Gleidshop
Hlavní baner

Recept na domácí müsli tyčinky + tipy, jak se stravovat na horách

Jistě to každý znáte - jedete na hory a není čas na pořádné stravování, stánky překupují rychlojídly jako párky v rohlíku a smaženým sýrem v housce. To zrovna vyčerpanému tělu po lyžovačce nesvědčí. Přináším vám pár rad, jak se jim vyhnout a jak nabrat znovu sílu na sport.

pixabay.com

 

1. Čokoláda - aktivní zdroj energie

Každý zdatný lyžař zná, jak moc vyhládne po celodenním ježdění. Abychom takovému "vlčímu hladu" předcházeli, je třeba doplnit energii i přes den. K tomu vám stačí vychytat, jak aktivní příjem energie - tedy čokoládu - přijímat. Mějte vždy po ruce 100g kvalitní čokolády (nejlepší je hořká a vysokoprocentní). Dávkujte si ji, ale po troškách. Třeba kostička takové čokolády za půl hodiny vám doplní energii, předejdete vlčímu hladu i se vám zlepší nálada.

 

2. Sušené potraviny

Dobrým pomocníkem pro získání energie na svahu vám budou i sušené potraviny. Pokud máte domácí sušičku, můžete sušit co se vám naskytne. Dobré jsou meruňky, jablka či švestky. Oceníte i sušené maso, jako zdroj bílkoviny. Paprika výborně vynikne na chuti, pokud jí usušíte. V obchodech si raději vybírejte. Výborné jsou bio obchody, ve kterých naleznete nesířené meruňky a jiné ovoce. Doplníte fruktózu, která vám dodá energii.

 

3. Ovocné přesnídávky a svačinky obecně

Ten, kdo má děti, jistě zná kapsičkové přesnídávky. Ocení je i dospělí, jedna ovocná přesnídávka vám dodá energii z fruktózy a ještě se vejde se do kapsy. Pokud nechcete svoje děti i sebe krmit u bufetu pod sjezdovkou, přichystejte si svačinky do batohu. Stačí nakrájená mrkev s kedlubnou a kvalitní celozrný chléb s jedním druhem bílkoviny (sýr nebo kvalitní šunka, nemíchejte obojí, vaše tělo lépe snese jen jeden druh bílkoviny v jednom jídle). Nenechte své děti baštit věci z bufetu, za dobré lyžování je odměňte například domácí müsli tyčinkou, na kterou naleznete recept níže. Doplní energii a čokoláda v ní je potěší. 

 

 

Recept na domácí müsli tyčinky:

  • hrst nadrcených arašídů (mandlí, vlašských ořechů či jiných ořechů)
  • hrst kvalitních vloček
  • hrst brusinek (rozinek či jiného ovoce)
  • sklenice domácích povidel
  • řasa Agar (dle množství uvedeném na obalu)

Rozpustíme povidla s trochou vody a přimícháme agar. Následně přimícháme všechny nadrcené suroviny dle chuti. Směs vylijeme na plech a necháme přes noc ztuhnout v chladném prostředí. Ráno nařežeme na tyčinky a máme hotovo! Tyčinky můžeme udělat i z čokolády. Stačí rozpuštěnou čokoládu smíchat s ostatními ingrediencemi a nechat ztuhnout.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Ať už vejdete do zeleniny, potravin nebo supermarketu, snad všude v tuto chvíli najdete chřest. Ten je bohatý na vitamín C, ale i draslík a celkově působí jako přírodní antioxidant. Výborně nám pomáhá pročistit klouby a odplavit škodliviny, snižuje tuky a napomáhá snížit cukr v těle.

Proto doporučuji využít nabídky a něco dobrého si z chřestu připravit.

20.5.2019
Hodnocení:

Vizionáři z Brna Michaela a Jakub se poznali v projektu DobroKáva, kde si kávu „kupujete“ vykonáním dobrého skutku. Nezůstali ovšem pouze u malých dobrých skutků a pustili se do projektu nevídaných rozměrů. Michaela získala inspiraci v zahraničí a přišla s nápadem záchrany nespotřebovaných kvalitních porcí jídla, které by jinak skončilo v koši.

28.6.2019
Hodnocení:

Také občas neodoláte a sáhnete po těch nadýchaných koblihách s dírou uvnitř, barevnou polevou a cukrovým zdobením? Pojďme si spolu a s dětmi, tuto hříšnou dobrotu připravit. Bude to bavit vás i je. O to víc, že víte, co do nich dáte.

26.3.2021
Hodnocení:

V mém starším článku jsem vám představila příběh jedné ženy, která se rozhodla zhubnout a velmi jí k tomu pomohla kreativita v oblasti jídelníčku. Už se s námi podělila o první recept na pomazánku z červené řepy a teď přichází řada na lahodný švestkový koláč!

5.11.2020
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram