vyšlehejte tak, aby vám vznikl krém.
  3. Nakonec do vzniklé směsi vmíchejte maliny.
  4. Směs nalijte do formiček na nanuky a nechte jej zmrazit přes noc.
Obrázek: domácí jahodový nanuk
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva
Obrázek: domácí kokosový nanuk
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Broskvový nanuk

Ingredience na 3-4 nanuky:

  • 5 ks menší zralé broskve
  • 140 ml vody
  • 1 lžíce medu či jiného sladidla
     

Postup:

  1. Broskve s vodou rozmixujte a přidejte med či jiné oblíbené sladidlo.
  2. Vzniklou směs nalijte do formiček na nanuky a nechte jej přes noc zmrazit.


Borůvkovo-ostružinový nanuk

Ingredience na cca 6-7 nanuků:

  • 200 g směsi ostružin a borůvek
  • 100 g řeckého bílého jogurtu
  • 1 lžíce medu či javorového sirupu


Postup:

  1. Opláchnuté borůvky a ostružiny rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte v případě, že v nanuku nechcete mít kousky ovoce.
  2. Do směsi přidejte řecký jogurt, oblíbené sladidlo a důkladně promícháme.
  3. Vzniklou směs nalijte do formiček na nanuky a nechte jej přes noc zmrazit.
Obrázek: Domácí nanuk z broskví
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva
Obrázek: domácí nanuk z borůvek
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Jahodovo-mangový nanuk

Ingredience na 5-6 nanuků:

  • 10 ks jahod
  • kousek manga
  • sladidlo dle chuti (nemusí být)


Postup:

  1. Jahody s mangem rozmixujte na pyré. 
  2. Směs můžete dochutit sladidlem dle chuti.
  3. Vzniklou směs nalijte do formiček na nanuky a nechte jej přes noc zmrazit.


Višňový nanuk

Ingredience na 3-4 nanuků:

  • 50 g vypeckovaných višní (můžete použít i třešně)
  • 50 g tvarohu
  • 1/5 lžičky medu


Postup:

  1. Třešně rozmixujte spolu s tvarohem a medem.
  2. Vzniklou směs nalijte do formiček na nanuky a nechte jej přes noc zmrazit.
Obrázek: domácí jahodovo-manogový nanuk
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva
Obrázek: domácí višňový nanuk
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

Reklama

Podobné články

Obrázek: 9e78b95bf748e6a62742bb9442ee453d71610438
Obrázek: e76096d81bed00503eac728b03c68643f2320776
Obrázek: 9259d52ba4cb4742a722960595776ddafc4e700a
Obrázek: 80f55e7d4900fec8b726b94d53be702f0c9fa466
Obrázek: 0a344b065d54c31a2c7cb29176ed5708cec191b7