Recept na domácí müsli tyčinky + tipy, jak se stravovat na horách

Jistě to každý znáte - jedete na hory a není čas na pořádné stravování, stánky překupují rychlojídly jako párky v rohlíku a smaženým sýrem v housce. To zrovna vyčerpanému tělu po lyžovačce nesvědčí. Přináším vám pár rad, jak se jim vyhnout a jak nabrat znovu sílu na sport.

Obrázek: 2114c0850291cb9fce91c6a9e8a89dabda7bf563
Zdroj: Freepik

1. Čokoláda - aktivní zdroj energie

Každý zdatný lyžař zná, jak moc vyhládne po celodenním ježdění. Abychom takovému "vlčímu hladu" předcházeli, je třeba doplnit energii i přes den. K tomu vám stačí vychytat, jak aktivní příjem energie - tedy čokoládu - přijímat. Mějte vždy po ruce 100g kvalitní čokolády (nejlepší je hořká a vysokoprocentní). Dávkujte si ji, ale po troškách. Třeba kostička takové čokolády za půl hodiny vám doplní energii, předejdete vlčímu hladu i se vám zlepší nálada.

2. Sušené potraviny

Dobrým pomocníkem pro získání energie na svahu vám budou i sušené potraviny. Pokud máte domácí sušičku, můžete sušit co se vám naskytne. Dobré jsou meruňky, jablka či švestky. Oceníte i sušené maso, jako zdroj bílkoviny. Paprika výborně vynikne na chuti, pokud jí usušíte. V obchodech si raději vybírejte. Výborné jsou bio obchody, ve kterých naleznete nesířené meruňky a jiné ovoce. Doplníte fruktózu, která vám dodá energii.

3. Ovocné přesnídávky a svačinky obecně

Ten, kdo má děti, jistě zná kapsičkové přesnídávky. Ocení je i dospělí, jedna ovocná přesnídávka vám dodá energii z fruktózy a ještě se vejde se do kapsy. Pokud nechcete svoje děti i sebe krmit u bufetu pod sjezdovkou, přichystejte si svačinky do batohu. Stačí nakrájená mrkev s kedlubnou a kvalitní celozrný chléb s jedním druhem bílkoviny (sýr nebo kvalitní šunka, nemíchejte obojí, vaše tělo lépe snese jen jeden druh bílkoviny v jednom jídle). Nenechte své děti baštit věci z bufetu, za dobré lyžování je odměňte například domácí müsli tyčinkou, na kterou naleznete recept níže. Doplní energii a čokoláda v ní je potěší. 

Recept na domácí müsli tyčinky:

  • hrst nadrcených arašídů (mandlí, vlašských ořechů či jiných ořechů)
  • hrst kvalitních vloček
  • hrst brusinek (rozinek či jiného ovoce)
  • sklenice domácích povidel
  • řasa Agar (dle množství uvedeném na obalu)

Rozpustíme povidla s trochou vody a přimícháme agar. Následně přimícháme všechny nadrcené suroviny dle chuti. Směs vylijeme na plech a necháme přes noc ztuhnout v chladném prostředí. Ráno nařežeme na tyčinky a máme hotovo! Tyčinky můžeme udělat i z čokolády. Stačí rozpuštěnou čokoládu smíchat s ostatními ingrediencemi a nechat ztuhnout.

Reklama

Podobné články

Obrázek: b45e49b23fdbd7122e1ed0901e345cac2fd605ff
Obrázek: 6b51a1f15cfabadd6ca0aef7467ef8e62620a0e5
Obrázek: e8d21103b1a52eafbce0b1f660c76e6865fc75b8
Obrázek: 21dd3dc709949bdbe148e4ad37634e9514eac6d1
Obrázek: 462869c8d0a0870a909b328355d5b061ca067737