Gleidshop
Eshop

Recept na domácí müsli tyčinky + tipy, jak se stravovat na horách

Jistě to každý znáte - jedete na hory a není čas na pořádné stravování, stánky překupují rychlojídly jako párky v rohlíku a smaženým sýrem v housce. To zrovna vyčerpanému tělu po lyžovačce nesvědčí. Přináším vám pár rad, jak se jim vyhnout a jak nabrat znovu sílu na sport.

pixabay.com

 

1. Čokoláda - aktivní zdroj energie

Každý zdatný lyžař zná, jak moc vyhládne po celodenním ježdění. Abychom takovému "vlčímu hladu" předcházeli, je třeba doplnit energii i přes den. K tomu vám stačí vychytat, jak aktivní příjem energie - tedy čokoládu - přijímat. Mějte vždy po ruce 100g kvalitní čokolády (nejlepší je hořká a vysokoprocentní). Dávkujte si ji, ale po troškách. Třeba kostička takové čokolády za půl hodiny vám doplní energii, předejdete vlčímu hladu i se vám zlepší nálada.

 

2. Sušené potraviny

Dobrým pomocníkem pro získání energie na svahu vám budou i sušené potraviny. Pokud máte domácí sušičku, můžete sušit co se vám naskytne. Dobré jsou meruňky, jablka či švestky. Oceníte i sušené maso, jako zdroj bílkoviny. Paprika výborně vynikne na chuti, pokud jí usušíte. V obchodech si raději vybírejte. Výborné jsou bio obchody, ve kterých naleznete nesířené meruňky a jiné ovoce. Doplníte fruktózu, která vám dodá energii.

 

3. Ovocné přesnídávky a svačinky obecně

Ten, kdo má děti, jistě zná kapsičkové přesnídávky. Ocení je i dospělí, jedna ovocná přesnídávka vám dodá energii z fruktózy a ještě se vejde se do kapsy. Pokud nechcete svoje děti i sebe krmit u bufetu pod sjezdovkou, přichystejte si svačinky do batohu. Stačí nakrájená mrkev s kedlubnou a kvalitní celozrný chléb s jedním druhem bílkoviny (sýr nebo kvalitní šunka, nemíchejte obojí, vaše tělo lépe snese jen jeden druh bílkoviny v jednom jídle). Nenechte své děti baštit věci z bufetu, za dobré lyžování je odměňte například domácí müsli tyčinkou, na kterou naleznete recept níže. Doplní energii a čokoláda v ní je potěší. 

 

 

Recept na domácí müsli tyčinky:

  • hrst nadrcených arašídů (mandlí, vlašských ořechů či jiných ořechů)
  • hrst kvalitních vloček
  • hrst brusinek (rozinek či jiného ovoce)
  • sklenice domácích povidel
  • řasa Agar (dle množství uvedeném na obalu)

Rozpustíme povidla s trochou vody a přimícháme agar. Následně přimícháme všechny nadrcené suroviny dle chuti. Směs vylijeme na plech a necháme přes noc ztuhnout v chladném prostředí. Ráno nařežeme na tyčinky a máme hotovo! Tyčinky můžeme udělat i z čokolády. Stačí rozpuštěnou čokoládu smíchat s ostatními ingrediencemi a nechat ztuhnout.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Už vám dochází inspirace a nevíte, co vařit dobrého? Iva Georgievová připravila sérii adventních receptů podle praktické ayurvédy, které nejen dobře chutnají, ale jsou i prospěšné pro naše tělo.

18.12.2018
Hodnocení:

Využití sezónních potravin je pro náš organismus přesně to pravé. Právě v sezónních potravinách se ukrývají cenné a potřebné látky, které máme do těla dodávat. Proto vzdáváme hold dýním, cuketám, patizonu, červenému zelí, jablkům a vlašským ořechům.

17.10.2019
Hodnocení:

Co si doma upéct vlastní chléb? Takový, který bude mít chuť svátků a pohody. Nemusíte se bát, je to jednoduché.

26.12.2017
Hodnocení:

Ne, nevrátila jsem se k masu a tohle není adorace Paprikáše. Tohle je super zdravý salám, který je naprosto perfektní do salátu, na poctivý chléb i jednohubky či obložené mísy.

17.1.2018
Hodnocení: