Gleidshop
Hlavní baner

Recept na domácí müsli tyčinky + tipy, jak se stravovat na horách

Jistě to každý znáte - jedete na hory a není čas na pořádné stravování, stánky překupují rychlojídly jako párky v rohlíku a smaženým sýrem v housce. To zrovna vyčerpanému tělu po lyžovačce nesvědčí. Přináším vám pár rad, jak se jim vyhnout a jak nabrat znovu sílu na sport.

pixabay.com

 

1. Čokoláda - aktivní zdroj energie

Každý zdatný lyžař zná, jak moc vyhládne po celodenním ježdění. Abychom takovému "vlčímu hladu" předcházeli, je třeba doplnit energii i přes den. K tomu vám stačí vychytat, jak aktivní příjem energie - tedy čokoládu - přijímat. Mějte vždy po ruce 100g kvalitní čokolády (nejlepší je hořká a vysokoprocentní). Dávkujte si ji, ale po troškách. Třeba kostička takové čokolády za půl hodiny vám doplní energii, předejdete vlčímu hladu i se vám zlepší nálada.

 

2. Sušené potraviny

Dobrým pomocníkem pro získání energie na svahu vám budou i sušené potraviny. Pokud máte domácí sušičku, můžete sušit co se vám naskytne. Dobré jsou meruňky, jablka či švestky. Oceníte i sušené maso, jako zdroj bílkoviny. Paprika výborně vynikne na chuti, pokud jí usušíte. V obchodech si raději vybírejte. Výborné jsou bio obchody, ve kterých naleznete nesířené meruňky a jiné ovoce. Doplníte fruktózu, která vám dodá energii.

 

3. Ovocné přesnídávky a svačinky obecně

Ten, kdo má děti, jistě zná kapsičkové přesnídávky. Ocení je i dospělí, jedna ovocná přesnídávka vám dodá energii z fruktózy a ještě se vejde se do kapsy. Pokud nechcete svoje děti i sebe krmit u bufetu pod sjezdovkou, přichystejte si svačinky do batohu. Stačí nakrájená mrkev s kedlubnou a kvalitní celozrný chléb s jedním druhem bílkoviny (sýr nebo kvalitní šunka, nemíchejte obojí, vaše tělo lépe snese jen jeden druh bílkoviny v jednom jídle). Nenechte své děti baštit věci z bufetu, za dobré lyžování je odměňte například domácí müsli tyčinkou, na kterou naleznete recept níže. Doplní energii a čokoláda v ní je potěší. 

 

 

Recept na domácí müsli tyčinky:

  • hrst nadrcených arašídů (mandlí, vlašských ořechů či jiných ořechů)
  • hrst kvalitních vloček
  • hrst brusinek (rozinek či jiného ovoce)
  • sklenice domácích povidel
  • řasa Agar (dle množství uvedeném na obalu)

Rozpustíme povidla s trochou vody a přimícháme agar. Následně přimícháme všechny nadrcené suroviny dle chuti. Směs vylijeme na plech a necháme přes noc ztuhnout v chladném prostředí. Ráno nařežeme na tyčinky a máme hotovo! Tyčinky můžeme udělat i z čokolády. Stačí rozpuštěnou čokoládu smíchat s ostatními ingrediencemi a nechat ztuhnout.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Vezla jsem na Šumavu meruňky a dovezla si borůvky. Je jich spousta a ještě dozrávají. Samozřejmě jsem musela pro holky udělat borůvkové knedlíky, já dělám tvarohové, jsou rychlé a výborné, recept je šumavský.

14.8.2016
Hodnocení:

Chtěli byste ochutnat nápoj, který posiluje obranyschopnost, pomáhá při trávení, při boji proti rakovině a má protizánětlivé účinky? Tak jste tady správně.

31.3.2020
Hodnocení:

Tradiční recepty z praktické Ayurvédy od Ive Georgievové. Jak jinak než ze sezónní zeleniny a ovoce, které v kombinaci s ostatními potravinami vytvoří lahodný a podpůrný pokrm pro náš organismus.  

16.9.2019
Hodnocení:

Využití sezónních potravin je pro náš organismus přesně to pravé. Právě v sezónních potravinách se ukrývají cenné a potřebné látky, které máme do těla dodávat. Proto vzdáváme hold dýním, cuketám, patizonu, červenému zelí, jablkům a vlašským ořechům.

17.10.2019
Hodnocení: